Utilizator:
infrastructura.haos |
Se pare ca o noua lucrare importanta pentru infrastructura romaneasca a fost oprita. Centura Sibiului. Ar fi trebuit sa fie terminata in 2006. Oficialii spun ca in 3-4 luni se va gasi un nou constructor. (Pana acum TODINI). Specialistii, insa apreciaza ca reinceperea lucrarilor ar putea dura intre 6 luni si 3 ani. Cititi mai multe in articolul aparut in Ziarul de Sibiu http://www.infrastructura.info/index.php?topic=01/item0&id=322&news=news&cat=1 |
"Mai avem discuţii privind detaliile"
Martin Prochiner, din partea firmei Max Bogl, spune că, în acest moment, consorţiul este gata să înceapă lucrările efective la centura Sibiului
Deşi utilajele cu care Max Bogl a lucrat la pista aeroportului vor fi folosite şi pentru centura Sibiului, Martin Prochiner spune că vor fi aduse din Germania şi utilajele care sunt folosite pentru construcţii speciale, cum ar fi pasajele de pe centură sau noduri rutiere. În principal, este vorba despre macarale mobile de mare tonaj.
49 milioane de euro
Consorţiul care a câştigat licitaţia de execuţie pentru centura Sibiului este format din JV Bogl, Geiger şi Comtram, valoarea contractului ridicându-se la 48,8 milioane de euro. Aceste societăţi au realizat investiţii importante în judeţ şi în ţară. Bogl a finalizat pista noului aeroport sibian, Geiger a lucrat cu Primăria Sibiu pentru reabilitarea mai multor străzi, în timp ce societatea COMTRAM, membră a Holding-ului ATLASSIB, lucrează atât pentru repararea drumurilor judeţene, cât şi la reabilitarea unor pachete de străzi din municipiul Sibiu. Contractul a fost semnat pentru finalizarea primului tronson al centurii, în jur de 15 km, în regim de autostradă. Durata de finalizare a tronsonului este de 18 luni şi durata de garanţie de 24 de luni.
În ceea ce priveşte tronsonul doi al centurii Sibiului (care cuprinde o porţiune de 2,4 km cu profil de autostradă şi încă 3,2 km din drumul judeţean 106B Sibiu - Ocna Sibiului), deocamdată, nu s-a luat nici o decizie, urmând să se aleagă între licitaţie de execuţie şi act adiţional cu consorţiul care a câştigat licitaţia pentru primul tronson.
Centura, inclusă pe coridorul IV pan-european de transport
Proiectul este cofinanţat de Comisia Europeană, prin facilitatea ex-ISPA şi Guvern, prin bugetul de stat, beneficiar fiind Compania Naţională de Autostrăzi. Centura Sibiului face parte dintr-o serie de 70 de variante de ocolire care se află în execuţie sau pentru care procedurile de licitaţie vor fi demarate în perioada următoare.
Centura ocolitoare a Sibiului va fi inclusă pe Axa Prioritară 7 TEN -T, în fapt coridorul IV pan-european de transport, Patras - Atena - Sofia - Bucureşti - Budapesta. Pe teritoriul României, traseul este Nădlac - Deva - Orăştie - Sibiu - Piteşti - Constanţa. Acest coridor de transport cuprinde 16 tronsoane de autostradă şi centuri ocolitoare. Marea majoritate a termenelor expiră în 2012. Fondurile pentru realizarea acestor lucrări provin de la Uniunea Europeană, prin ISPA, bănci de investiţii, grant-uri şi bugetul de stat.
Data: 25.06.2008 , Sursa: Tribuna
Acest articol a fost vizualizat de : 101 ori.
Cuvinte cheie: Centura Sibiu,autostrada,autostrazi,CNADNR
Acest articol a fost vizualizat de : 101 ori.
Cuvinte cheie: Centura Sibiu,autostrada,autostrazi,CNADNR