Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Bechtel, acuzata ca a reinstaurat Imperiul Otoman pe autostrada Transilvania


Zeci de angajaţi români ai firmei Bechtel acuză, într-o scrisoare trimisă Companiei de Autostrăzi, că sunt discriminaţi de firma turcă Enka, partener Bechtel. Turcii fură şi fac un lucru de zece ori, dar tot prost, spun muncitorii. Mai multe zeci de muncitori români de la autostrada Transilvania au trimis recent Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) o scrisoare în care firma turcească Enka, subcontractor al firmei Bechtel, este acuzată că îi discriminează, că angajaţii acesteia fură banii publici şi că aplică românilor tratamente jignitoare.

Scrisoarea, trimisă de „colectivul de angajaţi ai companiei de autostrăzi Bechtel, punctul de lucru Chiridiş-Bihor şi Săvădisla-Cluj, oameni cu bună-credinţă şi frică de Dumnezeu, fără gânduri naţionaliste sau şovine“, nu este semnată, cei care au redactat-o afirmând că ar risca să fie „daţi afară fără drept de apel“
. Sindicatul nu mai este o soluţie, deoarece acesta „a fost cumpărat cu vile în Cluj“, spun semnatarii.

Ca urmare a acestei reclamaţii, CNADNR a propus Ministerului Transporturilor formarea unei comisii alcătuite din Ministerul Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspecţia de Stat în Construcţii, Ministerul Finanţelor şi de Fisc, care să verifice cele sesizate. Întrebat dacă există o concluzie a controlului (comisia s-a format acum o lună), un oficial al Ministerului Transporturilor, sub protecţia anonimatului, ne-a declarat: „Din păcate, instituţiile statului se codesc să facă această verificare. Aceasta deoarece contractul are conotaţii politice“.

Muncitorii reclamă faptul că premierul Tăriceanu şi ministrul Orban verifică autostrada din elicopter şi că toate verificările făcute de Inspecţia Muncii sunt cunoscute dinainte de cei verificaţi. „S-au făcut controale, în urma unor sesizări, de către Agenţia Judeţeană a Oficiului Forţelor de Muncă Bihor, dar turcii (angajaţi la negru - n.red.) au fost înştiinţaţi şi ascunşi pe la Băile Felix şi readuşi apoi“, spun autorii. Scrisoarea a fost scrisă deoarece „nu putem răbda mârşăviile, atrocităţile la care suntem supuşi de către reprezentanţii firmei Bechtel“, spun semnatarii.

Un prim lucru sesizat de muncitori este faptul că turcii încasează salarii mult mai mari decât românii, fără să plătească impozite pentru acestea. „Salariile turcilor sunt neimpozabile, trimise de ei în ţară fără a fi impozitate, salariile muncitorilor fiind între 800 şi 3.000 de euro, iar şefii le au mult mai mari. Sunt transportaţi cu microbuzul la Oradea, la cluburi de noapte, să se distreze. Aceasta în timp ce un muncitor român ia 200-300 de euro pe lună cu toate sporurile. Angajările se fac cu comisioane începând de la 150-500 de euro şi peste, depinzând de postul ocupat. Se fac tot felul de maşinaţiuni de către turci pentru a nu se face angajări de personal român, pentru a se aduce muncitori din Turcia ce nu au pregătire corespunzătoare şi nici experienţă la construirea de autostrăzi.“

Turcii ar fi modificat calificativele date de inginerii români angajaţilor pentru a-i da afară şi a-şi aduce compatrioţii în locul lor. În cazul în care au cerut majorări de salarii, muncitorilor români li s-a închis gura. „Dacă ai curajul să ceri mărire de salariu, automat eşti dat afară. Eşti jignit şi înjurat. Celui care cere mărire, turcul îi dă un bulgăre de pământ, semn că aceasta este mărirea de salariu“, spun muncitorii. „Un turc a afirmat că românul este slugă în ţara lui şi trebuie să tacă!“, adaugă semnatarii.

Lucrările sunt proaste, făcute de mântuială. „Se aduce fier striat din Turcia de proastă calitate faţă de cel românesc, care oricum se dimensionează necorespunzător. Astfel, la grinzi de 140 de tone, care necesită o cisternă de ciment pur, dacă nu reuşesc să respecte proiectul în cauză, aceasta se aruncă în întregime. Recent nu s-a vibrat corespunzător o grindă, fierul a rămas neacoperit de ciment şi, drept urmare, s-a retuşat prin tencuiala exterioară, acesta fiind un rebut la calitate şi la parametri constructivi“, afirmă muncitorii.

Potrivit acestora, materialele pentru fundaţia autostrăzii sunt aduse din balastiere deţinute de angajaţi turci şi deseori sunt de proastă calitate. „Sunt firme subcontractoare turceşti care au balastiere din care se aduce balast de proastă calitate (în proporţie mare pământ şi alte ingrediente) şi se aşază acest material pe aliniament. Dacă sunt atenţionaţi de inginerii români, aceştia sunt ameninţaţi de către reprezentanţii firmei (turci) să tacă, altfel vor fi daţi afară.“ Potrivit muncitorilor, anumiţi angajaţi turci de la Enka închiriază firmei Bechtel utilaje cu 1.000 de euro pe zi, iar turcii au trecut pe statele de plată angajaţi care nu există, dar pentru care încasează bani.

Sistemul de lucru ar fi cam aşa. „O altă platformă, lucrată pe jumătate, în loc să o termine, se duc la altă bucată în lucru, după aceea se duc înapoi la acea platformă rămasă, de unde cheltuieli în plus. Niciodată nu se va putea termina autostrada asta, pentru că turcii fac un lucru de zece ori şi tot prost îl fac“, spun muncitorii.

Nici oficialii Bechtel şi nici Mihai Lup, lider sindical, despre care un coleg al său spune că a trecut de partea americanilor, nu ştiu nimic de această scrisoare.

Purtătorul de cuvânt al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, spune că firma a primit certificat de bună purtare din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Acesta nu poate preciza dacă sunt în curs controale pe şantier, după sesizarea muncitorilor, deoarece la noi „tot timpul sunt tot felul de controale“.
Data: 23.09.2008 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 212 ori.
Cuvinte cheie: bechtel, autostrada transilvania

 1-20din 336 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri