Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Berceanu se plange ca n-are bani, Boc promite ca va continua autostrada Transilvania


 În ciuda faptului că ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat în repetate rânduri că nu sunt bani nici măcar pentru cofinanţarea proiectelor cu bani europeni, premierul Emil Boc s-a lăudat vineri că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua în acest an.

"Lucrările la Autostrada Transilvania vor merge mai departe în acest an şi prioritate vor avea tronsoanele Turda - Câmpia Turzii şi Gilău - Huedin, pe 18 kilometri
. Este un tronson care poate fi realizat si vrem sa il realizam. De asemenea, trebuie facuta partea de proiectare pentru tronsonul Gilau - Suplacu de Barcau", a spus primul ministru, aflat in vizita la Zalau. El a afirmat ca in perioada urmatoare vor fi achitate si restantele pe care statul roman le are catre compania Bechtel, in valoare totala de 220 de milioane de euro. "O transa a fost platita deja in februarie, iar o alta transa va fi platita in luna martie. Vom avea in cursul saptamanii viitoare o intalnire cu reprezentantii companiei Bechtel, in care se va stabili exact graficul de lucrari", a declarat Boc.
Sunt bani doar pentru plata datoriilor

El nu a precizat insa din ce bani vor fi platiti americanii pentru lucrarile pe care le vor face in acest an. La inceputul lunii trecute, Michael Swinford, directorul proiectului Autostrada Transilvania, amenintase ca va trece la concedierea in masa a muncitorilor, pentru ca nu mai au ce lucra, in conditiile alocatiilor bugetare insuficiente.

Conducerea Ministerului Transporturilor a reactionat prompt, amintindu-le americanilor ca prioritare sunt proiectele cu finantare europeana nerambursabila, apoi cele cu fonduri europene rambursabile si abia pe locul trei cele finantate exclusiv de la bugetul de stat.

"In ianuarie 2009, s-a decis alocarea unei sume importante pentru constructia Autostrazii Transilvania pentru ca Autoritatea de management a fondurilor europene din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii nu era acreditata, asa ca nu puteau fi transmise cereri de rambursare a fondurilor europene", a precizat conducerea ministerului. Practic, americanii au avut noroc anul trecut ca nu se puteau cheltui bani europeni si, astfel, au beneficiat de o suma mai mare, peste 400 milioane de euro, de la buget.

Cum in iunie anul trecut a fost acreditata autoritatea respectiva, alocarea bugetara din 2010 va fi directionata catre proiectele de pe Coridorul IV paneuropean de transport rutier, Nadlac - Arad - Sibiu - Pitesti - Bucuresti - Constanta. Pentru 2010, CNADNR are un buget de investitii de numai 380 milioane de euro, din care 200 milioane vor merge in contul datoriei de anul trecut catre Bechtel.

Mai trebuie un miliard de euro pentru drumuri

Saptamana trecuta, directorul general al CNADNR, Dorina Tiron, spunea ca fara un miliard de euro nu se va putea finaliza nici Autostrada Bucuresti-Ploiesti si nici nu se va putea lucra la Autostrada Transilvania.

"Daca ar avea loc o rectificare, as cere cel putin patru miliarde de lei. Asa am putea sa continuam lucrarile la autostrada Bucuresti-Ploiesti, la Bechtel, reabilitari de drumuri nationale, la centura Bucurestiului. Important este insa ca aceasta suplimentare de buget sa aiba loc cel mai tarziu la jumatatea anului, pentru a se putea lucra", a declarat lpentru Gandul directorul general al CNADNR, Dorina Tiron.

Ea a precizat ca, in conditiile subfinantarii, la fiecare inceput de an compania inregistreaza datorii catre constructori: 2,4 miliarde de lei in 2009 si 1,8 miliarde in 2010. Fata de necesarul de finantare, fundamentat si solicitat, de 10,52 miliarde de lei pentru investitii in 2010, compania nu a primit decat 6,4 miliarde de lei.

Bechtel a inaugurat, pe 1 decembrie 2009, primii 42 km ai Autostrazii Transilvania, respectiv tronsonul 2B Turda-Gilau. Pentru 2010, autoritatile au anuntat ca pot sa finalizeze, insa numai daca va exista finantare, tronsonul Turda-Gilau, prin construirea celorlalti 9,4 km, viaductul de la Suplacu de Barcau, in lungime de 2 km, si alti 18 km intre localitatile Dolea si Sarsig, din Bihor, pe sectiunea 3C a autostrazii.
Data: 05.03.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 283 ori.

Cuvinte cheie: autostrada Transilvania,Bechtel,finantare,Boc,Berceanu

tweet This! Distribuie rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 510 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Bechtel, negoț cu piatră
Utilizator:
bahntm
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/

Autostrada Transilvania ->Furturi la Autostrada Transilvania
Utilizator:
bahntm
Angajatii Bechtel „dau din casa”: Cum se lucreaza la Autostrada Transilvania (Hotnews.ro) Cititorul Hipolit.r a postat pe forum un email de la un angajat Bechtel in care povesteste cum se munceste in realitate la vestita autostrada: Stiu ca de cand a inceput constructia Autostrazii Bechtel, santierul a fost un „domeniu privat”, accesibil doar politicienilor aflati in cautare de cistiguri electorale. Rind pe rind, de la Adrian Nastase incoace, toti ministrii de resort si prim-ministrii Romaniei si-au lustruit pantofii pe autostrada, in vizite anuntate si organizate. In acest sens, conducerea Bechtel a raspuns de fiecare data comenzilor celor aflati la putere. In acest carusel al santierului electoral, de curind, Adrian Nastase, cel care inaugura cu ani in urma santierul, a fost oprit sa-si mai incerce sarmul electoral. Nici presa nu a avut acces liber pe santier, ci doar in escapade organizate din timp pentru oficialitati

Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri