Prima pagina    Forum twitter rss

Deszapezire pe datorie


Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a început ieri deszăpezirea celor 15.000 de kilometri de şosele naţionale fără însă a avea şi banii necesari. Costurile deszăpezirii sunt de aproximativ 250 de milioane de euro pe lună. Plăţile vor fi făcute, undeva, în 2010.
 
Majoritatea şoselelor naţionale din România erau ieri la orele prânzului acoperite de zăpadă, grosimea stratului fiind cuprinsă între 2 şi 6 centimetri
. Grosimea maxima fusese atinsa ieri pe DN 7D, in zona Caineni - Poiana, judetul Valcea. Inca de la primele ore ale diminetii conditiile meteo vitrege si-au spus cuvantul. Pe autostrada A1 Bucuresti-Pitesti, un tir a derapat ieri-dimineata si s-a rasturnat blocand circulatia timp de o jumatate de ora. Alte sase coliziuni minore au fost inregistrate in prima parte a zilei de ieri tot pe aceasta autostrada.

Potrivit conducerii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), firmele de constructii care au semnat anul trecut contracte de intretinere multianuala au iesit ieri toate pe soselele nationale pentru curatarea acestora. „Sunt contracte multianuale sau anuale de servicii. Dupa cunostinta mea nu exista zone unde nu s-a iesit“, a spus ieri Dorina Tiron, director general CNADNR. Daca ninsoarea si viscolul vor continua, masinile vor trebui sa iasa la doua ore pentru deszapezire, ceea „ce este greu“. Daca viscolul se va inteti si va continua sa ninga, exista posibilitatea ca pe unele drumuri nationale sa nu se poata indeparta zapada multumitor, a declarat si unul dintre constructorii contractati de CNADNR.

In bugetul CNADNR nu exista si banii necesari lucrarilor de deszapezire. Firmele ies in teren sa deszapezeasca, dar nu se stie cand isi vor primi banii. Teoretic, anul viitor in februarie. „Situatiile de lucrari ni le trimit cam in 5-6 ianuarie 2010, apoi sunt 30 de zile la care vom face plata, adica in februarie“, spune Tiron. Daca i s-ar cere bani acum, CNADNR nu i-ar avea. Compania are datorii de 120 de milioane de lei pentru intretinerea drumurilor nationale, 900 de milioane de lei pentru investitii, 170 de milioane de lei pentru reabilitari si 60 de milioane pentru modernizari de drumuri in programe cu Banca Europeana de Investitii.

„Nu ajungem la datorii de 1,5 miliarde de lei“, spune Dorina Tiron. Datoriile vor fi lasate mostenire viitorului guvern si sunt egale cu cele pe care compania le avea si la inceputul anului, atunci cand actualul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, s-a indreptat cu o falca in cer si una in pamant, pe acelasi motiv, impotriva predecesorului sau Ludovic Orban. „Vom plati deszapezirea din bugetul anului 2010“, spune Tiron.

Potrivit unui constructor, intretinerea unui metru patrat de sosea costa 7-10 euro pe luna. Aceasta inseamna ca la un kilometru de sosea larga de zece metri, adica cu doua benzi pe sens, costul este de 70.000 lei pe luna. Pentru intreaga retea de drumuri nationale, costurile se ridica la 225 milioane de euro. Lucrarile de deszapezire se adauga acestor costuri de intretinere curenta, insa sunt mult mai scumpe.
Data: 15.12.2009 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 113 ori.

Cuvinte cheie: deszapezire,Romania,iarna,trafic

rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 312 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.

Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri