Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Berceanu: Prin sistemul de plati Bechtel s-a tranformat intr-o casa de schimb valutar


Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a criticat din nou, vineri, la Oradea, contractul incheiat de Guvernul Nastase cu firma Bechtel, afirmand ca statul are numai obligatii, iar firma toate drepturile si ca prin sistemul de plati compania s-a tranformat intr-o "casa de schimb valutar", informeaza Mediafax.

Radu Berceanu a vizitat, vineri, santierul Autostrazii Transilvania din judetul Bihor si a spus ca cei care ar trebui intrebati despre deficientele contractului semnat cu Bechtel sunt Adrian Nastase si Mircea Geoana, liderii PSD, fiindca ei au incheiat "un contract care ar trebui predat la facultate, in care o parte, statul, are toate obligatiile, iar cealalta, toate drepturile"
.

Ministrul Transporturilor a spus ca acest contract nu poate fi schimbat si nici renegociat, iar el a reusit doar sa vina cu intelegeri aditionale la acesta, fiindca in varianta rezilierii lui "asta inseamna doi ani de pauza", in care nu este voie sa se lucreze nimic pe acest traseu. "In plus, ne judecam la Londra sau la New York, unde ei castiga de pe scaun", a spus Berceanu.

Intrebat de ziaristi in legatura cu numeroasele acuzatii aduse in ultima vreme companiei americane si subcontractorilor turci, Berceanu a spus ca este adevarat ca autostrada este construita de companii din Turcia, "Bechtel fiind numai cu numele si renumele", dar statul este legat de maini in aceasta privinta.

"Nu pot sa-i oblig sa lucreze cu angajati romani. Nu putem sa ii luam la intrebari despre selectia transportatorilor, care am auzit si noi cum se face, nici de preturile la materiale, nici de altele. Dincolo de un lung prilej de vorbe si ipoteze, nu am niciun mijloc concret, pentru ca asa este constructia facuta", a spus Berceanu, adaugand ca nu ii ramane decat ca, in urmarirea contractului, ministerul, Compania Nationala de Autostrazi si consultantul Scetaroute "sa fie prezenti cu presiune focalizata pe ei".

In privinta tronsonului de autostrada executat in Bihor, ministrul a spus ca se vor plati restantele fata de constructor, fiindca ar fi pacat sa se intrerupa lucrarile o lunga perioada, iar costurile de prezervare a lucrarilor efectuate si ale mobilizarii de santier sa ajunga sa fie la fel de mari ca si costurile efective.

"O sa imi pun imaginatia la treaba si o sa incerc sa gasesc o solutie astfel incat 50-60 de milioane de euro sa ii alocam pe zona asta, in plus fata de ce e alocat, astfel ca anul viitor sa avem sansa sa se finalizeze tronsonul acesta. Si aici am gasit un «cadou» de vreo 70 milioane de euro datorii la care tot platim din greu. Am platit 80 la suta din ce aveam de platit anul trecut, inclusiv penalitati, caci domnul Orban nu a platit facturi din luna iunie. Asa ca, in loc sa lucram, platim ce nu s-a platit anul trecut (...) Noi facem tot efortul asta, ca banii sa se duca in Anglia. Caci noi platim in euro la Londra, iar de la Londra se trimit niste euro incoace, cati se trimit, sa se plateasca aici niste lucrari. Deci Bechtel este si casa de schimb valutar. De ce, ar trebui sa-i intrebati pe cei care au semnat contractul ", a spus ministrul.
Data: 21.03.2009 , Sursa: Romania Libera
Acest articol a fost vizualizat de : 337 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Transilvania, Bechtel, Cluj, Brasov,Bors

 1-20din 400 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri