Prima pagina    Forum twitter rss

De ce ne sunt soselele pline de zapada


Facturi umflate plătite firmelor care deszăpezesc şoselele, licitaţii câştigate pe ochi frumoşi de către aceste firme care sunt, totodată, sponsori de partid, sărăcia bugetului, lipsa unor investiţii minime în comunicarea cu automobiliştii, dar şi mentalităţile anacronice de la Ministerul Transporturilor şi de la Compania de Autostrăzi sunt principalele cauze ale dezastrului de pe drumurile naţionale.
Spre deosebire de Romania, compania de autostrazi din Marea Britanie ii informeaza in timp real pe soferi despre blocaje, rute alternative si momentul intrarii in normal a traficului
20 Dec 2009 Spre deosebire de Romania, compania de autostrazi din Marea Britanie ii informeaza in timp real pe soferi despre blocaje, rute alternative si momentul intrarii in normal a traficului
 Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a descoperit ce nu merge bine pe şoselele noastre, după ce în weekendul trecut sute de şoferi au rămas blocaţi în zăpadă
. Toate sunt bune, adica exista bani pentru plata firmelor care fac deszapezirea, pentru cumpararea de substante moderne de deszapezire, utilajele sunt la fiecare pas pe sosele, drumurile nationale au statii meteo pe ele si camere video care permit interventii rapide, singura problema fiind incompetenta directorilor. Ca urmare, ministrul Transporturilor a decis sa destituie mai multi directori, chiar daca pe unii dintre acestia ii pusese tot el, cu cateva zile inainte. Desigur, ca inlocuitori ai altor directori destituiti tot de Berceanu. Destituirea acestora poate fi explicata doar prin dorinta ministrului de a se prezenta opiniei publice drept om de actiune.
 
Discutii cu oficiali ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, dar si o privire aruncata in curtea altor tari unde ninsorile sunt curente arata care sunt adevaratele motive. „Ceea ce se intampla zilele acestea este consecinta neinformarii soferilor asupra conditiilor de circulatie“, spune un director al CNADNR. „Nimeni nu a informat soferii sa nu circule, ca vine viscol sau sa evite anumite drumuri nationale. Mai mult, dupa ce premierul Boc a amenintat cu destituiri, nimeni nu a mai avut curajul sa inchida drumurile nationale, chiar si acolo unde viscolul depasea 30 de kilometri la ora. Instructiunile de iarna obliga la inchiderea drumurilor si la fel se intampla in orice tara“, spune oficialul companiei.
 
Dar cum fac fata soferii britanici ninsorilor? Jumatate din informatiile de pe prima pagina a site-ului companiei de autostrazi din Marea Britanie se refera la conditiile de circulatie dificile. Sunt oferite sfaturi privitoare la dotarea vehiculelor, masuri de actiune in caz de urgenta, harti pe care blocajele sunt mentionate in timp real, o estimare a intarzierilor pe fiecare sosea cu probleme in parte, rute alternative, estimari privitoare la momentul reintrarii in normal. Soferii pot vedea pe site-ul companiei britanice imagini in timp real de pe sosele cu ajutorul a cateva sute de camere video amplasate acolo. Dimpotriva, o privire aruncata pe site-ul CNADNR ne face sa credem ca am fi in luna lui cuptor. O poza mare deschide site-ul cu un soare stralucitor deasupra unui nod rutier ultramodern. Un tabel intepenit despre starea soselelor este exilat prin-tr-un link in josul paginii, aceasta daca site-ul CNADNR functioneaza. Ieri, la orele pranzului, site-ul nu era functional si nici cel al unor directii regionale de drumuri, precum Iasi.
 
Daca credeti ca in orice tara se folosesc sarea si nisipul romanesti va inselati. Solutiile cu sare nu au nici un efect sub minus 5 grade Celsius, inghetand. Combinatia sare-nisip faciliteaza ruginirea caroseriilor, iar nisipul ramas pe sosele este proiectat in parbrizele altor vehicule spargandu-le. De aceea, pe soselele principale ale UE se folosesc clorura de calciu si cea de magneziu, care insa sunt mai scumpe, cam de 20 de ori, spune directorul CNADNR.
 
Argumentul pretului mare nu sta in picioare. CNADNR acorda anual majorari ale contractelor existente cu sute de milioane de euro, alte zeci de milioane de euro fiind aruncati pe contracte juridice grase sau studii care se acopera de praf in sertarele companiei. CNADNR plateste avocatii pentru fiecare lot expropriat in parte, chiar si in situatia in care sunt zece loturi alaturate. Desigur, castigurile avocatilor sunt inzecite. „Odata coborata temperatura sub 5 grade Celsius, utilajele de deszapezire ies pe traseu si aplica substante impotriva aparitiei poleiului. Temperatura este masurata cu statii meteo situate pe stalpi amplasati din 5 in 5 kilometri, care au si rol de statii video“, informeaza despre soselele din alte tari un fost director CNADNR. Un plan similar, pentru amplasarea unor statii similare pe centura Pitesti-Est, proaspat construita, a esuat.
In plus, utilajele de deszapezire nu lipsesc, in timp ce in Romania, cel putin in aceasta iarna, sunt la jumatate din necesar. „S-a luat decizia injumatatirii utilajelor de deszapezire in aceasta iarna deoarece iarna trecuta a fost blanda. Pentru micsorarea cheltuielilor“, spune directorul CNADNR. In plus, deoarece firmele care fac deszapezirea nu si-au incasat banii pentru lucrarile efectuate in vara (CNADNR are datorii totale la companii de 400 de milioane de euro) acestea nu au avut bani sa cumpere materialele necesare deszapezirii, spune directorul CNADNR, care a solicitat anonimatul. Acordarea contractelor si derularea acestora reprezinta o alta problema.
 
In prezent, firmele care fac deszapezirea umfla situatiile referitoare la numarul si durata operatiunilor de intreventie, cu sprijinul sefilor de sectii de drumuri nationale care fac pontajele. Este greu de crezut ca acestia ar putea refuza sa semneze situatiile umflate, in conditiile in care unele dintre firmele in cauza au dat bani partidelor politice aflate la carma Ministerului Transporturilor. Firma Gecor, care are contract pentru autostrada A2, care sta mai mult inchisa decat deschisa in aceste zile, a fost la alegerile din 2008 unul dintre sponsorii PDL.
 
Data: 20.12.2009 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 138 ori.

Cuvinte cheie: deszapezire,Romania

rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 312 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.

Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri