Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Bechtel ameninta ca inchide santierul autostrazii Transilvania pentru ca statul roman nu-i mai da bani. Ministerul ridica din umeri: nu sunt bani


autostrada Transilvania,Bechtel  Pentru că nu şi-a primit nici măcar toţi banii de anul trecut, Bechtel a anunţat că va trece la concedieri colective. Sindicaliştii spun că au primit deja deciziile. Ministerul Transporturilor aşteaptă rectificarea bugetară  Cum sumele restante de anul trecut, de peste 200 milioane de euro, n-au fost încă plătite, iar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu dispune de alţi bani pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, americanii de la Bechtel au ameninţat ieri că vor trece la concedieri
.

Mai mult, au spus ei, nu au fost facute nici toate exproprierile de terenuri necesare. In consecinta, procesul de concediere nu va fi oprit decat daca Ministerul Transporturilor face rost de bani.

"Regretam ca trebuie sa luam in considerare o asemenea masura. Vom continua consultarile cu sindicatele si vom cauta solutii pentru a micsora pe cat posibil numarul pozitiilor ce vor fi reduse", a declarat Michael Swinford, directorul proiectului Autostrada Transilvania. El a explicat ca volumul de lucru este insuficient pentru numarul actual de angajati, fiind silit sa ia in calcul o posibila concediere colectiva.

Sindicatele sustin insa ca nu este vorba de o posibila concediere, ci de una efectiva, fiind luata deja decizia, si ca toti cei 1.933 de angajati ai companiei Bechtel au primit de la patronat cate instiintare de incepere a procedurilor de disponibilizare colectiva. "Sindicatul Transilvania de la Bechtel a primit miercuri o notificare de la companie prin care se anunta ca a fost inceputa procedura de concediere colectiva a tuturor celor 1.933 de angajati, incepand cu 5 martie. Oamenii primesc preaviz de 20 de zile lucratoare, astfel incat in primele zile ale lunii aprilie concedierea intra in vigoare", a declarat ieri la Cluj Napoca liderul judetean al confederatiei Cartel Alfa, Grigore Pop.

Vreau o minune

Americanii spera intr-o minune, spunand ca procesul de concediere, care oricum va dura cateva luni, poate fi oprit in orice moment, daca Guvernul gaseste solutii financiare. "Ne angajam sa sprijinim Ministerul Transporturilor, CNADNR si membrii Guvernului in efortul de a gasi resurse pentru proiect, in vederea continuarii lucrarilor de constructie in acest an", a mai spus Swinford.

Ministerul cauta finantare, insa pana acum nu a gasit. "Facem tot posibilul pentru a plati datoriile de peste 200 milioane de euro, lucru care se va intampla pana in luna aprilie, iar in paralel purtam discutii pentru a gasi solutii de finantare. In acest moment nu sunt bani", a declarat pentru Gandul directorul Directiei infrastructura rutiera si concesiuni din Ministerul Transporturilor, Adrian Ionescu.

El a adaugat ca asteapta momentul in care va avea o promisiune ferma din partea Ministerului Finantelor ca la rectificarea bugetara se vor primi mai multi bani pentru infrastructura. "Atunci vom putea sa discutam cu cei de la Bechtel si sa le spunem ca putem continua proiectul. Procesul de concediere colectiva oricum dureaza trei luni si poate fi oprit oricand", a explicat Ionescu. Cu alte cuvinte, americanii sa se apuce de treaba in primavara pe baza promisiunilor romanilor ca vor avea bani in vara.

Concedieri au avut loc la Bechtel si de la inceputul anului si pana in prezent. In urma unui control facut de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj, s-a ajuns la concluzia ca Bechtel este vinovata de disponibilizari mascate, incercand astfel sa se sustraga procedurii de concediere colectiva. Totul a pornit de la concedierea a 60 de muncitori necalificati, pe 19 si 20 ianuarie, inspectorii de munca descoperind mai multe nereguli privind modul in care muncitorii au fost evaluati.

Proiectul de constructie a Autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov - Bors, a fost incredintat direct, fara licitatie, de Guvernul Adrian Nastase companiei americane Bechtel, valoarea "estimata" fiind de 2,3 miliarde de euro. Abia anul trecut s-a reusit finalizarea a 42 km, intre Gilau si Campia Turzii, din totalul de 415 km.

La finele saptamanii trecute, premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, le-au repus pe tapet americanilor propunerea de a prelua in regim de concesiune scetorul Brasov - Campia Turzii sau sa renunte la el. Altfel, au spus oficialii romani, intreaga autostrada nu va fi gata mai devreme de 2025, in conditiile alocarilor bugetare insuficiente.
Data: 03.02.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 154 ori.

Cuvinte cheie: bechtel,concedieri,Autostrada transilvania

tweet This! Distribuie rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 505 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Bechtel, negoț cu piatră
Utilizator:
bahntm
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/

Autostrada Transilvania ->Furturi la Autostrada Transilvania
Utilizator:
bahntm
Angajatii Bechtel „dau din casa”: Cum se lucreaza la Autostrada Transilvania (Hotnews.ro) Cititorul Hipolit.r a postat pe forum un email de la un angajat Bechtel in care povesteste cum se munceste in realitate la vestita autostrada: Stiu ca de cand a inceput constructia Autostrazii Bechtel, santierul a fost un „domeniu privat”, accesibil doar politicienilor aflati in cautare de cistiguri electorale. Rind pe rind, de la Adrian Nastase incoace, toti ministrii de resort si prim-ministrii Romaniei si-au lustruit pantofii pe autostrada, in vizite anuntate si organizate. In acest sens, conducerea Bechtel a raspuns de fiecare data comenzilor celor aflati la putere. In acest carusel al santierului electoral, de curind, Adrian Nastase, cel care inaugura cu ani in urma santierul, a fost oprit sa-si mai incerce sarmul electoral. Nici presa nu a avut acces liber pe santier, ci doar in escapade organizate din timp pentru oficialitati

Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri