Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


DN 7 ne mai chinuie o vara


Lucrarile de reabilitare a Drumului National 7 sunt inca departe de a se finaliza. Vom mai avea de stat in cozi interminabile, sau de cautat rute ocolitoare cel putin pana la toamna. Pe intreaga lungime „hunedoreana” a DN 7 mai trebuie turnat inca un strat de asfalt. In aceasta perioada UMB, firma care a fost desemnata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri sa reabiliteze sectorul DN 7 dintre Sebes si Nadlac, desfasoara lucrari de frezare si realizare a covoarelor asfaltice in zona Orastiei. O alta zona curenta de lucru este cuprinsa intre Ilia si Zam unde se lucreaza la amenajarea intrarilor spre proprietatile riveranilor, astfel incat acestea sa fie aduse la acelasi nivel cu cel al covorului asfaltic. Desi lucrarile par a fi aproape de finalizare, situatia este cu totul alta. Pe soferii care folosesc frecvent portiunea hunedoreana a DN 7 ii mai asteapta inca o vara fierbinte pe care o vor resimti din plin si asteptand ore-n sir la cozi de 5, 10, 15 kilometri. „Pe intreaga portiune hunedoreana a DN 7 mai trebuie turnat un strat de asfalt, stratul de uzura. Din acest motiv au si ramas semnalizarile specifice unui drum aflat in lucru. Constructorul are ca termen de finalizare a lucrarii luna august a acestui an. Speram sa-l respecte. Daca se respecta sau nu intocmai parametri tehnici ai lucrarii prevazuti in caietul de sarcini nu pot sa va spun eu pentru ca nu am vazut contractul, dar pana acum nu au aparut probleme”, spune Mariana David, inginer – sef in cadrul Sectiei de Drumuri Nationale Hunedoara.

 

 

Cei care stiu ruta ce include si traversatul Muresului cu brodina dintre Folt si Pricaz se pot considera norocosi; au scapat de blocajele de seara de la Orastie

BRODINA SALVATOARE DE PE MURES
Exasperati de blocajele care apar pe DN 7, orastienii apeleaza la o solutie veche de aproape un secol: traversatul Muresului cu brodina, pe o ruta ocolitoare stiuta doar de ei

. De obicei, in Orastie, mai ales vara, se inregistreaza “dop-uri” si cand nu sunt lucrari, din cauza traficului mult prea intens pentru un drum gandit cu mai bine de 50 de ani in urma. De trei saptamani la ambele intrari in Orastie, de pe DN 7, se inregistreaza blocaje si cozi de aproape 10 kilometri, mai ales dupa ora 14.00. Situatia dureaza pana spre seara, in jurul orei 19.00. Timpul mediu de asteptare in acest punct este de o ora si jumatate. Satui sa piarda timp si dimineata, dar mai ales seara, orastienii care au de lucru in afara orasului si-au adus aminte de drumul de tara dintre Pricaz (comuna Turdas) si Folt (comuna Rapoltu Mare), trece “prin Mures” cu ajutorul unui fel de pod mobil numit “brodina” si iese pe drumul judetean care merge paralel cu DN 7, dar pe malul nordic al raului amintit.

 

PLUTA DINTRE DRUMURI
De trei saptamani, cei doi batrani din Folt care deservesc brodina aproape ca nu mai fac fata solicitarilor, iar dupa-amiaza isi trimit fiii sa-i inlocuiasca. Dorin Male (20 de ani) si Andrei Petru (23 de ani) isi pierd dupa-amiezele pe brodina, dar merita, pentru ca la fiecare vehicul imbarcat ei castiga cate 3 lei, si, de multe ori, pe brodina incap si 3 masini. Munca presupune oarece forta, pentru ca dispozitivul nu are motor, el fiind propulsat doar de curentii Muresului si tinut sub control de un cablu gros de metal ancorat puternic pe maluri. Apoi, pe langa traversatul apei, mai e de lucru si cu reparatul portiunilor de drum care coboara spre cele doua locuri de ancorare a brodinei. Orele de varf ale brodinei sunt intre 15.00 si 19.00 cand orastienii se intorc de la lucru de prin Deva, Simeria, Geoagiu sau Rapolt. “Tare bine ne prinde brodina asta. Am stat si cate doua ceasuri sa intru in Orastie, din cauza blocajelor. Mai mult, am auzit ca tot asa va fi vara asta asa ca m-am obisnuit sa vin peaici, sa trec cu brodina, decat sa pierd timp aiurea”, spune Calin Chereghes (32 de ani).

SOLICITATI
“Brodinarul” Andrei Petru spune ca nu a numarat niciodata masinile care trec Muresul pe brodina “condusa” de el si de Dorin Male. “Noi venim doar dupa-amiaza ca sa ne inlocuim parintii. In ultimele doua saptamani sunt mult mai multe masini de trecut, c-am inteles ca e blocat aproape tot pe la Orastie. Ne facem treaba pana e trafic si dup-aia mergem acasa. Nu ne pare rau pentru ca mai facem cate-un banut”, adauga Andrei, care recunoaste ca o buna parte din “taxa de trecut Muresul cu brodina” le ramane celor doi “brodinari”.

DISPOZITIV UTIL SI INGENIOS
Localnicii din Folt (comuna Rapoltu Mare) si Pricaz (comuna Turdas) traverseaza Muresul cu brodina inca de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Prima brodina era din lemn, iar reprezentantii primariilor celor doua comune nici nu-si mai aduc aminte cine a facut-o. Dispozitivul a fost distrus de mai multe ori de viiturile de pe Mures, ultima data in 1998. Brodina le este utila mai ales satenilor care stau, de exemplu, in Folt, dar au de lucrat terenuri pe cealalta parte a Muresului. Daca nu ar exista acest dispozitiv, oamenii ar trebui sa faca un ocol de 15 kilometri prin Geoagiu si Orastie, sau unul si mai lung, de 30 de kilometri prin Uroi si Simeria. Brodina este, de fapt, o pluta, ancorata la capete de un cablu bine fixat pe maluri. Cu ajutorul unor trailere manuale se schimba unghiul plutei fata de curentul de apa si este mentinut fix, asa incat forta rezultanta intre curentul de apa si cablurile de legatura cu cablul mare de ancorare sa fie cea care duce ambarcatiunea spre mal.

SOLUTIE MAI INCOMODA DAR MULT MAI IEFTINA
Brodina a fost refacuta cu cinci ani in urma de catre o firma din Deva, iar lucrarea a costat 50.000 de lei noi. In locul celei de lemn a aparut o brodina din tabla, mai lenta, dar mai sigura. Un pod peste Mures in zona, pentru vehicule de tonaj mic, ar costa 3 milioane de lei noi. “Noi am face acest pod, dar nu ne prea da nimeni banii astia. Suntem constienti ca nu ne putem baza doar pe brodina. Avem mare nevoie de un pod peste Mures intre Folt si Pricaz”, spune Aurel Lupu, primarul comunei Turdas, sustinut si de omologul sau din Rapoltu Mare, Octavian Roman, care adauga: “Nu ne ramane decat sa cerem bani pentru pod la Consiliul Judetean. Alta solutie nu cred ca exista. Brodina e buna, dar merge greu, mai ales cand cota Muresului e foarte mare sau foarte mica. In plus, iarna, sunt probleme cu ea din cauza sloiurilor de gheata”.

 

 

Data: 24.06.2008 , Sursa: Replica
Acest articol a fost vizualizat de : 66 ori.
Cuvinte cheie: ciculatie,DN7,reabilitare,modernizare

 1-20din 35 »

Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri