Prima pagina    Forum

Cat vom plati pentru a circula pe autostrada intre Comarnic si Brasov


autostrada Comarnic Brasov Câştigătorul licitaţiei pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic - Braşov, consorţiul Vinci - Aktor va percepe o taxă de utilizare a drumului în valoare de 1,75 euro/ax/100 km, în primul an de operare şi întreţinere. Această taxă va putea creşte după primul an, însă în limita indexării preţurilor de consum, a declarat, pentru CAPITAL Online, directorului Direcţiei de Concesiuni din Ministerul Transporturilor, Dana Galben
.

Lungimea tronsonului este de 55 kilometri si va cuprinde cinci noduri rutiere (Comarnic, Sinaia, Busteni, Predeal si Rasnov) si 15 km de tuneluri duble. Viteza maxima cu care se va putea circula pe acest tronson va fi de 120 km/h.

Costul total al lucrarilor de proiectare si constructie este de 1.181,28 milioane de euro, iar concesiunea a fost incheiata pentru o perioada de 30 de ani, dintre care:

 * 4 ani perioada de proiectare si constructie
 * 26 ani perioada de operare si intretinere

Potrivit directorului Directiei de Concesiuni din Ministerul Transporturilor, Dana Galben, taxa de 1,75 euro/ax/100 km a fost unul din criteriile de atribuire a contractului si a fost astfel stabilita pentru a fi cat mai uniforma (n.r., pentru toate categoriile de autovehicule).

Formula de calcul a taxei

Reprezentanta ministerului a explicat pentru CAPITAL Online ca in cazul unei masini cu doua axe (n.r., majoritatea autoturisme si vehicule comerciale usoare si medii), taxa de utilizare a drumului va fi de 1,75 euro pe ax, calculat pentru portiunea de 55 km a tronsonului, astfel:

1,75 euro X 2 osii / 100 km X 55 km = 1,92 euro per vehicul

Dana Galben a subliniat ca in cazul autovehiculelor cu mai mult de doua osii (n.r., preponderent vehicule comerciale grele), la calculul initial al taxei se adauga si factorul de multiplicare, ce nu poate depasi insa valoarea de 2,5.

In concluzie, potrivit reprezentantei ministerului, formula de calcul pentru vehiculele cu mai mult de doua osii se modifica astfel:

1,75 euro X nr. osii X factor multiplicare / 100 km X 55 km

De exemplu, in cazul in care factorul de multiplicare va fi maxim, un autovehicul cu trei osii va plati 7,21 euro pentru cei 55 de kilometri parcursi pe tronsonul Comarnic - Brasov al autostrazii.

Consortiul Vinci - Aktor ar putea incasa dublu

Pe de alta parte, ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, declara pe 20 februarie 2009 ca pe langa tronsoanele foarte complicate si foarte scumpe de autostrada construite prin concesiune, consortiile vor primi „la pachet” si portiuni „existente deja”, pentru a le administra pe o perioada de circa 20-25 de ani, in functie de oferte si licitatii.

Aceasta ar putea constitui o explicatie pentru taxa de utilizare a drumului raportata la o 100 de kilometri pentru tronsonul Comarnic - Brasov al viitoarei autostrazi Bucuresti - Brasov.

Consortiul Vinci - Aktor, care a castigat licitatia pentru tronsonul mai sus mentionat, ar putea primi „la pachet” sectiunea Ploiesti - Comarnic a autostrazii, astfel incat taxa a fost deja negociata pentru 100 de kilometri, distanta rotunjita dintre Ploiesti si Brasov:

1,75 euro X 2 osii = 3,5 euro pentru 100 km

1,75 euro X nr. osii X factor multiplicare = 13,12 euro (pentru autovehicule cu trei osii in cazul in care factorul de multiplicare ar avea valoarea maxima de 2,5).
Data: 13.05.2009 , Sursa: Capital
Acest articol a fost vizualizat de : 678 ori.

Cuvinte cheie: autostrada Comarnic Brasov

Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 157 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Bucuresti - Brasov ->Comarnic-Brasov
Utilizator:
Lutic
Cica in maxim 2 saptamani se semneaza contractul de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brasov, care face parte din Autostrada Bucuresti-Brasov! Oare chiar o fi adevarat?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
cristi
Viteza de proiectare a autostrazilor, in diferite tari (km/h): Tara - Ses - Deal - Munte Anglia - 112 - 96 - 80 Austria - 140 - 120 - 100 Belgia - 120 - 100 - 80 Elvetia - 120 - 100 - 80 Franta - 140 - 120 - 100 Italia - 120 - 100 - 80 Japonia - 120 - 100 - 80 S.U.A. - 112 - 96 - 80 ------------------------------- Romania - 120 - 100 - 80 P.S. Tari rank-urile :))

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Intersectie pe o autostrada din Italia(Napoli). Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Oare om vedea vreodata asa ceva si la noi?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Ce ziceti de acest viaduct? Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Asa da!

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Autostrada de mica viteza
Utilizator:
infrastructura.haos
Stimați praticipanți la trafic. Compania națională de „autostrăzi” are plăcerea să vă aducă la cunoștință cea mai proastă veste din domeniul său de incompetență. A! Nu vă gândiți că ne-am adjudecat ultimul loc în lume la lipsa de șosele omenești. Cât timp vor mai exista triburile alea independente de la sud de Uganda, adică până n-o să moară toți în accidente de elefant, o să fim doar de râsul Albaniei. Deci: despre al’ceva e vorba în comunicat. E vorba despre datele tehnice ale autostrăzii de 1.500.000.000 de euroi înșirați pe 169 de kilometri, de la București la Brașov. Sărim peste amănuntele de interes turistic, gen „pe stânga - calea ferată, pe dreapta – localitatea Buda”. Doar e autostradă, ce dracu; din calea ăsteia trebuie să dispară toată bariera, gaborimea de circulație din colțul Sinăii și trecerea de pietoni (Comarnic, Bușteni, Predeal). Autostrada e făcută să te sui pe ea,


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri