Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Autostrada da prost si pe hartie


Arădenii cu terenuri pe autostradă, o categorie de care nimănui nu-i pasă pe motiv că... apar speculanţii!
 

Nu stăm bine la autostradă nici când vine vorba de cea desenată doar pe hârtie. Cât despre cei care cred că au terenuri pe autostradă şi îşi pun speranţe în demararea lucrărilor, nici un reprezentant al vreunei autorităţi nu ar mişca un deget pentru aceştia, pe motiv că

... informaţii în plus despre terenuri şi bani vor duce la apariţia spaculanţilor. Până la demararea construcţiei tronsonului de autostradă Nădlac-Arad e încă drum lung, în condiţiile în care compania DIWI abia a finalizat studiul de fezabilitate. Mai urmează proiectul tehnic, care poate dura luni, şi licitaţia, per total o perioadă care poate depăşi uşor un an.

Dezbaterea publică pe probleme de mediu organizată miercuri la Arad a scos în evidenţă faptul că oamenii nu mai au răbdare până să afle câţi bani vor primi pe terenurile pe care va trece autostrada, iar orice altă informaţie privind autostrada, legată chiar şi de mediu, nu interesează pe nimeni. Nici proiectanţii autostrăzii nu par interesaţi de altceva decât de cele pe care le-au cuprins deja în studiul lor, pentru toate celelalte întrebări având un singur răspuns: totul e conform legii. Şi atât.

Proiectantul tronsonului de autostradă Arad-Nădlac nu ştie, de pildă, cât moloz se va aduna de pe urma construcţiei, unde va fi depozitat acesta şi nici măcar la ce adâncime se vor face săpăturile (ci consideră că aceste date trebuie să le stabilească constructorul). Cu toate că Agenţia de mediu din Arad a cerut deja de două ori completarea documentaţiilor întocmite, iar proiectanţii celuilalt tonson (Arad-Timişoara) ştiu măcar atât: că se vor produce 1,7 milioane mc de deşeuri inerte.

Tehnic vorbind, stăm bine

Singurele certitudini punctate miercuri de reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi  şi de proiectant sunt legate de construcţiile, pădurile şi drumurile care vor fi afectate de autostrada Arad-Nădlac şi de cele trei ieşiri de pe autostradă. Pentru că autostrada va trece pe lângă două păduri, vor fi montate panouri de protecţie mai mari de 4,5 m pentru protecţia păsărilor, şi vor fi realizate 3 subtraversări pentru a facilita trecerea animalelor pe sub autostradă.

O serie de panouri vor proteja casele care sunt mai aproape de 500 de metri de şosea (există zone în care casele sunt situate la mai puţin de 50 de metri). Sensurile de circulaţie vor fi despărţite doar de panouri de beton. Potrivit proiectanţilor, tronsonul în cauză nu va crea nici o problemă (de mediu).

Nu le pasă de oameni

Nici compania, nici proiectanţii şi nici ministerul nu au catadicsit până acum să le spună oamenilor când vor vedea banii pe terenurile de pe autostradă şi despre ce sume e vorba.

Motivul cel mai des invocat de cei amintiţi mai sus este faptul că astfel ar putea apărea speculanţii de terenuri, deşi aceştia au apărut deja de mult. Nici o dezbatere nu s-a organizat pe această temă, deşi de autostradă se vorbeşte de ani buni.

Unii arădeni, cei norocoşi, ne-au spus că au venit la ei cei de la drumuri, le-au bătut ţăruşe în pământ şi le-au dat hărţi (nesemnate) cu terenurile, după care le-au spus să aştepte. Şi tot au aşteptat. Fără nici un rezultat. Şi-au pus speranţe în dezbaterea de miercuri, dar au fost din start dezamăgiţi: li s-a spus verde în faţă că nu vor primi nici o informaţie despre exproprieri şi bani.

Zeci de arădeni nu ştiu unde ar trebui să se adreseze pentru a putea fi lămuriţi, iar faptul nu pare să deranjeze pe nici un reprezentant al vreunei autorităţi. Dezbaterea de miercuri  s-a dovedit a fi doar o „obligaţie de serviciu” pe care autorităţile au bifat-o lejer.

 

Data: 28.08.2008 , Sursa: Adevarul de Arad
Acest articol a fost vizualizat de : 242 ori.
Cuvinte cheie: coridorul IV,autostrada Arad,Nadlac

 1-20din 105 »
Ultimele discutii pe forum
Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Constructorul podului peste Dunăre Calafat-Vidin pe malul românesc va fi selectat la 15 octombrie, când Ministerul Transporturilor va încheia contractul de execuţie în valoare de aproximativ 110 milioane de euro

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
15.01.2008: The construction of Danube Bridge 2 is four months late The construction of the Danube Bridge 2 has been delayed by 4 months due to a discrepency between Bulgarian and Romanian legislation according to the Bulgarian Minister of Transportation, Peter Mutavichev. conform www.vidin-calafat.com Dupa ani si ani de cand se discuta realizarea podului tot mai apar diferente legislative? Cum s-a asteptat atata, sa fie macar vorba de 4 luni si nu de 4 ani.

Coridorul IV ->Ramura sudica (Timisoara - Craiova - Salonic/Istanbul)
Utilizator:
most
Macar pe hartie, suntem buni! A aparut si replica la propunerea de autostrada dintre sarbi si unguri, de la Smederevo pana la Debrecen si apoi spre Slovacia si Polonia. Si anume soseaua express Nyireghyhaza - Satu Mare - Baia Mare. Nyireghyhaza reprezinta pentru cei din Satu -Mare si Baia Mare cam ce reprezinta Szeged pentru Timisoara si Ruse pentru Bucuresti adica zona importanta pentru shopping. Aceasta sosea express poate colecta traficul catre S-S-E dinspre Polonia, (care la randul ei aduna traficul din Tarile Nortice si Tarile Baltice) si Slovacia in principal si poate contribui si ea la rentabilizarea autostrazii Transilvania. In acelasi timp (pentru ca exista autostrada de la Budapesta pana langa Nyiregyhaza cu intentia de a merge probabil spre Ucraina) poate colecta o parte din trafic, fiind alternativa la autostrada Cluj - Tg. Mures - Iasi. Privind pe o harta, se vede ca aici ar fi punctul cheie pentru rute catre nordul si sudul Marii Negre, la granita Uniunii Europene.

Coridorul IV ->Ramura sudica (Timisoara - Craiova - Salonic/Istanbul)
Utilizator:
most
Sigur ca da. Alternativa este coridorul X, care trece prin Belgrad si Sofia. Ai perfecta dreptate. Numai ca avem ceva noroc cu bulgarii care au si alte interese. De ce insista pentru construrea podului de la Calafat? O sa enumar cateva din argumentele lor: - apartenenta la UE, care conteaza macar si birocratic pana la intrarea Serbiei care poate dura ani buni. - dezvoltarea zonei lor de N-V; - diversificarea legaturilor pentru Sofia (au si ei ambitiile lor legate de capitala), cu cale feroviara si rutiera spre N, spre Dunare (coridorul IIV); cand circulatia spre N ii este blocata pe sute de kilometri unui oras important ca Sofia, poate fi un handicap, mai ales economic, poate da o senzatie de izolare partiala. Ca sa fie mai clar, Bucurestiul are in dreptul sau pod peste Dunare iar Sofia nu. Podul de la Calafat este singura veriga lipsa a coridorului IV si este finantat doar de bulgari cu fonduri europene. Pe noi sa nu ne intereseze profitul pe care un asemenea pod il va aduce pest

Coridorul IV ->Ramura sudica (Timisoara - Craiova - Salonic/Istanbul)
Utilizator:
infrastructura.haos
Traseul initial al Coridorului IV prin Romania era doar prin Timisoara si Tr Severin. In urma negocierilor Romania a reusit sa duca C4 prin Bucuresti. Cu toate acestea nu am construit decat de la bucuresti la constanta, o autostrada cu trafic sezonier. Atunci Romania a avut de castigat si datorita razboiului din fosta iugoslavie. Acum insa razboil s-a terminat, iar in tarile din fosta iugoslavie exista autostrazi (pana si sarbii au mai multi km ca si noi) iar traseul prin aceste tari este mai scurt pana in sudul europei. Astfel Romania s-a scos singura de pe traseul european prin taraganarea inceperii lucrarilor la Coridorul IV. Probabil ca nu va mai dura mult pana cand se va oficializa noul traseul al Coridorului IV. Inclusiv pentru europa ar fi mai ieftin sa mai complecteze cativa km de autostrada ce la lipsesc vecinilor decat sa faca unele noi la noi. Chiar daca Romania va construi Coridorul IV este posibil sa fie prea tarziu, daca ungurii, sarbii, bulgarii termina inaintea noast


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri