Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Dictatul Bechtel


autostrada transilvania,bechtelÎn raportul care a stat la baza demiterii şefului CNADNR, Mihai Grecu, se menţionează că reprezentanţii statului au semnat un contract dictat după traducerea din limba engleză

Surse din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) precizează că raportul referitor la Bechtel, de care a pomenit ministrul Ludovic Orban atunci când l-a demis pe directorul instituţiei, Mihai Grecu, este aproape de finalizare
.

Nota de renegociere a contractului cu Bechtel a fost parafată doar de reprezentanţii Ministerului Transporturilor, condus atunci de Gheorghe Dobre
Nota de renegociere a contractului cu Bechtel a fost parafată ...
Din acest raport aflăm, printre altele, că s-au plătit sume astronomice către compania americană, fără acoperire legală.

Autorii raportului susţin că acest contract a fost tradus mot-à-mot din engleză în română, fără a fi măcar adaptat legislaţiei noastre. În schimb, la cinci ani de la demararea lucrărilor, nu s-a făcut recepţie pentru nicio porţiune de autostradă.

„Secretizatul" contract re­pre­zintă, de fapt, "o traducere dintr-o limbă străină, engleza, fapt evident pentru orice persoană familiarizată cu legislaţia din România şi normele elementare de drept, dar care reiese şi din greşelile de traducere", se arată în raport.

Consecinţele: "noţiunile străine de dreptul român, aplicabil contractului, erau defavorabile părţii române, pe de o parte, iar pe de alta, duceau la lipsa efectelor juridice pentru foarte multe clauze sau la interpretarea eronată a acestora, cu efecte grave pentru CNADNR S.A., în calitate de beneficiar", se spune în raport.

Verificările efectuate de specialiştii CNADNR au mai reliefat că "s-au efectuat plăţi pentru care guvernul nu-şi dăduse consimţământul, încălcându-se art. 2 din OUG 120/2003". Concret, anexele 1-14 ale contractului au fost aprobate abia în 16 februarie 2006, prin HG nr. 224, între timp statul român efectuând, însă, plăţi către Bechtel.

Arbitraj în engleză după lege românească

O altă constatare a CNADNR ţine de soluţia de arbitraj aleasă prin contract, în cazul în care între cele două părţi se vor ivi divergenţe. Şi anume, contractul prevede că soluţionarea unui eventual litigiu se va face la Paris, conform regulilor arbitrare ale unui for francez, în limba engleză, dar după legislaţia... română.

Şi că tot am pomenit de legislaţia care guvernează contractul, ei bine, aceasta este, oficial, cea română, dar cu "interpretarea" ca "termenii prezentului contract să reprezinte întreaga înţelegere dintre părţi şi, cu excepţia prevederilor imperative prevăzute de Legislaţia Ţării, să reglementeze întreaga relaţie contractuală dintre părţi" şi menţiunea "orice parte sau prevedere imposibil de a fi pusă în executare va fi considerată ca nefăcând parte din prezentul contract".

"Doar s-a mimat respectarea legilor"

Sursele citate sunt, însă, de părere că "în fapt, nu a existat decât o mimare a respectării legilor din România, deoarece foarte multe clauze ale contractului au fost convenite cu încălcarea unor dispoziţii imperative ale legii române".

În sprijinul afirmaţiei sunt aduse argumente precum: încălcarea prevederilor Ordinului ministrului finanţelor publice 1014/2001 privind conţinutul standard al scrisorilor de garanţie; introducerea unei clauze "discriminatorii şi anticoncurenţiale" de acordare a un milion de euro lunar pe post de "costuri indirecte de capital"; efectuarea unei "plăţi de mobilizare" de 30 milioane euro; acordarea unui "avans fără dobândă" de 250 milioane euro, pentru "echipamentul antreprenorului", deşi o firmă ar trebui să dispună, deja, de dotările necesare, atunci când încheie un astfel de contract - toate cu încălcarea prevederilor Legii 500/2002.

Renegociere eşuată

Un alt argument este acela că s-au identificat 15 clauze care îi oferă antreprenorului posibilitatea de a prelungi termenul de execuţie. Pe de altă parte, partea română poate penaliza Bechtel pentru întârzieri cu 0,15%/zi, dar pe o perioadă de maximum un an, chiar dacă lucrările ar întârzia un deceniu.

Statul român a semnalat "deficienţe" în privinţa contractului încheiat cu Bechtel încă de acum trei ani, motiv pentru care s-a şi încercat o renegociere a anumitor prevederi.

Potrivit surselor citate, partea română a "reuşit" să mai piardă patru milioane de euro din modul de derulare a contractului în perioada 2003-2005, dobânzi de două milioane, şi a permis Bechtel să păstreze cei 40 milioane încasaţi cu titlu de avans, ce au fost reclasificaţi drept "cheltuieli de mobilizare".

Nu s-a reuşit revizuirea procedurii de arbitrare, clarificarea preţului total şi nici o catalogare clară a răspunderii contractuale a antreprenorului. Aceasta fiind situaţia, reprezentanţii CNADNR au şi refuzat să semneze Nota de Renegociere, ce a fost parafată doar de delegaţii Ministerului Transporturilor, condus atunci de Gheorghe Dobre.

Bechtel: „Acordul de modificare a contractului a fost semnat de ambele părţi"!

În replică la cele prezentate, Bogdan Sgârcitu, reprezentant al Bechtel, cu funcţia de External Affairs Managerş, a declarat pentru "Adevărul" că acest contract "de construire şi proiectare a Autostrăzii Transilvania a făcut obiectul renegocierilor din 2005 dintre CNADNR şi compania Bech­tel.

Acordul de modificare la contract, semnat în februarie 2006, prezintă modificările pe care ambele părţi au convenit să le aducă contractului şi încadrează clauzele contractuale în prevederile legale în vigoare. Toate punctele amintite (avansul, scrisorile de garanţie etc.) au fost rezolvate prin semnarea acordului de modificare".

 1-20din 275 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri