Prima pagina    Forum twitter rss

Cheltuieli-bomba: 100 de milioane de euro pentru deszapezire


deszapezire Romania » Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADNR) va plati in aceasta iarna 397 milioane lei, adica aproape 100 milioane de euro, pentru deszapezirea tuturor soselelor nationale din tara.

» Dupa prima ninsoare serioasa, in care multe drumuri nationale si chiar Autostrada Soarelui au fost inchise, reprezentantii soferilor profesionisti spun ca deszapezirea a fost un esec
.

CNADNR, prin cele sapte Directii Regionale de Drumuri si Poduri
(DRDP) – Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov,Iasi si Constanta –, a incheiat contracte de deszapezire pentru toate cele 43 de sectii din subordinea DRDP-urilor. Cea mai mare suma a fost repartizata filialei din Bucuresti, peste 133 milioane lei, iar cea mai mica suma – filialei din Constanta, aproape 19 milioane lei, potrivit informatiilor oferite Romaniei libere de catre CNADNR. Reprezentantii soferilor profesionisti au declarat ca firmele care au castigat contractele de deszapezire nu si-au facut treaba bine. "Deszapezirea a fost un esec total, atat in Bucuresti si pe soseaua de centura a acestuia, cat si pe
majoritatea drumurilor nationale din tara. Sumele platite de CNADNR sunt foarte mari in raport cu serviciile oferite de firmele care ar trebui sa se ocupe de deszapezire. Pentru 100 milioane de euro, soselele trebuiau sa fie toate asfalt negru, sa nu se vada urma de zapada", a declarat pentru Romania libera Victor Stan, presedintele Federatiei soferilor din Romania.

"Platim degeaba taxa de drum"
Costel Muraru, presedintele Federatiei Transportatorilor din Romania, afirma ca soferii de tiruri sunt principalii cotizanti la bugetul statului si totodata cele mai mari victime ale proastei deszapeziri. "Pentru fiecare tir se plateste o taxa de drum de vreo 800 euro. Proasta deszapezire pe noi ne-a afectat cel mai tare. soferii nostri nu au mai ajuns la timp la destinatie cu marfa, unora li s-a stricat masina, iar cativa chiar au fost internati in spital din cauza gerului. Nu se poate ca atunci cand vine prima zapada autoritatile sa fie mereu surprinse. Daca ni se percep niste taxe mari
, atunci asteptam servicii pe masura", afirma Costel Muraru.

Cine beneficiaza de contractele de deszapezire?
Reprezentantii CNADNR ne-au declarat ca exista clauze contractuale prin care pot fi penalizate firmele ce nu au facut deszapezirea cum trebuie. Insa, ceea ce reprezentantii CNADNR omit sa spuna e faptul ca aceste penalitati nu pot fi aplicate in contextul in care "conditiile meteorologice" nu permit interventia prompta a utilajelor. Acest lucru a fost recunoscut indirect de catre directorul general al CNADNR, Dorina Tiron, intr-o declaratie facuta acum cateva zile pentru Romania libera: "Autostrada Soarelui s-a inchis din cauza viscolului. Pe anumite portiuni vizibilitatea este zero. Nu s-a putut interveni, deoarece insemna sa-i trimit pe muncitorii aceia la moarte. Dupa ce se va opri viscolul, vom trimite angajatii firmei care a castigat licitatia sa intervina cu materialele necesare pentru reluarea circulatiei. Pana atunci, stau si ei la caldurica, alaturi de politisti". Ea a precizat ca este multumita de serviciile prestate de catre firmele de deszapezire si ca nici una dintre acestea nu va fi penalizata.
Pentru aceasta iarna, CNADNR a platit pentru deszapezirea Autostrazii Bucuresti-Pitesti 2,4 milioane euro firmei Argecom SA, iar pentru "Autostrada Soarelui" – aproape trei milioane de euro firmelor Gecor SA si Astaldi.
Iarna trecuta, CNADNR a platit pentru deszapezirea tuturor drumurilor nationale si a celor doua autostrazi aproape 96 milioane euro.

Costuri
» 6.174 de euro – deszapezirea unui kilometru de drum

Lungimea retelei de drumuri din Romania este de 198.589 km, dintre care CNADNR are in administrare
262,9 km de autostrada si 15.934 km de drumuri nationale, potrivit informatiilor oferite de site-ul institutiei. Daca impartim cele 100 milioane de euro la cei 16.197 kilometri pe care ii are in administrare, rezulta ca CNADNR achita aproape 6.200 de euro pentru deszapezirea unui kilometru de drum.
Data: 29.12.2009 , Sursa: Romania Libera
Acest articol a fost vizualizat de : 77 ori.

Cuvinte cheie: deszapezire,Romania,iarna,trafic

rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 312 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.

Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri