Cine a suspendat autostrada lui Oprescu.


Înainte de a fi „suspendată" pe cerul Capitalei, autostrada lui Oprescu, mai precis licitaţia pentru studiul de fezabilitate, a fost suspendată de instituţiile statului ca urmare a neregulilor din licitaţie. Beneficiarii sunt nimeni alţii decât angajaţi ai primăriei, ale căror firme au fost date câştigătoare ale contractului.

Anunţată cu surle şi trâmbiţe în 2008 ca minunea suspendată ce va străbate semeţ Bucureştiul pe direcţia nord-sud şi care va rezolva problema circulaţiei, autostrada primarului general al Capitalei a sfârşit 2010 prost

. In ultimele zile ale lunii decembrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a obligat primăria lui Oprescu să renunţe la intenţia acesteia de a acorda contractul de realizare a planurilor de urbanism zonale (PUZ) şi a studiilor de fezabilitate (SF) aferente autostrăzii unui consorţiu de firme, ce avea printre acţionari angajaţi ai primăriei.

Cu şanse reale de caştigare a licitaţiei organizate in luna august au intrat două asocieri de firme, anume, pe de o parte, Proiect Bucureşti SA, Ecoterra SRL, Metroul SA, Western Outdoor SRL, Alpha Studio, pe de altă parte, Iptana SA, asociată cu WSP Group SRL. In luna octombrie 2010, in urma unui rezultat negativ privitor la participarea sa la licitaţie, firmele Iptana-WSP Group depun o contestaţie a rezultatului la CNSC. Instituţia dă dreptate contestatarilor, obligand Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (PGMB) să reevalueze corect ofertele.

Fără a avea de ales, aceasta se supune deciziei şi in urma reevaluării decide să menţină caştigătoare firmele Proiect, Ecoterra, Metroul, Western Outdoor şi Alpha Studio.

Nemulţumită de decizie, Iptana şi WSP Group fac din nou in noiembrie contestaţie la CNSC şi li se dă dreptate din nou. Motivarea deciziei dată de CNSC indică subiectivitatea totală a membrilor comisiei de licitaţie din cadrul PGMB.

PUNCTARE SUBIECTIVĂ A OFERTELOR

Oferta incompletă care „arată probleme-cheie, dar nu specifică modul de rezolvare" este punctată cu 10 puncte, iar cea care „precizează problemele cheie, arată modul de rezolvare, dar nu dezvoltă toate aspectele" primeşte doar 7 puncte, afirmă CNSC. Instituţia susţine in motivarea sa prin care dă dreptate firmelor Iptana şi WSP Group că PMGB a reţinut din oferta acestor firme doar „ce a dorit". Ca urmare, pe 28 decembrie CNSC obligă din nou PGMB să reevalueze ofertele celor două asocieri cu „respectarea intocmai a legislaţiei achiziţiilor publice", anuland totodată raportul procedurii de atribuire a contractului. Subiectivitatea comisiei de licitaţie a favorizat deci prima asociere, ce include firme deţinute chiar de angajaţi ai PGMB şi ai Consiliului General al municipiului.

ACŢIONARI AI CAŞTIGĂTORILOR, ANGAJAŢI AI PRIMĂRIEI

Informaţii apărute in presă au arătat că SC Western Outdoor SRL şi SC Alpha Studio SRL sunt deţinute de Sorin Gabrea şi Vlad Cavarnali, amandoi membri in Comisia Tehnică de Urba¬nism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Bucureşti.Dacă prima asociere va primi contractul, aceasta inseamnă că cei doi vor elabora PUZ solicitat, după care tot ei il vor aproba in calitate de angajaţi ai primăriei. Primul dintre aceştia nu vede nici o problemă in a fi cu fundul in două luntri. „Sunt un mare cunoscător al acestui oraş. Mă consider indreptăţit să particip la un proiect de o asemenea anvergură pentru Bucureşti. Mi s-ar părea imoral dacă un debutant ar participa la un proiect atat de important", a declarat pentru un site de ştiri Sorin Gabrea. Primăria are la dispoziţie zece zile pentru a formula plangere impotriva deciziei CNSC. Ioan Dedu, director pentru transporturi in PGMB, crede că probabil decizia CNSC va fi contestată la Curtea de Apel. „Nu este sarcina mea să clarific problema, ci a celor de la direcţia de achiziţii publice, dar vă pot spune că, in calitatea pe care am avut-o odată, de preşedinte a două comisii de licitaţie, am atacat la Curtea de Apel două decizii ale CNSC şi in ambele dăţi ni s-a dat caştig de cauză", spune el.

LUCRĂRILE DUREAZĂ CEL PUŢIN 4 ANI

Odată soluţionată problema licitaţiei, cel mai probabil in cursul acestui an, primăria va avea caţiva paşi importanţi de depăşit pană ca autostrada să devină realitate. „Principala problemă cred că va fi obţinerea finanţării. Pentru partea I a proiectului (zona nord a autostrăzii suspendate - n.r.) sunt nece¬sare 600-700 milioane de euro. Lucrările estimez că vor dura 4 ani. Aproximativ jumătate din lungimea autostrăzii va fi supraterană, adică lungimea insumată a lucrărilor de artă", spune Ioan Dedu. Proiectul presupune şi exproprierea catorva sute de hectare de teren, proces care nu mai este atat de complicat pe cat era odinioară, ca urmare a apariţiei Legii 198/2004, şi care va dura doar 6-8 luni.

VA AVEA TREI BENZI PE SENS

Autostrada urbană va avea trei benzi pe fiecare sens de circulaţie şi va atrage din interiorul aglomerat al Capitalei 80.000 vehicule medie zilnică anuală. Odată terminată prima parte a autostrăzii, cea de nord, PMGB intenţionează să continue proiectul in mod similar şi in sudul Capitalei. Derularea proiectului nu va fi insă simplă. Presupunand că principala problemă sesizată de Dedu va fi depăşită, anume obţinerea finanţării, răman problemele mutării de utilităţi, realizării proiectului tehnic, obţinerii avizelor necesare. Presupunand că disputa in Justiţie asupra licitaţiei referitoare la PUZ şi SF se va soluţiona in acest an, va urma o perioadă de 30 de luni in care aceste documente vor fi elaborate.

După aceea, pe baza lor se vor intocmi caiete de sarcini pentru selectarea constructorului sau a concesionarului, dacă autostrada se va construi in acest sistem. Urmează licitaţia propriu-zisă şi desemnarea caştigătorului, care va dura in cel mai bun caz un an, dacă nu vor exista contestaţii. Odată desemnată firma constructoare, aceasta va trebui să realizeze proiectul tehnic de detaliu care va sta la baza lucrărilor. Concomitent, vor trebui realizate şi exproprierile necesare. Puse cap la cap, aceste etape arată că bucureştenii vor avea autostradă suspendată de abia peste 5-10 ani, in pofida asigurărilor date de primarul Oprescu cum că lucrările stau să inceapă in 2011.

PE UNDE TRECE TRONSONUL NORD?

Acesta va pleca din intersecţia formată de autostrada urbană proiectată şi o nouă arteră de legătură cu autostrada A1 in zona intersecţiei dintre Valea Cascadelor şi str. Liniei. De la această intersecţie, traseul autostrăzii urbane porneşte spre nord pe un viaduct suprateran, traversează denivelat B-dul Iuliu Maniu in zona intreprinderilor Turbomecanica şi I.N.M.T., apoi coboară la sol spre comuna Roşu. Apoi, aceasta se intersectează denivelat cu viitoarea penetraţie A1, continuă la sol spre comuna Roşu, continuă cu pasaj denivelat peste Calea Giuleşti, peste triajul Chitila şi peste Calea Griviţei in zona podului Constanţa, pentru ca o cale a autostrăzii urbane să rămană la nivel suprateran, iar cealaltă să coboare la sol, mergand paralel cu calea ferată magistrală Bucureşti-Constanţa pană la intersecţia cu B-dul Poligrafiei, pe care il va traversa denivelat cu ambele căi.

Autostrada coboară apoi la sol pentru a ocoli staţia CFR Băneasa pe un viaduct suprateran, in timp ce calea din dreapta căii ferate va cobori la sol, dar va traversa denivelat Şos. Bucureşti -Ploieşti şi Lacul Băneasa cu un pod corespunzător. De aici, ambele căi coboară la sol, de o parte şi de alta a căii ferate, urmand ca după traversarea zonei Lacului Băneasa, calea din dreapta căii ferate să traverseze denivelat cu pasaj superior această cale ferată şi să se unească la sol cu cealaltă cale in zona traversării str. Nicolae Caramfil. Traseul autostrăzii va continua la sol pe partea stangă a căii ferate pană in zona intersecţiei cu autostrada A2, unde se desprinde de traseul căii ferate şi se indreaptă către str. Ghiorghiţei, urmărind la sol traseul acestei străzi, continuă apoi cu pasaj inferior pe traseul str. Ghiorghiţei pană la intersecţia cu Şos. Colentina, unde este amenajat nod rutier fluent pe trei nivele, nod care constituie şi sfarşitul acestui tronson.

Tronsoanele intregii autostrăzi urbane

Zona Traseu LungimeI (Nord) Valea Cascadelor-Şoseaua Colentina 16,8 kmII Valea Cascadelor-Şoseaua Giurgiului 17,4 kmIII Şoseaua Colentina-Şoseaua Giurgiului 16,3 km

Grafic estimativ tronson nord autostrada suspendatăSoluţionarea contestaţiei pentru PUZ şi SF, desemnare caştigător - 2011Intocmirea primelor PUZ şi SF - 2011-2012Caiete de sarcini, licitaţie şi desemnare constructor/concesionar - 2012-2013Exproprieri, avize, proiect tehnic de detaliu - 2013Incepere lucrări, mutare utilităţi - 2014Terminare lucrări, inaugurare - 2018


Data: 05.01.2011 , Sursa: Romania Libera
Acest articol a fost vizualizat de : 317 ori.

Cuvinte cheie: autostrazi Romania

tweet This! Distribuie   rss

Citeste si...


» Tronsoanele de autostrada Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva sunt o prioritate pentru 2011

» Planuri mari pentru autostradă

» După doi ani de lupte în instanţă, contractul pentru reabilitarea Bulevardului Dorobanţilor din Brăila a fost, în sfârşit, atribuit

Cum au râs miniştrii de „bibilicile” lui Botiş. PLUS - Cearta pe autostrada care nu se mai termină

» Arhitectul-şef al Capitalei se dezice de Pasajul Basarab

Miniştrii Transporturilor şi Culturii s-au contrat în Guvern pe tema Autostrăzii ...

» Pasaj decorat cu 1,5 milioane de lei

Pasajul Lipscani devine Latin: Oprescu investeşte 440.000 de euro într-o frescă

Cluj: O femeie a murit lovită de bucăţi dintr-un pasaj de cale ferată care fusese izbit de ...

» Bucureşti în 2011: primul mall cultural, stadion naţional şi mai multe pasaje
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Soarelui ->Circulaþia rutierã pe Autostrada Soarelui, opritã temporar
infrastructura.haos:

Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi dupã-amiazã, din cauza unui incendiu la o miriºte din apropierea A2, în dreptul kilometrului 121, circulaþia fiind deviatã spre DN 3, pe ambele sensuri, informeazã Centrul Infotrafic din cadrul Poliþiei Române. Potrivit

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
infrastructura.haos:

radare fixe nu sunt pe A2. Este posibil insa sa fie radare mobile. Acestea filmeaza autovehiculele aflate in miscare, fara sa le opreasca. Este posibil ca asemenea radare sa fie folosite in acele loganuri neinsciptionate.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
infrastructura.haos:

Conform calendarului Autostradazii Cernavoda - Constanta, Semnarea contractului de "Proiectare si Constructie" ar trebui sa aiba loc la 28.02.2008 iar perioada de executie 15.03.2008 si 15.03.2010.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
Lutic:

in sfarsit se pare ca vor incepe lucrarile iar centura constanta cica va fi gata in data de 1 mai 2011

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
daniel28:

Nici macar nu s-a licitat. In derulare este doar invitatia la precalificare pt centura Constantei, la care documentatiile se depun pana pe 17.08.2007. Asa ca mai ai de asteptat.