Utilizator:
bahntm |
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/ |
Bugetul autostrăzii în 2010 este mai mic decît datoriile statului către Bechtel
Statul român a ajuns în impas. Cu toate eforturile pe care le-a făcut pînă acum, banii i-au ajuns pentru finalizarea a 42 de kilometri din Autostrada Transilvania, între Turda şi Gilău. De acum înainte, oficialii români, care se băteau cu pumnii în piept în vizitele la Cluj susţinînd că în 2010 investiţiile în infrastructură se vor înmulţi, trebuie să facă pe dracu-n patru pentru a nu-şi lua rămas bun de la lucrările la autostradă, începute în 2004
Totul a inceput in urma cu doua zile, cind compania americana Bechtel a trimis o notificare Sindicatului „Transilvania” prin care informa ca incepe procedura de concediere colectiva a celor 1.933 de angajati din data de 5 martie, daca MTI nu isi achita de urgenta datoriile care se ridica la 214 milioane de euro. Hotariti sa isi apere oamenii pina in ultimul moment, liderii sindicatului muncitorilor de la Bechtel, alaturi de cel al Cartel Alfa Cluj s-au deplasat ieri la Bucuresti pentu a pune la cale un plan de bataie.
Desi li s-a promis ca va fi prezent si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care isi facea mereu timp sa faca o vizita fulger la Cluj pentru a inspecta stadionul lucrarilor, acesta nu a mai aparut. Sarcina negocierii a cazut pe umerii directorului CNADNR, Dorina Tiron si a staff-ului acesteia. „Am fost surprinsi sa vedem ca ministrul a refuzat sa se intilneasca cu noi, dupa ce el ne-a chemat. E ca un joc de ping-pong, Bechtel ne trimite la minister, care ne paseaza la CNADNR. Am venit la Bucuresti sa primim de fapt o informare, ca nu sint bani si ca beneficiarul autostrazii face tot ce ii sta in putinta sa continue lucrarile si sa faca rost de bani”, a explicat presedintele Sindicatului „Transilvania” de la Bechtel, Mihai Lup.
Berceanu da bir cu fugitii
Intilnirea de la Bucuresti nu au avut nici un rezultat concret, spune Lup, insa speranta cea mare si-o pune in discutia pe care o va avea in aceasta dimineata cu americanii de la Bechtel. „Vroiam sa vina Berceanu sa vorbim despre acel parteneriat public-privat. Noi am iesit foarte suparati si vom face tot ce ne sta in putinta sa ne aparam oamenii pina in ultimul moment”, spune Lup. Sindicalistii le vor prezenta americanilor de la Bechtel solicitarile, iar daca nu sint respectate sint decisi sa iasa in strada. Contactata telefonic, directorul CNADNR, Dorina Tiron, a confirmat pentru Foaia transilvana ca nu mai sint bani in 2010 pentru continuarea lucrarilor, deoarece rezervele bugetare se vor indrepta spre achitarea datoriilor.
Incepind din luna august si pina la sfirsitul lui decembrie 2009, platile restante catre Bechtel pentru lucrarile executate se ridica la 214 milioane de euro. „Eu le-am prezentat sindicalistilor perioada in care se achita datoriile. Din februarie si pina in aprilie vom plati tot. Acum sintem in cautare de solutii de finantare, pentru ca nu mai avem bani. Anuntul facut de Bechtel privind disponibilizarile a fost ca o masura de precautie. Sint convinsa, ca atit ei, ca si noi, cauta variante. Deciziile le vor lua ministrul Transporturilor, Guvernul, vor fi discutii poate cu FMI si Comisia Europeana”, a precizat directorul CNADNR. Totusi, aceasta mizeaza pe faptul ca Bechtel va gasi o formula de finantare pe termen lung, cu perioada de gratie, care sa nu afecteze deficitul bugetar. „Noi sintem presati de organele de finantare sa nu creasca deficitul bugetar, iar Bechtel e presat ca nu sint bani. Daca noi sau Bechtel nu gasim sursa de finantare, atunci nu putem efectua lucrari anul acesta”, a afirmat Tiron.
Si Bechtel cauta solutii
Tot in decursul zilei de ieri, secretarul de stat in MTI, Constantin Dascalu, a lansat o alta varianta care sa scoata afacerea autostrazii la liman si anume contractarea unui imprumut cu garantie de stat, care sa permita deblocarea lucrarilor. Potrivit lui Dascalu, nu se stie inca daca imprumutul va fi luat de CNADNR, MTI, Bechtel sau Ministerul Finantelor. Datoria americanilor este de a prezenta un grafic de lucrari si banii de care are nevoie pentru a le executa.
In tot acest timp, directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgarcitu, anunta ca isi iau angajamentul „de a sprijini autoritatile in vederea gasirii resurselor necesare pentru a continua lucrarile de constructie in 2010”. „In ceea ce priveste chestiunea concesunii, Berceanu ne-a informat in cadrul unei intilniri ce a avut loc in 2009 de intentia de a discuta un posibil contract de concesiune pentru tronsonul Targu-Mures - Brasov. De la acea data nu au mai avut loc discutii pe aceasta tema”, a subliniat Sgarcitu.
Bugetul autostrazii mai mic decit datoriile
In acest an, Guvernul a alocat suma de 380 de milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura ce vizeaza toate autostrazile din Romania. In schimb, Legea bugetului de stat aloca proiectului in 2010 un buget de 700 de milioane de lei pentru proiectul autostrazii, sustin reprezentantii Bechtel, adica aproximativ 175 de milioane de euro, insa datoriile pe care statul le are, de 214 milioane de euro, depasesc bugetul alocat.
Data: 05.02.2010 , Sursa: Foaia Transilvana
Acest articol a fost vizualizat de : 94 ori.
Acest articol a fost vizualizat de : 94 ori.