Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Cu 42 de km nu se face autostrada


Fără miliardele de la FMI, domnului Boc i-ar fi fost greu să vorbească acum despre stabilitatea leului.

„Dacă Guvernul nu a făcut nimic, cum se face că leul este stabil, şomajul e sub media europeană, exporturile au început să crească de mai bine de trei luni, agenţiile de rating au îmbunătăţit deja perspectivele ţării, iar România are una dintre cele mai scăzute cote unice de impozitare din Europa?" Sunt întrebări pe care Emil Boc le-a lansat, ieri, pe nerăsuflate, la o dezbatere pe teme economice
. Ce spune Emil Boc este real. Anul trecut a fost finalizat un tronson de 42 de kilometri al autostrazii Transilvania. Dar se poate merge pe autostrada de la Cluj la Oradea? Nu.

La fel, daca leul este stabil, nu este neaparat un merit al Cabinetului Boc. Principala ratiune pentru care Romania a contractat imprumutul de la FMI a fost asigurarea stabilitatii monedei nationale. Este motivul pentru care banii trebuiau sa ajunga la BNR, ulterior Fondul Monetar fiind de acord sa sustina direct din aceste fonduri plata pensiilor si a salariilor. Fara miliardele de la FMI, domnului Emil Boc i-ar fi fost extrem de greu sa vorbeasca acum despre stabilitatea leului.

Din pacate, imprumutul de la FMI si de la Comisia Europeana se dovedeste insuficient pentru cheltuielile Executivului. Guvernul continua sa se imprumute intr-un ritm alert. Nu mai departe de saptamana trecuta, Romania a obtinut un miliard de euro in urma unei emisiuni de eurobonduri cu scadenta la cinci ani. Imprumuturi substantiale se fac si pe piata interna de capital.

Intr-adevar, rata somajului, de 8,2%, este putin sub media europeana, estimata la 9% pentru acest an. Dar avem aproape 800.000 de someri inregistrati, in conditiile in care numarul total al salariatilor este de putin peste patru milioane de persoane, iar numarul pensionarilor se ridica la peste 5,5 milioane. Nu e niciun secret ca povara acestei uriase discrepante intre contributori si asistati sociali nu mai poate fi sustinuta pe termen lung. Romania si-a permis luxul sa piarda peste hotare aproape jumatate din forta sa activa de munca. Acesti oameni platesc contributii sociale in Italia, Spania, Franta, Germania si pe unde or mai fi. Aici se vad viziunea si capacitatea de actiune a unui guvern. Ce faci, cum creezi locuri de munca in tara pentru a avea cine plati pensiile? Incerci sa-i aduci pe romani inapoi sau deschizi portile emigrantilor? E o intrebare pe care domnul Boc nu a pus-o nici macar retoric.

La fel de adevarat este ca exporturile au crescut. Pietele noastre europene au inceput sa-si revina, independent de vointa Guvernului de la Bucuresti. Despre agentiile de rating nu se poate spune decat ca Grecia a ajuns la faliment si nicio agentie nu si-a facut probleme. Acum creditorii abia asteapta ca bogatii Europei sa plateasca lejeritatea la imprumuturi a grecilor. Iar introducerea cotei unice este prima masura luata de guvernarea Aliantei D.A., daca isi mai aduce cineva aminte.
Data: 17.03.2010 , Sursa: Adevarul
Acest articol a fost vizualizat de : 506 ori.

Cuvinte cheie: autostrazi Romania,finantare

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 335 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri