Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Berceanu ne anunta ca ne luam adio de la autostrazi


Constatând că promisiunea de a construi 836 km de autostradă până în 2012 nu prea poate fi onorată, în condiţiile lipsei de bani, Radu Berceanu a ieşit ieri la rampă şi a cerut pentru la anul minimum 3,5% din PIB pentru transporturi
Avem bani europeni, avem credite de la instituţii financiare internaţionale, dar nu putem folosi aceste resurse, pentru că statul român trebuie să asigure şi el jumătate din sumă
. Acesta a fost mesajul lansat ieri de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a cerut imperios alocaţii bugetare mai mari pentru 2010: măcar 3,5% din PIB, faţă de numai 1,45%, cât are anul acesta. "Numai pentru subvenţionarea transportului feroviar de călători, care se practică în toată lumea, şi numai pentru susţinerea infrastructurii feroviare, care iar se întâmplă în toate ţările, avem nevoie de 1% din PIB. Înseamnă că restul de 0,45% rămâne pentru autostrăzi", a spus ministrul. El a comparat bugetul alocat Transporturilor cu cel pe care-l primesc Educaţia şi Cercetarea, de 7% din PIB: "Foarte bine că au această alocaţie. O să facem nişte persoane foarte educate, care după terminarea studiilor vor pleca în alte ţări, unde există autostrăzi. Asta e legătura dintre învăţământ şi autostrăzi".

Şi în privinţa absorbţiei fondurilor europene nerambursabile (4,5 miliarde de euro până în 2013, pentru transporturi) ministrul este sceptic. El a dat cazul ipotetic al unui proiect de 100 milioane de euro, la care UE contribuie cu 85 milioane. "În primul rând, noi trebuie să punem cofinanţarea noastră, de 15 milioane. Apoi, tot noi facem exproprierile, pe care mai dăm 30-40 milioane, relocarea utilităţilor, încă 10-20 milioane şi trebuie să mai avem bani şi pentru TVA - 19 milioane", a spus Berceanu. Până la finele anului, în funcţie de ce va primi pentru 2010, oficialul va anunţa dacă cifra de 836 km de autostradă construiţi până în 2012 mai rămâne valabilă. "Voi fi nevoit să ies şi să spun ce vom face cu sumele disponibile şi care dintre proiectele începute le vom opri", a mai declarat ministrul.

"Norocul nostru că şi bulgarii întârzie la Vidin"

Construcţia podului peste Dunăre de la Calafat-Vidin şi racordarea lui la infrastructura existentă vor întârzia din cauza constructorului, consorţiul spaniol AZVI-VIMAC, a lăsat să se înţeleagă Berceanu, care a completat zâmbind că avem noroc că şi bulgarii au aceleaşi probleme. "Au venit la mine trei persoane de la AZVI, de vreo 26 de ani fiecare, care m-au rugat să le găsesc subcontractori. Ultima oară am auzit că erau pe la Iaşi, să găsească firme subcontractoare", a spus ministrul.
Data: 18.09.2009 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 244 ori.
Cuvinte cheie: berceanu,autostrazi,Romania,finantare

 1-20din 263 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul a devenit un cosmar pentru fiecare sofer. Fie ca este in Bucuresti, Timisoara, Cluj sau orice alt oras mai mare din Romania. Infrastructura rutiera gandita in urma cu cativa zeci de ani a ramas nemodificata in timp ce numarul autovehiculelor creste continu si intr-un ritm tot mai alert. Orasele sunt sufocate e masini in orele de varf, oamenii devin tot mai nervosi, fie ca circuli cu masina personala sau cu autobuzul. Mai grav este ca si locurile de parcare sunt pe termiate. Devine tot mai greu sa gasesti un loc de parcare mai ales in aceasta perioada in care a inceput goana dupa cadouri. Intr-o luna cand orice iesire din casa ar trebui sa fie un motiv de fericire, se transforma intr-o aventura urbana. Un moderator de la Antena spunea intr- seara ca a facut 3 ore de casa pana la lucru, echivalentul unui zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra. Oare pana cand?

Bucuresti ->Centura de Nord
Utilizator:
Lutic
Au fost reluate lucrarile: http://andreichiliman.blogspot.com/2009/02/info-lucrari-de-largire-la-patru-benzi.html


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri