Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Berceanu: ori euro, ori autostrazi


Din cauza lipsei banilor, şeful de la Transporturi preferă amânarea adoptării euro în schimbul dezvoltării infrastructurii.

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, doreşte mărirea deficitului bugetar peste limitele acceptate de oficialii UE pentru a avea fondurile necesare în demararea lucrărilor de infrastructură. Astfel, românii au de ales: moneda europeană, conform calendarului stabilit (2014-2015), sau mai mulţi kilometri de autostradă
.

EVZ: Cati kilometri de autostrada vor fi finalizati anul acesta?
Radu Berceanu: Nu stiu. Tehnic, noi putem termina 100 de kilometri de autostrada. Dar de la 100 in jos, pot fi si zero, daca banii merg la DN-uri, intretinere. Depinde unde lucram. Avem Bucuresti-Ploiesti, unde s-ar putea termina 40 km, o portiune din Autostrada Transilvania si centura Sibiului.

Exista termene de finalizare cu banii de acum?
Poate ca vom termina undeva o portiune. Daca vorbim de autostrazi, la Sibiu precis. Pe 31 august avem termen de finalizare a portiunii de 12 km si la sfarsitul anului a celeilalte portiuni de 2 km de autostrada si 3 km de drum.

„Vladescu e cam pe aceeasi lungime de unda”

Putem face rost de mai multi bani?
Vom discuta cu FMI si cu UE separat de ceea ce este deja stabilit, respectiv deficitul de 5,9% din PIB. Impunerile au ca scop sa ajungem la sub 3% din PIB, pentru ca in 2014 sa ajungem la convergenta la euro. Cred ca ne intereseaza mai mult o economie sanatoasa, fara somaj, cadere economica, decat sa aderam la euro in trei-cinci ani.

Exista calcule referitoare la intarzierea acestei aderari?
Este o parere de-a mea, pe care am discutat-o, nu este neaparat o chestiune agreata de guvern. Ministrul de finante e cam pe aceeasi lungime de unda. Noi avem un grad de indatorare foarte mic. Pentru o tara e normal sa se dezvolte printr-un deficit bugetar mai mare pentru o perioada, ca apoi sa adere la euro.

In viziunea dv., aderarea la euro impiedica dezvoltarea unor investitii...
Cand s-a decis tinta nu era criza. Nu stiu daca este normal sa o pastram. Nu putem lua bani nerambursabili daca nu avem bani romanesti. Cu fondurile de acum nu pot face mare lucru. Daca am 10,6 miliarde de lei, indiferent de unde vin banii, nu pot cheltui mai mult, pentru ca se duc in deficit.

Daca vrem sa iesim din blocaj, trebuie sa gandim o formula, sa depasim deficitul cu 2%, peste tinta de 5,9%, ca sa avem bani pentru atragerea mai multor fonduri nerambursabile. Poate nu vor fi chiar 2%, dar macar 1,5%...

Mai exact, vreti sa obtineti permisiunea de a cheltui mai mult...
Lucrurile stau asa. Daca am un proiect de 100 de milioane de euro, UE ne da gratis 85 de milioane, noi punem 15 milioane. Asta se refera insa doar la ceea ce ei numesc costuri eligibile, care nu includ exproprieri de terenuri, mutare de utilitati, studii - sa zicem ca acestea reprezinta 30 de milioane. Mai adaugam TVA-ul la cei 130 de milioane, care inseamna 25 de milioane.

Deci ne trebuie 70 de milioane de euro, ca sa atragem 85 de milioane de euro. Cand constructorul vine cu o factura, noi o platim, o trimitem la UE si peste 90 de zile ne trimit 85% din valoarea ei. Acela este primul ban atras de la UE.

Niciun miracol pentru Bechtel  

Ce ati discutat cu cei de la Bechtel?
Le-am explicat ca, pentru noi, prioritatea numarul unu este cofinantarea proiectelor cu sume nerambursabile, numarul doi este confinantarea proiectelor cu bani de la BEI, BERD, rambursabile in conditii avantajoase, iar a treia sunt proiectele la care sunt bani de la buget, cum e Bechtel. In 2009 am avut bani pentru ca prioritatea unu era zero.

In concluzie, i-ati lamurit pe cei de la Bechtel ca aveti alte prioritati...
Le-am amintit ca in 2009 au avut noroc. Discutia a mai fost ca, pana in 2012, sa incercam sa finalizam de la Targu-Mures pana la granita. Pe Brasov- Targu-Mures, in urmatorii 5-7 ani, nu se intrevede nicio solutie financiara, sa nu spere ca exista vreun miracol.  

Anul acesta le dati bani?
Sunt in total vreo 200 de milioane de euro. Le dam in transe in februarie si in martie. Este o chestiune de prioritate - daca se vrea autostrada Transilvania, se suspenda alte proiecte.
 
POZITIE

Vasilescu, BNR: dezvoltarea Romaniei ar trebui sa se bazeze pe investitii straine

Adoptarea monedei europene nu depinde exclusiv de decizia Romaniei, este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale Romane (BNR). „Personal, cred ca nu exista alternativa viabila la intrarea in zona euro”, a declarat Vasilescu pentru EVZ.

Potrivit acestuia, dezvoltarea Romaniei ar trebui sa se bazeze pe investitii straine, nu pe adancirea deficitului bugetar. In acest moment, adoptarea euro este prevazuta pentru finele anului 2014. Pentru atingerea obiectivului, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pe tot parcursul acestui interval.

Bancherii considera ca respectarea termenului este necesara si pentru a reduce decalajele fata de vecini, in conditiile in care, pana atunci, majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est vor adopta euro. Pe de alta parte, aderarea la zona euro va presupune o garantie a scaderii inflatiei, dar si a dobanzilor bancare la niveluri europene.

Data: 05.02.2010 , Sursa: Evenimentul Zilei
Acest articol a fost vizualizat de : 309 ori.

Cuvinte cheie: romania,autostrazi,finantare

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 337 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri