Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Discriminare pe autostrada?


Un teren care valora, potrivit Guvernului, doar 16 euro/mp a ajuns acum să fie plătit cu 126 de euro.  Diferenţe de neimaginat la despăgubirile acordate de Guvern pentru terenul pe care va trece autostrada Arad-Timişoara şi încă o tură de supărare pentru arădenii care au fost plătiţi prost de stat pentru suprafeţele de care au fost expropriaţi. Supărarea îşi are justificarea ei. Un teren plătit la prima rundă de exproprieri pentru autostradă cu doar ceva peste 16 euro/mp e acum despăgubit de aceeaşi autoritate cu aproape 130 de euro/mp. Diferenţele sunt mari şi între banii primiţi de diferiţi proprietari de terenuri de pe aceeaşi parcelă!

Unii au primit nici 20 de euro/mp, în timp ce alţii, vecinii, peste 120 de euro/mp
. Mai grav, terenurile unor proprietari au fost evaluate ca fiind extravilane, desi in Cartea Funciara acestea sunt clar evidentiate drept terenuri agricole in intravilan.

In plus, proprietarii au fost pusi de Primaria Arad sa plateasca retroactiv, pe ultimii cinci ani, impozit pe terenul considerat initial extravilan, dar trecut apoi in intravilan. Guvernul nu a tinut cont, insa, de modificarile facute de-a lungul anilor si a considerat terenul extravilan. Deci, implicit mai ieftin. Cei aflati in aceasta situatie nu mai stiu cui sa se adreseze. Pana acum nu au aflat decat ca Justitia e singura dispusa sa-i asculte. Pe bani.

Cui nu ii convine oferta Guvernului, nu are decat sa mearga in instanta. Acesta e sfatul autoritatilor. Daca are bani. Proprietarii de terenuri care s-au considerat nedreptatiti de oferta Guvernului pentru despagubiri spun ca nu au avut cu cine sa clarifice o situatie extrem de evidenta in acte si nici pe cine intreba de ce vecinul care are acelasi teren a primit de zeci de ori mai mult. Au batut, pentru a-si clarifica situatia, la usile autoritatilor din Arad si Timisoara, degeaba. Singurul raspuns primit a fost acela ca nemultumirile se judeca in instanta. Cum nu au avut bani de tribunale, au acceptat putinul oferit de stat, fara sa inteleaga cum de vecinul s-a ales cu mult mai mult.
Mai putin cu 60 de mii de euro?

Au inchis ochii si au inghitit in sec. Luni de zile. Pierderea a fost imensa. Emil Negrila s-a ales, de pilda, in urma ofertei facute de stat, cu ceva peste 9.000 de euro, dar daca ar fi primit pe metrul patrat din terenul sau cat au primit cei din imediata vecinatate (de pe aceeasi parcela) ar fi avut acum in cont mai bine de 70 de mii de euro. El este unul dintre cei pe care statul roman i-a despagubit pentru terenul din Aradul Nou pe care va trece viitoarea autostrada Arad-Timisoara cu doar 16,6 euro/mp, in timp ce chiar langa, pe un teren identic, statul a oferit 134 de euro/mp. Fara explicatii.
Revenire cu cantec

Dupa luni bune, statul a revenit la sentimente mai bune. Doar fata de unii expropriati, insa. Guvernul a alocat la finele anului trecut alti bani pentru alte despagubiri pe terenul autostrazii care trece prin Arad. Era vorba, potrivit Guvernului, de terenuri ai caror proprietari nu au putut fi identificati din prima sau de terenuri cu probleme. Cei din Aradul Nou spun insa ca in calculele celor de la Bucuresti au intrat si terenurile necesare pentru coborari si urcari de pe autostrada sau pentru banda de urgenta (uitate initial din calculele investitiei). Adica de suprefete de pe aceeasi parcela cu bucluc.

Surpriza a vizat preturile oferite acum de stat. Peste 120 de euro/mp pentru terenul care cu cateva luni inainte valora, tot in opinia autoritatilor, 16-18 euro/mp.

O situatie inedita e cea a unui aradean cu teren in Aradul Nou, care a primit initial pe bucata sa de teren expropriata undeva pe la 17 euro/mp. Nemultumit s-a adresat instantei, care a considerat ca aradeanul merita peste 40 euro/mp. Statul a contestat decizia la instanta superioara unde se judeca inca speta. Tot statul este insa cel care a venit acum sa-i ia aradeanului o alta parte din acelasi teren. Suprafata pe care i-a oferit din prima 126 de euro/mp! Fara procese, fara judecata.
Fara dreptate

Suspiciuni sunt cu duiumul, barfe si zvonuri legate de ale cui sunt terenurile cu pricina, asijderea. Dar pentru proprietarii platiti prost pentru terenurile expropriate acestea nu mai conteaza. Nu inteleg cum s-au putut face astfel de diferente, daca e vorba de greseli sau alte intentii si daca vreodata cineva va indrepta situatia. Nimeni nu i-a ascultat pana acum, nimeni nu pare sa poata sa-i ajute. Unii nu isi permit sa mearga la judecata cu statul. Parte din cei de aici cred doar ca in Romania se moare inca lejer cu dreptatea in mana.
Data: 10.01.2010 , Sursa: Adevarul de Arad
Acest articol a fost vizualizat de : 526 ori.

Cuvinte cheie: autostrada Arad,Timisoara,Coridorul IV

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 192 »
Ultimele discutii pe forum
Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Constructorul podului peste Dunăre Calafat-Vidin pe malul românesc va fi selectat la 15 octombrie, când Ministerul Transporturilor va încheia contractul de execuție în valoare de aproximativ 110 milioane de euro

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE MAIN BATCHING CONCRETE PLANT AND PRE CAST SEGMENTS LINES Podul Calafat - Vidin
INFRASTRUCTURES RAILWAY AND HIGHWAY DRAINAGE STRUCTURE Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE PILES IN THE JETTY IN THE PRE CAST SEGMENTS PLANT Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE CAUSEWAY IN THE NO NAVIGATION CHANNEL

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
15.01.2008: The construction of Danube Bridge 2 is four months late The construction of the Danube Bridge 2 has been delayed by 4 months due to a discrepency between Bulgarian and Romanian legislation according to the Bulgarian Minister of Transportation, Peter Mutavichev. conform www.vidin-calafat.com Dupa ani si ani de cand se discuta realizarea podului tot mai apar diferente legislative? Cum s-a asteptat atata, sa fie macar vorba de 4 luni si nu de 4 ani.

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Bulgarii s-au apucat de treaba inca din 2007, dar nu la podul propriu-zis. De fapt, firma spaniola FCC a inceput organizarea de santier, a inceput constructia racordului rutier pe malul bulgar, a construit fabrica de betoane, a facut ceva teste cu piloni pe mal, a adus utilajele cate vor transporta acele piese din beton care se vor asambla din aproape in aproape si alte lucrari mai mici.

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
aby2700
Super tare proiectul asta. In imaginea de mai sus am vazut ca lucrarile ar fi trebuit incepute in 2007. Stii cumva in ce stadiu se afla acum proiectul?


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri