Utilizator:
infrastructura.haos |
Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi după-amiază, din cauza unui incendiu la o miriște din apropierea A2, în dreptul kilometrului 121, circulația fiind deviată spre DN 3, pe ambele sensuri, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Potrivit Centrului Infotrafic, incendiul a izbucnit luni, în jurul orei 15.00, la o miriște din apropierea Autostrăzii București-Constanța, în dreptul kilometrului 121, fumul reducând considerabil vizibilitatea și punând în pericol siguranța circulației rutiere. Astfel, Poliția Rutieră a luat măsura opririi temporare a traficului, până la stingerea focului. Circulația pe sensul către București se desfășoară deviat de la kilometrul 145, prin Fetești, pe DN 3 și pe sensul către Cernavodă, de la kilometrul105, prin Drajna, tot pe DN3, precizează sursa citată (Mediafax) |

Blocarea consultanţei pentru autostradă (activitatea de verificare a constructorilor fără de care lucrările nu pot fi efectuate) a fost decisă de către Curtea de Apel Bucureşti zilele trecute.Aceasta a suspendat licitaţia după ce firma Search Corporation, care a avut cel mai mic preţ, a reclamat că a fost descalificată abuziv de CNADNR. Preţul cerut de Search a fost de 1,7 milioane de euro, mai mic cu 1,1 milioane de euro decât cel al câştigătorului licitaţiei, respectiv Consitrans. Aceasta a avut al patrulea preţ la licitaţie, dar a obţinut cel mai bun punctaj general, respectiv tehnic şi financiar, cu excepţia lui Search Corporation. Search a fost descalificată pe motiv că preţul cerut de ea ar fi fost dubios de mic faţă de bugetul proiectului. Şi firmele situate ca preţ pe locurile 2 şi 3, respectiv Arcadia Engineering şi Poyry Infra, au contestat, la rândul lor, licitaţia.
Celor de la Search nu li s-au explicat cauzele concrete ale excluderii. „Autoritatea contractantă nu a prezentat argumentele pentru care oferta subscrisei a fost declarată inacceptabilă, încălcând astfel principiile transparenţei, integrităţii şi eficienţei utilizării fondurilor publice în procesul de achiziţe publică“, a reclamat justiţiei firma Search. Dilemele CNADNR cuprinse în corespondenţa cu Search pe parcursul licitaţiei, dar neprecizate în raportul procedurii de licitaţie, au fost de genul „cum se pot plăti pentru un consultant în medie doar 3.700 de euro pe lună?“ şi „poate exista la Medgidia apartament a cărui chirie să fie doar de 200 de euro (chiria plătită de firmă pentru cazarea specialiştilor săi)“. CNADNR a considerat că oferta firmei Search ar fi fost prea mică în raport cu bugetul proiectului, comparaţie de neînţeles în perspectiva legislaţiei achiziţiilor publice. Bugetul a fost stabilit la 5,6 milioane de euro, pe baza faptului că o firmă care a ofertat aceleaşi lucrări acum trei ani atât a cerut atunci. Mott Mc Donald ceruse aceşti bani pentru consultanţa pe trei ani, cât era prevăzut atunci să dureze construcţia autostrăzii, cu un an mai mult decât acum. Între timp, contractul cu Mott a fost reziliat.
Search a garantat CNADNR că se angajează ca pe întreaga perioadă a contractului să nu majoreze în nici un fel valoarea. „Ofertantul nu va solicita mărirea preţului contractului pentru serviciile ofertate pentru perioada de implementare a proiectului de 48 de luni, din care 24 luni perioada de execuţie şi 24 luni perioada de garanţie, asigurând cele mai înalte standarde de calitate“, a precizat Search Corporation. Oficialii firmei refuză însă să comenteze descalificarea lor, invocând existenţa unui proces pe rol. „Am cerut puţin pentru că sunt condiţii dificile pe piaţă, iar noi trebuie să dăm de lucru la oameni“, s-au mărginit aceştia să comenteze. Autostrada costă 600 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată.
Practică uzuală
Descalificarea unor firme din licitaţii nu e o practică nouă la Compania de Autostrăzi. Dacă în urma punctării ofertelor financiare şi tehnice o firmă nedorită obţine punctaj maxim la licitaţie, atunci se găsesc chichiţe în ofertă, iar firma în cauză este descalificată. Ca şi în cazul de faţă, lucrările de reabilitare a centurii Ploieşti Vest au fost câştigate în 2007 prin descalificarea firmei de pe primul loc. Lucrările au revenit firmei Pa&Co, deţinută de Costel Căşuneanu. Descalificarea primului clasat, Colas, a fost explicată de către Compania de Autostrăzi prin faptul că aceasta, o mare firmă de construcţii europeană, nu a putut demonstra că ştie să facă poduri. Descalificarea firmei Search din consultanţa pentru Cernavodă -Constanţa poate fi explicată de faptul că aceasta a fost una dintre favoritele contractelor de consultanţă-proiectare acordate sub conducerea lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor.
Data: 27.07.2009 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 391 ori.
Cuvinte cheie: autostrada soarelui,Cernavoda,Constanta
Acest articol a fost vizualizat de : 391 ori.
Cuvinte cheie: autostrada soarelui,Cernavoda,Constanta