Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Deszapezire blocata pe autostraziDRUMURI - Contestarea licitatiilor impinge contractarea la primavara


Contractul pentru intretinerea pe timp de iarna a autostrazilor va fi semnat la primavara. Din cauza contestatiilor, CNADNR nu a putut atribui deszapezirea autostrazilor societatilor care au câstigat licitatia.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) nu a reusit sa semneze contractul pentru deszapezirea autostrazilor Bucuresti – Pitesti (A1) si Bucuresti – Cernavoda (A2)
. Desi licitatia din decembrie fusese câstigata de consortiul format din PA&CO International si Romprest, semnarea contractului a fost blocata de contestatia depusa de societatile care au depus cealalta oferta, respectiv Argecom-Euroconstruct-Dimar.

 

NEiNtELEGERI. Gâlceava dintre cele doua consortii pune CNADNR intr-o situatie delicata si este foarte posibil ca acest contract sa nu mai fie semnat. “Cele doua firme desemnate câstigatoare la licitatia din decembrie nu au momentan nici o responsabilitate si obligatie legala pentru deszapezirea si intretinerea pe timp de iarna a autostrazilor A1 si A2”, a declarat Florian Walter, actionar majoritar al Romprest.

in contestatia depusa, consortiul PA&CO International si Romprest este acuzat ca nu are capacitatea de a presta lucrarile asumate si ca a subconcesionat o parte dintre acestea. “Am depus contestatia deoarece societatea Romprest cesionase o parte din contract catre firma Dimar. in urma acestei cesionari, consortiul format din PA&CO si Romprest, desemnat câstigator la licitatia din decembrie 2007, nu mai indeplinea criteriul din caietul de sarcini cu privire la experienta similara”, sustine Daniel Cristea, sef serviciu oferte, decontare al Argecom.

 

Reprezentantul Romprest neaga insa acuzatiile. “Au apelat la acest subterfugiu, cu contestatia, pentru a lucra ei mascat. in prezent, ei au contracte de deszapezire in zona si actioneaza si pe autostrazi, iar la sfârsitul iernii tot ei vor primi si banii de la CNADNR. Noi stam cu masinile in garaj iar ei lucreaza mascat. Nu am cesionat nici un serviciu catre Dimar, este o minciuna”, a explicat Florian Walter. Consortiul alcatuit din PA&CO International si Romprest s-a angajat sa presteze serviciul pentru circa 9 milioane de lei (2,57 milioane euro), iar celalalt consortiu se angajase sa realizeze serviciile pentru suma de 15,10 milioane lei (4,36 milioane euro) fara TVA, conform ofertei financiare.

 

CONTESTAtII SCUMPE. Pentru aceasta iarna, bugetul alocat de CNADNR pentru deszapezire  se ridica la 390 milioane de lei (peste 105 milioane de euro), din care suma pentru autostrazi este de peste 18 milioane de lei (4,9 milioane de euro).  in timp ce consortiile se cearta intre ele si depun contestatii peste contestatii, CNADNR va plati aproape dublu pentru serviciile firmelor care ajuta la deszapezire. Astfel, cei aproape 5 milioane de euro vor fi impartiti de firmele care deszapezesc prin zona, in conditiile in care cei de la PA&CO International si Romprest puteau realiza deszapezirea cu 2,5 milioane de euro. “Chiar daca nu avem contracte incheiate, deszapezirea se realizeaza cu utilajele noastre si cu utilaje suplimentare de la firmele care au contracte de deszapezire pentru drumurile nationale din jurul autostrazilor. Suma alocata pentru deszapezirea autostrazilor se ridica la 4,9 milioane de euro, bani pe care ii vom plati pe bucatele firmelor care ne ajuta sa realizam deszapezirea”, a explicat Cristian Duica. Deocamdata, CNADNR nu a platit niciun ban pentru deszapezire pentru iarna 2007-2008. “Pentru anul trecut, suma ce urmeaza a fi platita firmelor care au realizat deszapezirea pe drumurile nationale se ridica la circa 173 de milioane de lei. La aceasta suma se adauga ce s-o mai strânge si pe anul 2008. Suma totala pentru deszapezire alocata pentru aceasta iarna este de 390 de milioane de lei”, a explicat Cristian Duica, director adjunct in cadrul CNADNR.

 
Deszapezirea concesionata la pachet

Pentru a evita aceste disfunctionalitati, CNADNR va include deszapezirea in serviciile de intretinere a autostrazilor pe care le va concesiona la primavara, pentru o perioada de 29 de ani. “in primavara vom organiza o licitatie pentru a concesiona autostrazile pe o perioada de 29 de ani. Asta nu inseamna ca vom pune bariera, iar soferii vor plati o taxa. Cel care va câstiga licitatia se va ocupa de tot ceea ce inseamna reparatii, intretinere, deszapezire, benzinarii, parcari, moteluri, curatenie, paza etc”, spune Duica. El spune ca nu este exclus ca CNADNR sa mai aloce bani pentru intretinerea autostrazilor o perioada. in prezent, aceasta intretinere se face cu banii colectati din rovinieta. De asemenea, pentru intretinerea multianuala a drumurilor nationale vor fi organizate licitatii si vor fi incheiate contracte pe o perioada de patru ani.

 
Scuze oficiale

Autoritatile dau vina pe fenomenele meteo pentru accidentele in lant care au avut loc in urma cu doua zile pe autostrazile A1 si A2 din tara. “Avem o iarna atipica. Nu am fost avertizati de nimeni ca va ploua. in aceasta perioada a anului nu sunt asteptate ploi. Din cauza cetii si a poleiului s-au produs accidentele in lant pe autostrada A1, Bucuresti – Pitesti. De la ploaie pâna in momentul in care s-a imprastiat material antiderapant au trecut 45 de minute”, a explicat Duica.
Data: 16.01.2008 , Sursa: Jurnalul National
Acest articol a fost vizualizat de : 556 ori.
Cuvinte cheie: dezapezire

 1-20din 204 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul a devenit un cosmar pentru fiecare sofer. Fie ca este in Bucuresti, Timisoara, Cluj sau orice alt oras mai mare din Romania. Infrastructura rutiera gandita in urma cu cativa zeci de ani a ramas nemodificata in timp ce numarul autovehiculelor creste continu si intr-un ritm tot mai alert. Orasele sunt sufocate e masini in orele de varf, oamenii devin tot mai nervosi, fie ca circuli cu masina personala sau cu autobuzul. Mai grav este ca si locurile de parcare sunt pe termiate. Devine tot mai greu sa gasesti un loc de parcare mai ales in aceasta perioada in care a inceput goana dupa cadouri. Intr-o luna cand orice iesire din casa ar trebui sa fie un motiv de fericire, se transforma intr-o aventura urbana. Un moderator de la Antena spunea intr- seara ca a facut 3 ore de casa pana la lucru, echivalentul unui zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra. Oare pana cand?

Bucuresti ->Centura de Nord
Utilizator:
infrastructura.haos
Au inceput lucrarile la centura de nord a capitalei. Lucrarile ar trebui sa finalizate in doi ani. Lucrarile presupun largirea la 2 benzi pe sens. Este binevenita aceasta lucrare, insa cred ca era nevoie de mai mult de doua benzi pe sens, avand in vedere traficul in continua crestere si mai ales ca se va mai adauga o autostrada (cea spre Brasov).

Bucuresti ->KM 0
Utilizator:
most
Am circulat si eu pe acea sosea din Moldova acum 3 ani si am ramas cu o buna impresie. Am plecat de la Bucuresti spre Urziceni si apoi spre Bacau. Ce mi-a placut a fost ca, desi era prevazuta in acelasi stil cu Bucuresti-Urziceni, adica cu doua benzi de circulatie si doua de refugiu (folosite si alea de multi pentru deplasare), pe multe portiuni a fost realizata cu patru benzi normale. Poate ca fondurile nu le permiteau, dar au faut ce trebuie. Chiar si pe portiunile mai inguste, podetele sunt realizate la dimensiune normala care sa permita dezvoltarea ulterioara fara complicatii. Prevazatori baietii! Decat combinatii penibile ca intre Bucuresti si Urziceni, mai bine asa. Acolo, pe langa Adjud parca, am intalnit prima statie de benzna din Romania (asa cum am vazut in strainatate) compusa din doua parti identice, plasata fiecare pe un sens. Cu restaurante, parcari, dotari moderne si o curatenie destul de neobisnuita la vremea aceea pentru o benzinarie. Soseaua asta imi aduce aminte d


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri