Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Autostrada spre mare, blocata de smecherii la tribunal


autostrada soarelui Autostrada, care trebuia să fie gata în acest an, nici măcar nu va fi începută deoarece licitaţia de consultanţă a fost blocată de justiţie. CNADNR a scos câştigătoare firma clasată pe locul patru ca preţ.Lucrările de construire a autostrăzii Cernavodă-Constanţa vor mai avea de aşteptat, chiar dacă întârzierile Ministerului Transporturilor în acest proiect ating doi ani
. Fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban promitea în 2007 deschiderea autostrăzii până la finele acestui an, însă lucrările nici nu au început. Demararea lor nu va avea loc nici în acest an, dat fiind că Justiţia cercetează modul în care Compania de Autostrăzi (CNADNR), coordonată de ministerul condus de Radu Berceanu, a atribuit lucrările de consultanţă unei firme situate la licitaţia aferentă pe locul patru ca preţ. Criteriul de atribuire a lucrărilor de consultanţă a fost cea mai bună ofertă tehnico-economică, unde preţul a contat 60%, iar oferta tehnică 40%.

Blocarea consultanţei pentru autostradă (activitatea de verificare a constructorilor fără de care lucrările nu pot fi efectuate) a fost decisă de către Curtea de Apel Bucureşti zilele trecute.Aceasta a suspendat licitaţia după ce firma Search Corporation, care a avut cel mai mic preţ, a reclamat că a fost descalificată abuziv de CNADNR. Preţul cerut de Search a fost de 1,7 milioane de euro, mai mic cu 1,1 milioane de euro decât cel al câştigătorului licitaţiei, respectiv Consitrans. Aceasta a avut al patrulea preţ la licitaţie, dar a obţinut cel mai bun punctaj general, respectiv tehnic şi financiar, cu excepţia lui Search Corporation. Search a fost descalificată pe motiv că preţul cerut de ea ar fi fost dubios de mic faţă de bugetul proiectului. Şi firmele situate ca preţ pe locurile 2 şi 3, respectiv Arcadia Engineering şi Poyry Infra, au contestat, la rândul lor, licitaţia.

Celor de la Search nu li s-au explicat cauzele concrete ale excluderii. „Autoritatea contractantă nu a prezentat argumentele pentru care oferta subscrisei a fost declarată inacceptabilă, încălcând astfel principiile transparenţei, integrităţii şi eficienţei utilizării fondurilor publice în procesul de achiziţe publică“, a reclamat justiţiei firma Search. Dilemele CNADNR cuprinse în corespondenţa cu Search pe parcursul licitaţiei, dar neprecizate în raportul procedurii de licitaţie, au fost de genul „cum se pot plăti pentru un consultant în medie doar 3.700 de euro pe lună?“ şi „poate exista la Medgidia apartament a cărui chirie să fie doar de 200 de euro (chiria plătită de firmă pentru cazarea specialiştilor săi)“. CNADNR a considerat că oferta firmei Search ar fi fost prea mică în raport cu bugetul proiectului, comparaţie de neînţeles în perspectiva legislaţiei achiziţiilor publice. Bugetul a fost stabilit la 5,6 milioane de euro, pe baza faptului că o firmă care a ofertat aceleaşi lucrări acum trei ani atât a cerut atunci. Mott Mc Donald ceruse aceşti bani pentru consultanţa pe trei ani, cât era prevăzut atunci să dureze construcţia autostrăzii, cu un an mai mult decât acum. Între timp, contractul cu Mott a fost reziliat.

Search a garantat CNADNR că se angajează ca pe întreaga perioadă a contractului să nu majoreze în nici un fel valoarea. „Ofertantul nu va solicita mărirea preţului contractului pentru serviciile ofertate pentru perioada de implementare a proiectului de 48 de luni, din care 24 luni perioada de execuţie şi 24 luni perioada de garanţie, asigurând cele mai înalte standarde de calitate“, a precizat Search Corporation. Oficialii firmei refuză însă să comenteze descalificarea lor, invocând existenţa unui proces pe rol. „Am cerut puţin pentru că sunt condiţii dificile pe piaţă, iar noi trebuie să dăm de lucru la oameni“, s-au mărginit aceştia să comenteze. Autostrada costă 600 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată.

Practică uzuală
Descalificarea unor firme din licitaţii nu e o practică nouă la Compania de Autostrăzi. Dacă în urma punctării ofertelor financiare şi tehnice o firmă nedorită obţine punctaj maxim la licitaţie, atunci se găsesc chichiţe în ofertă, iar firma în cauză este descalificată. Ca şi în cazul de faţă, lucrările de reabilitare a centurii Ploieşti Vest au fost câştigate în 2007 prin descalificarea firmei de pe primul loc. Lucrările au revenit firmei Pa&Co, deţinută de Costel Căşuneanu. Descalificarea primului clasat, Colas, a fost explicată de către Compania de Autostrăzi prin faptul că aceasta, o mare firmă de construcţii europeană, nu a putut demonstra că ştie să facă poduri. Descalificarea firmei Search din consultanţa pentru Cernavodă -Constanţa poate fi explicată de faptul că aceasta a fost una dintre favoritele contractelor de consultanţă-proiectare acordate sub conducerea lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor.
 
Data: 27.07.2009 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 391 ori.
Cuvinte cheie: autostrada soarelui,Cernavoda,Constanta

 1-20din 82 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Soarelui ->Circulația rutieră pe Autostrada Soarelui, oprită temporar
Utilizator:
infrastructura.haos
Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi după-amiază, din cauza unui incendiu la o miriște din apropierea A2, în dreptul kilometrului 121, circulația fiind deviată spre DN 3, pe ambele sensuri, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Potrivit Centrului Infotrafic, incendiul a izbucnit luni, în jurul orei 15.00, la o miriște din apropierea Autostrăzii București-Constanța, în dreptul kilometrului 121, fumul reducând considerabil vizibilitatea și punând în pericol siguranța circulației rutiere. Astfel, Poliția Rutieră a luat măsura opririi temporare a traficului, până la stingerea focului. Circulația pe sensul către București se desfășoară deviat de la kilometrul 145, prin Fetești, pe DN 3 și pe sensul către Cernavodă, de la kilometrul105, prin Drajna, tot pe DN3, precizează sursa citată (Mediafax)

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
Utilizator:
infrastructura.haos
radare fixe nu sunt pe A2. Este posibil insa sa fie radare mobile. Acestea filmeaza autovehiculele aflate in miscare, fara sa le opreasca. Este posibil ca asemenea radare sa fie folosite in acele loganuri neinsciptionate.

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
Utilizator:
am auzit ca ar fi radare fixe pe Autostrada Soarelui. Am auzit ca unii ar fi primit acasa amenda. Stiti ceva despre astea?

Autostrada Soarelui ->Discreție totală la Centura Soarelui
Utilizator:
bahntm
La doi pași de intrarea în orașul Ovidiu, într-o discreție totală din partea autorităților, se lucrează de zor la Centura Soarelui, cu profil de autostradă, care va ocoli Constanța pe o lungime de 22 kilometri. Celălalt tronson al Autostrăzii Soarelui, de 51 de kilometri, întâmpină dificultăți din cauza problemelor arheologice și a exproprierilor. Șoseaua de centură începe la Ovidiu, ocolește vestul Constanței, trece peste DN 3, ocolește satul Lazu și se oprește la Agigea, în DN 39, chiar înainte de podul peste Canalul Dunăre-Marea Neagră. Centura Constanței e finanțată de BERD și de Guvernul Romaniei, valoarea totală a investiției fiind de 145 milioane euro. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862940/Discretie-totala-la-Centura-Soarelui/

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
Utilizator:
Salut se stie cumva s-a terminat licitatia pt tronsonul (oanele) Cernavoda-Constanta? Si daca da cand se vor apuca de lucru. :(


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri