Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Bechtel: zero kilometri in cinci ani


autostrada Transilvania Compania americană Bechtel a încasat circa 800 de milioane de euro de la bugetul statului în cinci ani de derulare a contractului şi a reuşit performanţa de a nu deschide pentru circulaţie nici măcar un kilometru de şosea.

Cel mai mare şi ambiţos proiect de drumuri din Uniunea Europeană se realizează în inima "misteriosului ţinut al Transilvaniei"
. Proiectul, denumit Autostrada Transilvania, este realizat de firma americană Bechtel. Lucrarea este unică în Europa atât prin amploare, cât mai ales prin ritmul de melc în care avansează construcţia. Astfel, la şase ani de la demararea lucrărilor din 2004, constructorul nu a dat în folosinţă nici un kilometru de autostradă.

Potrivit unui protocol semnat în februarie anul acesta de firma americană Bechtel cu Ministerul Transporturilor, până la finele acestui an ar trebui să fie predaţi primii 42 de kilometri din Autostrada Transilvania şi viaductul de pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş. "Până în acest moment a fost aşternut asfalt pe aproximativ 30 de kilometri, restul de 12 fiind în diferite stadii de execuţie. Pe 17 din cei 30 km asfaltaţi s-a instalat şi stratul final de uzură. De asemenea, au fost instalaţi parapeţi pe zece kilometri şi se continuă lucrările de montare a gardurilor de protecţie.
Procentul general privind evoluţia lucrărilor este de 18,2%", potrivit reprezentantului Bechtel.

În timp ce autorităţile române îl acuză pe constructor de ritmul lent în care avansează lucările, reprezentanţii firmei americane aruncă pisica în curtea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, care nu le-ar fi pus la dispoziţie terenul necesar. Astfel, constructorul se plânge că autorităţile române nu realizează exproprierile la timp, nu mută reţelele de utilităţi şi nu efectuează plata la timp.


AMÂNĂRI
Termenul de finalizare a tronsonului Câmpia Turzii - Gilău, în lungime de 42 de kilometri, a fost amânat de câteva ori, însă constructorii sunt optimişti şi speră ca de data asta să respecte termenul de predare a lucrării. Turnarea fiecărui kilometru de asfalt de pe această autostradă a fost amplu mediatizată, indife­rent de persoana care s-a aflat la conducerea Ministerului Transporturilor. Şantierul autostrăzii a fost vizitat în repetate rânduri de preşedintele statului, Traian Băsescu, de ministrul Transporturilor, de premier, precum şi de alte nume sonore din lumea politică. La jumătatea lunii mai, premierul Emil Boc a dat asi­gurări că tronsonul Câmpia Turzii - Gilău va fi finalizat până la sfârşitul anului. El a afirmat că în acest an au fost alocate 119 mi­lioane de euro pentru Autostrada Transilvania şi că pentru finalizarea tronsonului respectiv există bani prevăzuţi în bugetul de stat.

Decontaminarea şi descoperirea unor situri arheologice pe traseul autostrăzii au mărit costurile de realizare cu sume considerabile. Astfel, la câţiva kilometri de Turda, două sute de oameni au lucrat cu măşti de gaze şi ochelari de protecţie pe faţă pentru a scoate 400.000 de tone de pământ, în efortul de a ecologiza zona de compusul numit hexaclorciclohexan (HCH), cunoscut ca lindan. Suprafaţa de 12.000 de metri pătraţi de teren ai CNADNR a fost decontaminată de Euroconstruct Tra­ding 98 pentru suma de 24 de milioane de euro. Şi asta nu e tot. Mai există o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi care nu aparţine CNADNR, dar care trebuie decontaminată.


CONTRACT PĂGUBOS
Deoarece autorităţile române nu au fost în stare să impună de la început nişte condiţii constructorului, care să fie favorabile statului român, costul realizării acestui proiect s-a triplat. Majorarea costurilor a fost posibilă, deoarece contractul permite companiei Bechtel să încaseze indexări în funcţie de fluctuaţia cursului valutar şi de rata inflaţiei. De la valoarea iniţială a constractului de 2,2 miliarde de euro, specialiştii estimau anul trecut că realizarea lucrărilor va depăşi 7 miliarde de euro pentru cei 415 kilometri. Suma alocată de autoritatea română până anul trecut pentru lucrările realizate de americani era de 760 de mi­lioane de euro, iar pentru anul acesta, suma se ridică la 119 mi­lioane de euro.
Data: 04.10.2009 , Sursa: Jurnalul National
Acest articol a fost vizualizat de : 115 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Transilvania,Bechtel

 1-20din 427 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Bechtel, negoț cu piatră
Utilizator:
bahntm
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/

Autostrada Transilvania ->Furturi la Autostrada Transilvania
Utilizator:
bahntm
Angajatii Bechtel „dau din casa”: Cum se lucreaza la Autostrada Transilvania (Hotnews.ro) Cititorul Hipolit.r a postat pe forum un email de la un angajat Bechtel in care povesteste cum se munceste in realitate la vestita autostrada: Stiu ca de cand a inceput constructia Autostrazii Bechtel, santierul a fost un „domeniu privat”, accesibil doar politicienilor aflati in cautare de cistiguri electorale. Rind pe rind, de la Adrian Nastase incoace, toti ministrii de resort si prim-ministrii Romaniei si-au lustruit pantofii pe autostrada, in vizite anuntate si organizate. In acest sens, conducerea Bechtel a raspuns de fiecare data comenzilor celor aflati la putere. In acest carusel al santierului electoral, de curind, Adrian Nastase, cel care inaugura cu ani in urma santierul, a fost oprit sa-si mai incerce sarmul electoral. Nici presa nu a avut acces liber pe santier, ci doar in escapade organizate din timp pentru oficialitati

Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri