Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Borbely: Bechtel va preda 45 de km din Autostrada Transilvania


Pana acum, compania n-a predat niciun kilometru
130 mil. euro, avansul primit pe 2008
MT a suplimentat bugetul de cheltuieli
increzator in puterile companiei americane Bechtel, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat ieri ca aceasta va reusi sa predea, pana la sfarsitul anului, cei 45 de km din Autostrada Transilvania, desi recunoaste ca nu a finalizat niciun kilometru pana acum. "Eu cred ca va reusi. E vorba de tronsonul Campia Turzii – Gilau
. Anul trecut s-a lucrat bine. N-au predat, pentru ca ei nu predau cate un kilometru, ci o portiune mai mare. Ultima data cand am fost acolo, in luna noiembrie, deja era o portiune de trei kilometri pe care mai trebuia doar pus asfaltul. La Savadisla, Campia Turzii, chiar e spectaculos ce s-a facut anul trecut”, a spus Borbely, citat de Mediafax, in cadrul unei conferinte sustinute la Tg.  Mures.
Afirmatia ministrului vine pe fondul controverselor iscate de primirea unui avans de 130 mil. euro din suma ceruta pe 2008, de aproape 400 mil. euro, si a suplimentarii limitei de cheltuieli aprobate recent de Ministerul Transporturilor.
Borbely a aratat ca, in urma cu cateva zile, MT a aprobat, pentru luna martie, o crestere a limitei de cheltuieli cu 100 mil. de lei, pentru luna aprilie aceasta fiind estimata la mult mai mult din cauza excedentului bugetar.
Negand ca ar avea cunostinta despre o posibila datorie reclamata, de 51 mil. euro, Borbely a dat asigurari ca bugetul MT va fi "sigur" suplimentat in lunile ce urmeaza, ceea ce va determina Bechtel sa lucreze in continuare. "E important nu numai pentru Guvern, ci si pentru Romania, pentru aceasta zona, sa avem aceasta autostrada finalizata”, a conchis el.
Proiectul construirii autostrazii Transilvania, pe relatia Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
Plati fara acordul firmei care supervizeaza lucrarile
La sfarsitul lunii trecute, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a aprobat platile aferente anului 2008 catre Bechtel, constructorul autostrazii Brasov-Bors, fara a avea acordul firmei franceze care supervizeaza lucrarile, Scetauroute. Afirmatia apartine chiar directorului general al CNADNR, Mihai Grecu, cu precizarea ca plata se refera la 95% din suma inclusa in dispozitia de plata. Lipsa acordului Scetauroute a fost motivata de acesta prin nesuprapunerea programului de lucru al companiei cu cel al Bechtel.
"Termenul final de predare a proiectului tehnic este 1 martie, altfel vom rezilia contractul si vom include firma Scetauroute pe lista neagra, pentru ca a intarziat cu 12 luni predarea proiectului tehnic pentru reabilitarea drumului Arad-Timisoara", a mai spus Grecu.
CNADNR a epuizat deja bugetul autostrazii Brasov-Bors, pentru 2008, in aceste conditii existand pericolul stoparii lucrarilor. Singura plata a CNADNR catre constructorul Bechtel a fost de 140 milioane euro, reprezentand un avans de 30% din valoarea totala a lucrarilor programate pentru acest an.
Berceanu ameninta cu rezilierea contractului
Nemultumit de modul in care sunt realizate lucrarile de catre compania americana, fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, declara, in toamna lui 2006, ca firma Bechtel este pasibila de sanctiuni, fiind posibila chiar rezilierea contractului. "Ne dau explicatii ca intarzie pentru ca a plouat, pentru ca, probabil, cand s-a incheiat contractul, si-au inchipuit ca Romania e in Sahara. Trebuie sa incercam, daca tot platim atat de multi bani, sa fim cat se poate de fermi si sa cerem celor cu care am incheiat contracte sa le respecte", a sustinut Berceanu. Evidentiind eforturile facute de Romania pentru a contracta un imprumut de 100 mil. euro in vederea finantarii, Berceanu a aratat ca partea romana a fost nevoita sa plateasca bancii, la sfarsitul lunii septembrie 2006, un comision de neutilizare a banilor de 45.000 de euro. in opinia sa, acest lucru demonstra cu prisosinta faptul ca Bechtel nu lucreaza nici pe departe in ritmul pe care l-a anuntat.

 1-20din 270 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri