Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Criza pe Autostrada Bechtel


CNADNR a anuntat la începutul lunii ca nu mai dispune de fonduri pentru continuarea lucrarilor la autostrada. Mai mult decât atât, daca beneficiarul lucrarii, acelasi CNADNR, nu achita lucrarile efectuate de catre Bechtel risca sa plateasca fiemei americane sume importante. Vinovata pentru aceasta situatie este, în principal, conducerea dezastruoasa a Companiei Nationale a Drumurilor Nationale care nu poate gestiona problemele aparute. Fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu critica vehement modul în care Mihai Grecu, directorul CNADNR, administreaza banii Companiei. Intrigat de politica manageriala a lui Grecu, Radu Berceanu îi cere acestuia sa demisioneze.
De fapt, compania ar fi solicitat Guvernului un anumit buget pentru acest proiect de infrastructura, însa Ministerul Economiei si Finantelor nu a acordat toate fondurile, dupa cum a spus Grecu
. Acesta a adaugat ca singura plata a CNADNR catre constructorul Bechtel a fost de 140 milioane de euro, reprezentând un avans de 30% din valoarea totala a lucrarilor programate pentru acest an. Potrivit lui Grecu, o solutie pentru finantarea lucrarilor ar fi realocarea de fonduri de la alte proiecte, care vor începe în a doua jumatate a anului, iar alta solutie ar fi ca CNADNR sa obtina bani din rectificarea bugetara. El a adaugat ca CNADNR nu a mai platit facturi catre Bechtel din luna decembrie, neprecizând valoarea acestora, însa considera ca Bechtel va continua totusi lucrarile.
La Cluj, în acelasi timp trei deputati, Vasile Puscas, Petru Calian si Mircea Giurgiu atrag atentia asupra pericolului de a ramâne fara bani pentru constructia autostrazii.
Orban si Grecu,
sah la Berceanu!
Atacat de mai multe ori în ultima vreme, Ministerul Transporturilor, desi nu a raspuns celor care l-au atacat, a iesit la atac. Principalul vizat este, fara îndoiala, senatorul Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor. Acesta s-a sesizat de nenumarate ori vizavi de neregulile aparute la Autostrada Transilvania si a depus o plângere pe aceasta tema la Directia Nationala Anticoruptie.
Pe 10 februarie 2008, Ministerul Transporturilor si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România au trimis un comunicat de presa prin care subliniau ca "proiectul de infrastructura Autostrada Transilvania, este o prioritate de vârf". Reprezentantii institutiilor guvernamentale mentionate nu ezita în a se lauda singuri si de a arunca cu noroi în cei care i-au precedat în functii. Astfel, în comunicat se precizeaza ca " în mandatul ministrului Ludovic Orban la Autostrada Brasov-Bors s-a lucrat de doua ori mai mult decât s-a lucrat cumulat în mandatele Ministrilor Gheorghe Dobre si Radu Berceanu". De asemenea se arata ca "fiecare euro din cele 65 de milioane investite în ultimele zece luni pentru tronsonul de autostrada din judetul Cluj a fost cheltuit perfect legal, conform prevederilor contractului de constructie al autostrazii, semnat în perioada ministrului Miron Mitrea si renegociat de catre ministrul Gheorghe Dobre".
La început de 2008, în plin an electoral, institutiile conduse de Orban si Grecu îi imputa fostului ministru, democratul Gheorghe Dobre toate esecurile legate de Autostrada Transilvania. În comunicat se afirma ca " renegocierea ministrului Gheorghe Dobre a însemnat practic acordarea catre Bechtel a 44 milioane de euro din banii contribualilor care nu au fost folositi efectiv la constructia autostrazii, ci la sistarea proiectului vreme de mai bine un an". La aceste 44 de milioane de euro date firmei Bechtel de catre ministrul Gheorghe Dobre si nereflectate în constructia autostrazii, se adauga si cresteri de costuri de ordinul milioanelor de euro generate de oprirea exproprierilor, a proiectarii, a relocarii utilitatilor, a descarcarii arheologice, precum si costul economic generat de întârzierea constructiei autostrazii.
Comunicatul semnat de catre Biroul de Presa al CNADNR arata ca daca în timpul mandatului ministrului Orban s-au cheltuit 65 de milioane de euro pentru constructia efectiva a autostrazii, mandatul ministrului Gheorghe Dobre a însemnat cheltuirea a 4,2 milioane de euro pentru constructia autostrazii si a 44 de milioane de euro pentru oprirea proiectului vreme de un an.
Concluzia CNADNR si a Ministerului Transporturilor este ca "pe întreaga perioada a mandatului ministerial al domnilor Gheorghe Dobre si Radu Berceanu, lucrarile de proiectare si executie a acestui obiectiv de importanta majora pentru interesul si securitatea nationala au fost sistate sau încetinite nejustificat. În concluzie, afirmatiile senatorului Radu Berceanu cu privire la lucrarile la Autostrada Transilvania denota necunoasterea realitatilor unui contract pe care domnia sa, în calitate de fost ministru al Transporturilor l-a avut în gestiune". Astfel, comunicatul care nu este semnat de catre niciunul dintre oficialii ministerului sau ai companiei mentionate este, fara îndoiala, "o scrisoare deschisa" adresata fostului ministru Gheorghe Dobre, dar mai ales senatorului Radu Berceanu, principalul contestatar al actualei conduceri.
Berceanu- Grecu ar
trebui sa îsi dea demisia
Senatorul Radu Berceanu nu a parut impresionat de comunicatul de presa al CNADNR sau de ultimele informatii venite din partea Ministerului Transporturilor. El a declarat pentru Gazeta de Cluj ca, desi a sesizat de mai multe ori ministerul, reprezentantii acestuia nu au raspuns niciuneia dintre interpelarile sale. Singura explicatie ar fi ca cei de acolo nu au raspunsuri la aceste întrebari. Berceanu a exemplificat cu atitudinea aparent pasiva a celor din conducerea ministerului si a CNADNR fata de rapoartele firmei de consultanta angajate sa supervizeze lucrarile firmei americane Bechtel, Scetaroute, care a cerut de mai multe ori Companiei Nationale sa nu plateasca anumite lucrari realizate de Bechtel. În ciuda avertizarilor, CNADNR s-a grabit sa "livreze" constructorilor 75% din sumele cerute. Radu Berceanu a protestat pentru ca " la urma urmei Scetaroute este o firma angajata de catre Statul român, care pentru serviciile de consiliere ia aproximativ 30 de milioane de euro, astfel încât daca acesti consultanti au demonstrat prin documente ca anumite plati nu trebuie facute, ar trebui ascultati". Din pacate, desi raportul Scetaroute exista de mai bine de cinci luni, ministrul Ludovic Orban se face a nu sti nimic de existenta lui.
Senatorul democrat crede ca exista o legatura între " trecutul" directorului CNADNR, Mihai Grecu, si "deschiderea" fata de firma Bechtel.Grecu a urmat mai multe cursuri si chiar un masterat în domeniul chimiei în Statele Unite ale Americii. Din acest motiv, poate, el le poarta o reala simpatie americanilor. Radu Berceanu crede chiar ca unele documente ale CNADNR sunt dictate direct din birourile Bechtel si protesteaza împotriva asa-zisilor " americanizati peste noapte".
Datorita acestora si a celor care au semnat contractul pentru autostrada s-a ajuns ca în România fiecare kilometru de autostrada sa coste de aproape trei ori mai mult decât cele din alte zone. Potrivit datelor oferite de catre Radu Berceanu, Mihai Grecu a trimis o hârtie direct Guvernului prin care a anuntat ca probabil un cost final al lucrarilor de 7,3 miliarde de euro, adica 18 milioane pentru fiecare dintre cei 415 kilometri ai autostrazii. El a precizat ca aceste sume sunt halucinante, " noi nu suntem tâmpiti, în Transilvania un kilometru ar trebui sa coste aproximativ 7 milioane de euro, nu 18. stiu cu exactitate ca în Croatia s-au platit 6 milioane/km."
În aceste conditii, fostul ministru al Transporturilor critica dur reprezentantii ministerului, considerând si luarea de pozitie de acum câteva saptamâni si ultimele declaratii din presa niste "iesiri, lipsite de argumente". El a declarat Gazetei ca " Mihai Grecu nu cunoaste, de obicei, problemele legate de Companie si ar trebui sa îsi dea demisia. Este ciudat cum Biroul de Presa semneaza un asemenea comunicat care nu este avizat nici de ministru, nici de directorul CNADNR. Daca as fi eu ministru i-as da afara pe toti imediat".
Berceanu îl acuza pe Grecu si de iresponsabilitate în ceea ce priveste administrarea fondurilor Companiei. El a propus sa se construiasca niste drumuri expres, considerate inutile chiar si de catre reprezentantii Uniunii Europene. Numai pentru studiul de fezabilitate pentru o artera de legatura a Capitalei cu Craiova a costat Statul român 12 milioane de euro. Suma este considerata exorbitanta de catre senatorul democrat de Dolj, suma maxima perceputa de obicei pentru acest gen de servicii fiind, de fapt, de maximum un milion de euro. Paradoxal, studiul respectiv a fost întocmit tot de firma unui " fan al americanilor, Michael Stanciu, care se aliniaza curentului pro-S.U.A. care se poarta în CNADNR", a precizat Berceanu.
Radu Berceanu a depus o sesizare la Directia Nationala Anticoruptie si aceasta a demarat deja cercetari în legatura cu acest caz.

Ligia Popa

„In timpul mandatului ministrului Orban s-au cheltuit 65 de milioane de euro pentru constructia efectiva a autostrazii, mandatul ministrului Gheorghe Dobre a însemnat cheltuirea a 4,2 milioane de euro pentru constructia autostrazii si a 44 de milioane de euro pentru oprirea proiectului vreme de un an (...)În concluzie, afirmatiile senatorului Radu Berceanu cu privire la lucrarile la Autostrada Transilvania denota necunoasterea realitatilor unui contract pe care domnia sa, în calitate de fost ministru al Transporturilor l-a avut în gestiune".


"Noi nu suntem tâmpiti, în Transilvania un kilometru ar trebui sa coste aproximativ 7 milioane de euro, nu 18. Stiu cu exactitate ca în Croatia s-au platit 6 milioane/km.(...) Cred ca Mihai Grecu ar trebui sa îsi dea demisia".
Radu Berceanu

 1-20din 270 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri