Utilizator:
bahntm |
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/ |

Mai mult, au spus ei, nu au fost facute nici toate exproprierile de terenuri necesare. In consecinta, procesul de concediere nu va fi oprit decat daca Ministerul Transporturilor face rost de bani.
"Regretam ca trebuie sa luam in considerare o asemenea masura. Vom continua consultarile cu sindicatele si vom cauta solutii pentru a micsora pe cat posibil numarul pozitiilor ce vor fi reduse", a declarat Michael Swinford, directorul proiectului Autostrada Transilvania. El a explicat ca volumul de lucru este insuficient pentru numarul actual de angajati, fiind silit sa ia in calcul o posibila concediere colectiva.
Sindicatele sustin insa ca nu este vorba de o posibila concediere, ci de una efectiva, fiind luata deja decizia, si ca toti cei 1.933 de angajati ai companiei Bechtel au primit de la patronat cate instiintare de incepere a procedurilor de disponibilizare colectiva. "Sindicatul Transilvania de la Bechtel a primit miercuri o notificare de la companie prin care se anunta ca a fost inceputa procedura de concediere colectiva a tuturor celor 1.933 de angajati, incepand cu 5 martie. Oamenii primesc preaviz de 20 de zile lucratoare, astfel incat in primele zile ale lunii aprilie concedierea intra in vigoare", a declarat ieri la Cluj Napoca liderul judetean al confederatiei Cartel Alfa, Grigore Pop.
Vreau o minune
Americanii spera intr-o minune, spunand ca procesul de concediere, care oricum va dura cateva luni, poate fi oprit in orice moment, daca Guvernul gaseste solutii financiare. "Ne angajam sa sprijinim Ministerul Transporturilor, CNADNR si membrii Guvernului in efortul de a gasi resurse pentru proiect, in vederea continuarii lucrarilor de constructie in acest an", a mai spus Swinford.
Ministerul cauta finantare, insa pana acum nu a gasit. "Facem tot posibilul pentru a plati datoriile de peste 200 milioane de euro, lucru care se va intampla pana in luna aprilie, iar in paralel purtam discutii pentru a gasi solutii de finantare. In acest moment nu sunt bani", a declarat pentru Gandul directorul Directiei infrastructura rutiera si concesiuni din Ministerul Transporturilor, Adrian Ionescu.
El a adaugat ca asteapta momentul in care va avea o promisiune ferma din partea Ministerului Finantelor ca la rectificarea bugetara se vor primi mai multi bani pentru infrastructura. "Atunci vom putea sa discutam cu cei de la Bechtel si sa le spunem ca putem continua proiectul. Procesul de concediere colectiva oricum dureaza trei luni si poate fi oprit oricand", a explicat Ionescu. Cu alte cuvinte, americanii sa se apuce de treaba in primavara pe baza promisiunilor romanilor ca vor avea bani in vara.
Concedieri au avut loc la Bechtel si de la inceputul anului si pana in prezent. In urma unui control facut de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj, s-a ajuns la concluzia ca Bechtel este vinovata de disponibilizari mascate, incercand astfel sa se sustraga procedurii de concediere colectiva. Totul a pornit de la concedierea a 60 de muncitori necalificati, pe 19 si 20 ianuarie, inspectorii de munca descoperind mai multe nereguli privind modul in care muncitorii au fost evaluati.
Proiectul de constructie a Autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov - Bors, a fost incredintat direct, fara licitatie, de Guvernul Adrian Nastase companiei americane Bechtel, valoarea "estimata" fiind de 2,3 miliarde de euro. Abia anul trecut s-a reusit finalizarea a 42 km, intre Gilau si Campia Turzii, din totalul de 415 km.
La finele saptamanii trecute, premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, le-au repus pe tapet americanilor propunerea de a prelua in regim de concesiune scetorul Brasov - Campia Turzii sau sa renunte la el. Altfel, au spus oficialii romani, intreaga autostrada nu va fi gata mai devreme de 2025, in conditiile alocarilor bugetare insuficiente.
Data: 03.02.2010 , Sursa: Gandul
Acest articol a fost vizualizat de : 154 ori.
Acest articol a fost vizualizat de : 154 ori.