Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Cluj: Autostrada Transilvania rulează cu 2,5 km pe zi


autostrada Transilvania,Cluj,Turda Vremea bună şi capacitatea maximă la care lucrează Bechtel au ca rezultat până la 2,5 kilometri de asfalt turnat zilnic pe tronsonul Turda-Gilău. Lucrările la tronsonul de 42 de kilometri ce vor devia traficul din Cluj sunt în linia dreaptă către tăierea panglicii de la sfârşit de an
.Vreme bună, nici urmă de precipitaţii şi activitate din plin pe şantierul Autostrăzii Transilvania. De ceea le-a fost frică constructorilor - vremea proastă - nu au avut până acum parte, iar şantierul „duduie”.

De săptămâna trecută se toarnă în masă ultimul strat de asfalt pe tronsonul 2B al Autostrăzii Transilvania, pe porţiunea cuprinsă între Turda şi Gilău. Până ieri, muncitorii companiilor Bechtel şi Enka au turnat stratul final de asfalt pe cinci kilometri din cei 42 pe care toată lumea speră să-i vadă inauguraţi pe sfârşitul acestui an.

Directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, spune că lucrările sunt în grafic la nodul rutier de la Gilău, iar cel de la Turda va putea fi finalizat la timp, dacă autorităţile îşi respectă cea mai recentă promisiune, de a preda terenul decontaminat din zonă până la mijlocul lunii septembrie.

Pe rând, câte un sens

Pentru a putea circula în continuare cu autocamioanele pe aliniamentul autostrăzii, deocamdată se toarnă asfalt doar alternativ pe câte un sens de circulaţie. În acest timp, pe unele porţiuni se montează deja parapeţii de protecţie, lungimea acestora depăşind deja, potrivit oficialilor, 10 kilometri.

Pe şantier, totul pare să meargă ceas. Camionul cu asfalt dă cu spatele încet, până ajunge în dreptul utilajelor care aştern asfaltul la temperaturi cuprinse între 140 şi 180 de grade Celsius. La câţiva metri în spate, un angajat verifică cu sonda temperatura asfaltului. La o distanţă puţin mai mare în spate, „armata” de compactoare calcă peste asfalt pentru a-l reduce cu un centimetru, la grosimea standard de cinci centimetri.

În zare poate fi văzut specialistul care verifică compactarea asfaltului şi dă undă verde pentru a se trece la următoarea porţiune. „Avem cinci kilometri de strat de uzură turnat, iar astăzi (ieri - n.r.) se toarnă asfalt între kilometrul 32,5 şi 35. Cam asta e capacitatea dacă avem asfalt pregătit, între doi şi doi kilometri şi jumătate, pe zi”, a spus Bogdan Sgârcitu.

Maistrul turc cu 24 de ani experienţă

Unul dintre cei mai relaxaţi angajaţi este Vasile, „Vasile şi atât”, se prezintă el, sec. Este translatorul unuia dintre angajaţii turci ai Enka. „Nu mă plâng că e grea munca, atât că e mai rău când e caniculă,” spune Vasile, care adaugă că a învăţat turceşte la noi în ţară şi nu s-a gândit niciodată că-i va folosi la ceva. Şeful său, un maistru turc care se laudă cu o vechime de 24 de ani în meserie este cel care supraveghea ieri asfaltarea la kilometrul 32,5.

Ne spune că a făcut cu Enka 350 de kilometri de autostrăzi în Turcia şi 180 de kilometri în altă ţară, dar nu precizează care. La astea, adaugă cu mândrie, sute de kilometri de străzi şi drumuri naţionale din ţara sa natală. La noi în ţară a venit în urmă cu doi ani, iar despre asfaltul pe care-l toarnă spune că este o reţetă pe care firma o foloseşte din anul 2000 şi este special făcută pentru a preveni infiltraţiile de apă.

Ne garantează că asfaltul ar rezista fără gropi 10-15 ani dacă nu ar circula decât camioane de până în 20-25 de ani şi „mai puţin” dacă pe aici vor circula camioane de 30-40 de tone. Totul depinde însă şi de cum va fi întreţinută şi ce metode se vor folosi la deszăpezire.

Mai sunt doar două poduri

Bechtel a anunţat la mijlocul săptămânii trecute că a finalizat 14 poduri şi viaducte pe acest sector, lungimea totală a acestora fiind de 2.909 metri. În diverse stadii de finalizare se află alţi 3,5 kilometri suspendaţi ai autostrăzii. Bogdan Sgârcitu spune că doar două poduri se află într-un stadiu mai incipient, fiind la stadiul de ridicat piloni, unul dintre acesta fiind dinspre nodul rutier de la Gilău.
Data: 01.09.2009 , Sursa: Adevarul
Acest articol a fost vizualizat de : 408 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Transilvania,Bechtel,Turda,Cluj,asfalt

 1-20din 427 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Bechtel, negoț cu piatră
Utilizator:
bahntm
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/

Autostrada Transilvania ->Furturi la Autostrada Transilvania
Utilizator:
bahntm
Angajatii Bechtel „dau din casa”: Cum se lucreaza la Autostrada Transilvania (Hotnews.ro) Cititorul Hipolit.r a postat pe forum un email de la un angajat Bechtel in care povesteste cum se munceste in realitate la vestita autostrada: Stiu ca de cand a inceput constructia Autostrazii Bechtel, santierul a fost un „domeniu privat”, accesibil doar politicienilor aflati in cautare de cistiguri electorale. Rind pe rind, de la Adrian Nastase incoace, toti ministrii de resort si prim-ministrii Romaniei si-au lustruit pantofii pe autostrada, in vizite anuntate si organizate. In acest sens, conducerea Bechtel a raspuns de fiecare data comenzilor celor aflati la putere. In acest carusel al santierului electoral, de curind, Adrian Nastase, cel care inaugura cu ani in urma santierul, a fost oprit sa-si mai incerce sarmul electoral. Nici presa nu a avut acces liber pe santier, ci doar in escapade organizate din timp pentru oficialitati

Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri