Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Cooperativa turceasca pe Autostrada Transilvania


Angajatii constructorului american al Autostrazii Transilvania, compania americana Bechtel, ii acuza pe subcontractorii turci de la Enka de faptul ca ar fi pus la punct o adevarata cooperativa care ar favoriza firmele turcesti in detrimentul celor romanesti. Mai mult, o parte din materialele de constructii ar fi cumparate din Turcia, fiind aduse la preturi mult mai mari decat cele din Romania.

Un grup de angajati ai companiei Bechtel, constructorul american al Autostrazii Transilvania, i-a trimis directorului de proiect,Michael Mix, o scrisoare deschisa
. Prin intermediul ei, angajatii romani ii cer sefului Bechtel sa ia masuri impotriva principalului subcontractor al companiei americane, firma turceasca Enka. Aceasta este acuzata de faptul ca ar favoriza companiile turcesti in detrimentul celor romanesti. Mai mult, Enka ar cumpara, pe banii contribuabililor romani platiti catre Bechtel, materiale de constructii din Turcia, aduse la preturi mult mai mari decat cele din Romania.
Angajatii Bechtel dau mai multe exemple de contracte primite de companiile turcesti. Asa ar fi contractul pentru aprovizionarea cu agregate pentru segmentul de autostrada construit in judetul Bihor, intre localitatile Bors si Suplacu de Barcau. Acesta a fost atribuit unei companii al carei patron este prieten cu doi responsabili turci din cadrul proiectului Autostrazii Transilvania. Ar fi vorba de responsabilul cu achizitiile, Sara Baris, si de seful departamentului care se ocupa cu controlul calitatii produselor, Kilic Erdogan.


Un alt exemplu in care cei doi responsabili au preferat sa cumpere marfa de la conationali este cel al contractului cu o companie turceasca inregistrata in Romania. Aceasta a importat fier-beton produs in Turcia. Pretul de achizitie ar fi fost de un dolar kilogramul, plus costul transportului de la Constanta la punctele de lucru din Transilvania. si asta, spun angajatii Bechtel, in conditiile in care ar fi putut sa cumpere fier-beton de la combinatul metalurgic detinut de compania ruseasca Mechel in Campia Turzii, care ar fi cerut un pret de doar doi lei pentru un kilogram. Autorii scrisorii deschise spun ca uneori calitatea fierului-beton produs in Turcia este indoielnica, iar anul trecut firma de consultanta angajata de statul roman ca sa supravegheze calitatea lucrarilor a ezitat sa aprobe cumpararea a aproximativ 1.000 de tone din acest material de constructii.

 

Tot o firma turceasca ar fi primit contractul pentru o serie de transporturi executate pentru construirea segmentului de autostrada din judetul Cluj dintre Gilau si Campia Turzii, iar o alta firma cu actionari turci ar fi primit contractul pentru dinamitarea pietrei din cariera de la Poieni, care furnizeaza materie prima pentru autostrada.
Directorul de proiect al Bechtel, Michael Mix, a raspuns scrisorii deschise. "Politica proiectului Autostrada Transilvania este maximizarea prezentei romanesti in ceea ce priveste personalul, subcontractorii si achizitiile. Angajatii romani insumeaza 90% din echipa proiectului, iar 95% din subantreprenori si furnizori sunt companii romanesti. Din totalul de materiale de constructii utilizate in cadrul proiectului, 98% trec testele de calitate de la prima incercare.

 

Autostrada este construita de catre compania Bechtel International, Inc. impreuna cu partenerul sau din regiune, Enka, cea mai mare companie de proiectare si constructii din Turcia si a 37-a in randul celor mai mari companii de constructii din lume, cu o experienta de peste 50 de ani in domeniul constructiilor civile si in cel al proiectarii. Cele doua companii au o colaborare de peste 20 de ani, castigandu-si reputatia unui parteneriat de prima clasa cu experienta in constructia de autostrazi. In regiune, companiile Bechtel si Enka au gestionat proiectarea si au construit autostrazi in Turcia, Croatia si Albania. In 2008, Enka a primit premiul intai pentru cel mai bun antreprenor strain, premiu acordat de catre Asociatia Antreprenorilor in Constructii din Romania", a spus managerul proiectului Bechtel din Romania, Michael Mix.


Fostul ministru PNL al Transporturilor Ludovic Orban a declarat ca este posibil ca aspectele semnalate de angajatii Bechtel in legatura cu contractele oamenilor de afaceri turci sa fie reale. "Atat timp cat in contracte sunt fixate preturi-tinta, ei pot sa isi permita o marja de manevra. Practic, ei pot sa cumpere de la cine vor ei, la ce preturi doresc", a spus Ludovic Orban.
Reporterii "Romaniei libere" au incercat sa ii contacteze pe reprezentantii Enka pentru a comenta situatia. Acestia insa nu au raspuns solicitarilor adresate de jurnalisti. De asemenea, noua directoare a Companiei Nationale a Autostrazilor si Drumurilor Nationale, Dorina Tiron, a declarat ca nu cunoaste problema achizitiilor facute de Enka pentru Autostrada Transilvania, pentru ca a fost numita doar de doua zile. Ea a promis ca va analiza problema si ca va formula apoi o pozitie oficiala.

» Costuri
Contractul pentru Autostrada Transilvania a fost atribuit fara licitatie companiei americane Bechtel de catre fostul Guvern PSD condus de Adrian Nastase. Initial autostrada dintre Bors si Brasov ar fi trebuit sa coste aproximativ 2,8 miliarde euro. Lucrarile au inceput in anul 2004 si ar fi trebuit sa fie gata in anul 2012. In anul 2005 ele au fost intrerupte la dorinta fostului ministru PD al Transporturilor Gheorghe Dobre, care a renegociat contractul. A urmat o adevarata telenovela a acuzatiilor reciproce dintre reprezentantii Bechtel si cei ai statului roman. Fiecare parte o acuza pe cealalta de nerespectarea contractului. Anul acesta, noul ministru PDL al Transporturilor, Radu Berceanu, a semnat o noua intelegere. Autostrada va fi gata abia in anul 2013, iar pretul final ar putea sa fie dublu fata de cel estimat initial. Astfel, Autostrada Transilvania ar deveni cea mai scumpa din Europa.
Data: 17.03.2009 , Sursa: Romania Libera
Acest articol a fost vizualizat de : 365 ori.
Cuvinte cheie: Bechet, Autostrada Transilvania, turci, Enka, lucrari, fonduri,Cluj,Brasov,Bors

 1-20din 400 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri