Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: DiigoCurs valutar 8 feb 2008
EUR 3,676
USD 2,538
XAU 74,5957

Google

Batjocura taxei auto


taxa autoControversata taxa de prima inmatriculare ne da in conti­nuare batai de cap. Aprobarea noii variante de lege este blocata in disputele stârnite de formula propusa de Guvern, care presupune majorari de pâna la trei ori a taxei pentru masinile noi. Pagubitii ramân cetatenii români, obligati sa plateasca in continuare o taxa conside­rata discrimi­natorie de CE
.

Introducerea taxei de prima inmatriculare a fost penalizata prompt de catre Comisia Europeana care a declansat in luna martie 2007 procedura de infringement. CE considera discriminatorie taxa auto, deoarece incalca Tratatul de Aderare la UE. Desi au avut loc mai multe runde de negocieri, reprezentantii CE nu si-au dat avizul asupra noii formule de calcul a taxei propusa de Guvern, iar România risca in continuare sa ajunga la Curtea Europeana de Justitie. Pâna la adoptarea unei noi legi, in conformitate cu reglementarile euro­pene, populatia plateste in conti­nuare taxa discriminatorie.

 

NEiNtELEGERI. Autoritatile române au avut la dispozitie mai bine de un an pentru a gasi noua formula de calcul a taxei auto. Proiectul prezentat in urma cu doua saptamâni de Ministerul Finantelor prevede cresteri de pâna la trei ori a valorii taxei platita pentru masinile noi, in timp ce taxa pentru masinile second-hand scade chiar de pâna la zece ori. Ministrul Mediului, Attila Korody, a declarat ca la realizarea noii metode de calcul a taxei de poluare pentru autoturisme a tinut cont de principiile europene si mai ales de cel conform caruia poluatorul pla­teste. Majoritatea cetatenilor nu in­teleg cum o masina cu un catalizator de tip nou poate polua mai mult de­cât una veche, cu un tip de catalizator uzat, sau chiar fara. Raspunsul spe­ci­a­listilor in domeniul protectiei mediului este ca in primii trei ani de viata masina polueaza cel mai mult, iar dupa ce autoturismul a stat in circulatie 12 ani, acesta oricum nu mai are mult de trait (sau de poluat). “Ro­mânia are cel mai vechi parc auto din Europa. Media de viata a unei masini este mult mai mare de 12 ani. Normal, la aceasta vârsta, in ta­rile membre europene masinile sunt scoase din uz. Deci, daca un român aduce o masina din strai­na­­tate, mai veche de 12 ani, este normal sa plateasca mai putin pentru taxa de poluare pentru autoturisme deoarece va mai polua o perioada scurta de timp‘‘, a declarat Korodi.

 

PROCESE. Majoritatea oamenilor care au platit anul trecut taxa de prima inmatriculare vor sa dea statul in judecata pentru recupe­rarea intregii sume, nu pentru recuperarea diferentei, asa cum vor sus­tinatorii taxei. Asociatia Automo­bil Clubul Român (ACR), filiala Buzau, a d­emarat o actiune la nivel national prin care sprijina proprie­tarii de masini care au platit taxa de prima inmatriculare sa dea statul in ju­deca­ta. Mai mult, ACR solicita si re­­tur­narea dobânzilor aferente su­melor platite in contul taxei de prima in­matriculare. “O hotarâre ju­de­catoreasca definitiva si irevocabila es­te mai puternica decât orice lege care s-ar putea vota in Parlament‘‘, a declarat Mariana Giugulea, directorul ACR Buzau. Pâna ieri, circa 500 de persoane din 15 judete si-au depus dosarele la filiala ACR Buzau pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare, platita anul trecut.

La sfârsitul anului trecut, Tribunalul Arad a fost prima instanta din România care a hotarât ca taxa auto este discriminatorie si a obli­gat statul român sa-i restituie reclamantului suma achitata cu titlu de taxa de prima in­matri­culare. De atunci, au mai fost câs­ti­gate procese similare la Ti­misoara si Botosani, iar galatenii spera sa aiba parte de acelasi tratament si din partea instantelor locale de judecata.

Vosganian: “Semnaturi fara rost‘‘

Initiativa cetateneasca privind anularea taxei auto nu are sorti de izbânda din punct de vedere legal, deoarece este anticonstitutional, spune Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Ministrul a mai spus ca este paradoxal faptul ca pentru prima vartianta a taxei auto, cea promovata de Sulfina Barbu si aflata acum in aplicare a existat o majoritate parlamentara care sa o sustina, iar pentru aceasta varianta, care este bine vazuta de catre Comisia Europeana, nu exista sustinere in Parlament. “Daca la prima varianta am avut majoritate parlamentara, aceasta, care este mult mai putin aberanta in ochii CE nu va trece sau va trece cu greu in Parlament deoarece parlamentarii nu inteleg ca acesta este cel mai bun compromis.

Dispute politice

Ca orice subiect controversat, taxa auto a devenit in prezent motiv de dispute politice si de acu­mulare de capital electoral. Liderul PD-L, Emil Boc, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce va initia o motiune simpla in no­ua sesiune parlamentara, la Ca­mera Deputatilor, prin care va so­licita anularea acestei taxe si res­tituirea banilor fara ca ceta­tenii sa mai fie obligati sa apeleze la instanta. Boc pare sa uite ca taxa de prima inmatriculare a fost introdusa chiar de democrata Sulfina Barbu, pe vremea când era mi­nistru al Mediului. La rân­dul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat luni ca parlamentarii partidului vor vota im­po­triva Ordonantei de Urgenta pri­­vind noua taxa de poluare pentru autovehicule.

 1-20din 33 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centura Sibiu| Centura Timisoara| DN66| DN6 Timisoara - Lugoj| Norme TEM| Reteaua de drumuri| Statistici nationale| Statistici europene| linkuri