Prima pagina    Forum twitter rss

Berceanu, Vinci şi Aktor au semnat contractul de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brasov. Statul va achita 4,8 mld. euro


Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, preşedintele grupului francez Vinci şi un reprezentant al companiei elene Aktor au semnat, luni, contractul de concesiune pentru tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov, proiectul urmând să fie finalizat până în ianuarie 2014. Proiectul este primul contract din România de construcţie prin concesiune a unui tronson de autostradă. Statul va plăti în cei 30 de ani, în total, 4,8 miliarde de euro.
Din suma totală, 3,108 miliarde euro reprezintă cheltuieli cu împrumutul principal, 670 milioane euro - cheltuieli cu creditul subordonat, 323 milioane euro - cheltuieli legate de operare şi întreţinere,584 milioane euro - taxe, impozite şi alte costuri financiare, 146 milioane euro - inflaţia, potrivit Ministerului Transporturilor
.

Suma de 323 de milioane de euro aferenta cheltuielilor legate de operare si intretinere reprezinta doar o parte din costul total al acestei activitati, restul fiind suportat din taxele de concesiune - taxa de autostrada, chirii si altele.

Constructia propriu-zisa a tronsonului, in lungime de 55 de kilometri, va costa circa 1,2 miliarde de euro. Soseaua va avea 30 de kilometri de tuneluri, din care cel mai lung va avea 3,8 kilometri. Autostrada va avea cinci noduri rutiere, la Comarnic, Sinaia, Busteni, Predeal si Rasnov.

Dupa inchiderea financiara (etapa ulterioara semnarii contractului, care vizeaza obtinerea de finantare, n.r.) consortiul are la dispozitie maxim un an pentru a efectua studiile geotehnice si proiectul tehnic, iar ulterior va incepe constructia propriu-zisa, a spus Berceanu. Daca termenul de realizare a autostrazii va depasi patru ani, asocierea va plati penalitati, iar daca va realiza mai devreme autostrada va primi o bonificatie.

"Pe noi ne intereseaza daca ei nu pot sa faca inchiderea financiara si pot sa vina sa spuna ca renunta. Noi credem insa ca fiind un consortiu atat de puternic va gasi posibilitati de finantare, iar BEI (Banca Europeana de Investitii, n.r.) mie personal mi-a spus ca sunt interesati sa participe la finantare", a spus Berceanu.

El a spus ca pe langa costul executiei constructiei, asocierea va suporta, pentru 26 de ani, costuri legate de intretinere si reparatii capitale, care vor fi efectuate la un interval de opt ani.

Taxa de utilizare a tronsonului Comarnic-Brasov va fi, in primul an de folosire a segmentului de autostrada, de circa un euro pentru fiecare autoturism, a declarat Berceanu.

Nivelul taxei va fi fixat de piata si daca acesta va fi prea mare soferii vor folosi DN1, a afirmat Berceanu.

"Nu putem sti cat va fi taxa in anul 26 de utilizare. Eu nici nu cred ca voi mai fi atunci si deci nu ma va mai pasiona acest subiect", a spus el.

Cuantumul taxei anuntat de Berceanu este mai mic decat cel vehiculat pana in prezent, de 1,7 - 1,8 euro pe masina.

Daca taxele colectate de la soferi nu vor acoperi sumele convenite cu consortiul, diferenta va fi asigurata de la bugetul de stat. Similar, daca din taxe se vor strange sume mai mari decat cele stabilite in contract, diferenta va fi varsata la buget.

Intrebat daca proiectul ar putea avea intarzieri din cauza descoperirilor arheologice, ministrul a afirmat ca acest lucru este posibil.

"De exemplu poate sa cada un asteroid la jumatatea autostrazii. Sigur ca se poate intampla orice, dar sper sa nu se gaseasca atat de multe lucruri arheologice incat sa schimbam traseul, cum s-a intamplat la Medgidia, pe tronsonul Cernavoda-Constanta", a aratat Berceanu.

Oficialul a adaugat ca pana la data inaugurarii autostrazii Ministerul Transporturilor va lua o decizie in ceea ce priveste plata concomitenta a rovinietei si a taxei de autostrada, interzisa in UE.

El a amintit ca autoritatile vor introduce, in urmatoarele saptamani, un sistem electronic de verificare a rovinietei, prin care camerele de supraveghere vor citi numarul de inmatriculare al masinilor, un echipament software va cauta intr-o baza de date numarul respectiv si daca acesta figureaza fara rovinieta soferul va fi obligat, intr-o prima instanta, sa plateasca taxa respectiva, iar daca refuza va primi o amenda.
Data: 18.01.2010 , Sursa: money.ro
Acest articol a fost vizualizat de : 207 ori.

Cuvinte cheie: autostrada Comarnic,Brasov

tweet This! rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 172 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Bucuresti - Brasov ->Comarnic-Brasov
Utilizator:
Lutic
Cica in maxim 2 saptamani se semneaza contractul de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brasov, care face parte din Autostrada Bucuresti-Brasov! Oare chiar o fi adevarat?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
cristi
Viteza de proiectare a autostrazilor, in diferite tari (km/h): Tara - Ses - Deal - Munte Anglia - 112 - 96 - 80 Austria - 140 - 120 - 100 Belgia - 120 - 100 - 80 Elvetia - 120 - 100 - 80 Franta - 140 - 120 - 100 Italia - 120 - 100 - 80 Japonia - 120 - 100 - 80 S.U.A. - 112 - 96 - 80 ------------------------------- Romania - 120 - 100 - 80 P.S. Tari rank-urile :))

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Intersectie pe o autostrada din Italia(Napoli). Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Oare om vedea vreodata asa ceva si la noi?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Ce ziceti de acest viaduct? Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Asa da!

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Autostrada de mica viteza
Utilizator:
infrastructura.haos
Stimați praticipanți la trafic. Compania națională de „autostrăzi” are plăcerea să vă aducă la cunoștință cea mai proastă veste din domeniul său de incompetență. A! Nu vă gândiți că ne-am adjudecat ultimul loc în lume la lipsa de șosele omenești. Cât timp vor mai exista triburile alea independente de la sud de Uganda, adică până n-o să moară toți în accidente de elefant, o să fim doar de râsul Albaniei. Deci: despre al’ceva e vorba în comunicat. E vorba despre datele tehnice ale autostrăzii de 1.500.000.000 de euroi înșirați pe 169 de kilometri, de la București la Brașov. Sărim peste amănuntele de interes turistic, gen „pe stânga - calea ferată, pe dreapta – localitatea Buda”. Doar e autostradă, ce dracu; din calea ăsteia trebuie să dispară toată bariera, gaborimea de circulație din colțul Sinăii și trecerea de pietoni (Comarnic, Bușteni, Predeal). Autostrada e făcută să te sui pe ea,


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri