Utilizator:
bahntm |
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/ |

Compania americană Bechtel a anunţat finalizarea celui mai mare viaduct care se află pe tronsonul 2B Câmpia Turzii - Gilău al Autostrăzii Transilvania, peste râul Arieş. Viaductul are o lungime de aproape un kilometru şi o înălţime de 23 de metri, iar potrivit reprezentanţilor Bechtel, finalizarea construcţiei, începută în 2007, a fost întârziată până acum din lipsa finanţării
Înălţimea construcţiei echivalează cu cea a unui bloc de opt etaje. "Pentru construcţia viaductului au fost necesare 192 de grinzi de tip U, cu o greutate de 160 tone fiecare, lucrările fiind finalizate prin turnarea plăcii de suprabetonare, astfel încât viaductul va putea asigura, din acest moment, continuitatea transportului greu pe aliniamentul autostrăzii", se arată într-un comunicat remis Mediafax de companie.
Bechtel ne asigură că are şi alte proiecte în derulare
Potrivit directorului de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, pe tronsonul 2B al Autostrăzii, Câmpia Turzii - Gilău, au loc în prezent şi alte lucrări, precum cele de hidroizolaţie şi asfaltare la zece structuri - poduri, pasarele, pasaje, viaducte, instalarea grinzilor de tip T la pasajul peste autostradă din apropierea nodului rutier de la Turda.
De asemenea, vor fi realizate terasamente pentru nodul rutier de la Gilău, zonă în care a existat "o fostă groapă de balastieră, plină cu apă, care a trebuit să fie desecată şi umplută cu balast şi piatră". Astfel, în prezent sunt realizate lucrări pentru "patru podeţe tubulare şi casetate pentru evacuarea apelor pluviale şi la benzile A şi C de urcare pe autostradă", se arată în comunicatul menţionat. În urma acestor lucrări vor exista cinci benzi de urcare şi coborâre de pe autostradă.
Totodată, reprezentanţii companiei au precizat faptul că pe secţiunea 3C a autostrăzii, pe porţiunea dintre Suplacu de Barcău şi Borş, au fost reluate activităţi de construcţie în patru locuri, urmând să fie construite 43 de structuri - poduri, pasarele, pasaje, viaducte. Pe această porţiune se află şi cel mai mare viaduct prevăzut în proiect, cu o lungime de 1,8 kilometri, cea mai importantă structură de pe aliniamentul Autostrăzii Transilvania.
Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a fost început în 2004, contractul având o valoare de 2,2 miliarde euro. Lucrările au fost însă întrerupte, în 2005, când la schimbarea guvernării au fost reanalizate contractele încheiate de guvernarea precedentă. Drept consecinţă, termenul de finalizare al lucrării iniţial, 2012, a fost prelungit cu un an din cauza întârzierilor.
În baza unui protocol încheiat în februarie 2009 între Ministerul Transporturilor şi Bechtel, compania americană s-a angajat să finalizeze în acest an 42 de kilometri din tronsonul Câmpia Turzii - Gilău şi viaductul de pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş.
Data: 05.08.2009 , Sursa: Curierul National
Acest articol a fost vizualizat de : 480 ori.
Cuvinte cheie: Bechtel,Autostrada Transilvania,costuri
Acest articol a fost vizualizat de : 480 ori.
Cuvinte cheie: Bechtel,Autostrada Transilvania,costuri