Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

Autostrada Transilvania trece la banii de imprumutBugetul autostrăzii în 2010 este mai mic decît datoriile statului către Bechtel

Statul român a ajuns în impas. Cu toate eforturile pe care le-a făcut pînă acum, banii i-au ajuns pentru finalizarea a 42 de kilometri din Autostrada Transilvania, între Turda şi Gilău. De acum înainte, oficialii români, care se băteau cu pumnii în piept în vizitele la Cluj susţinînd că în 2010 investiţiile în infrastructură se vor înmulţi, trebuie să facă pe dracu-n patru pentru a nu-şi lua rămas bun de la lucrările la autostradă, începute în 2004
. Pe de o parte, beneficiarul autostrazii, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a avut curajul ieri sa declare oficial ca a ajuns la fundul sacului cu bani, pe de alta reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) sustin ca salvarea o reprezinta un imprumut cu garantie de stat, iar americanii de la Bechtel ameninta ca se pregatesc sa dea afara cei 2.000 de angajati.

Totul a inceput in urma cu doua zile, cind compania americana Bechtel a trimis o notificare Sindicatului „Transilvania” prin care informa ca incepe procedura de concediere colectiva a celor 1.933 de angajati din data de 5 martie, daca MTI nu isi achita de urgenta datoriile care se ridica la 214 milioane de euro. Hotariti sa isi apere oamenii pina in ultimul moment, liderii sindicatului muncitorilor de la Bechtel, alaturi de cel al Cartel Alfa Cluj s-au deplasat ieri la Bucuresti pentu a pune la cale un plan de bataie.

Desi li s-a promis ca va fi prezent si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care isi facea mereu timp sa faca o vizita fulger la Cluj pentru a inspecta stadionul lucrarilor, acesta nu a mai aparut. Sarcina negocierii a cazut pe umerii directorului CNADNR, Dorina Tiron si a staff-ului acesteia. „Am fost surprinsi sa vedem ca ministrul a refuzat sa se intilneasca cu noi, dupa ce el ne-a chemat. E ca un joc de ping-pong, Bechtel ne trimite la minister, care ne paseaza la CNADNR. Am venit la Bucuresti sa primim de fapt o informare, ca nu sint bani si ca beneficiarul autostrazii face tot ce ii sta in putinta sa continue lucrarile si sa faca rost de bani”, a explicat presedintele Sindicatului „Transilvania” de la Bechtel, Mihai Lup.

Berceanu da bir cu fugitii

Intilnirea de la Bucuresti nu au avut nici un rezultat concret, spune Lup, insa speranta cea mare si-o pune in discutia pe care o va avea in aceasta dimineata cu americanii de la Bechtel. „Vroiam sa vina Berceanu sa vorbim despre acel parteneriat public-privat. Noi am iesit foarte suparati si vom face tot ce ne sta in putinta sa ne aparam oamenii pina in ultimul moment”, spune Lup. Sindicalistii le vor prezenta americanilor de la Bechtel solicitarile, iar daca nu sint respectate sint decisi sa iasa in strada. Contactata telefonic, directorul CNADNR, Dorina Tiron, a confirmat pentru Foaia transilvana ca nu mai sint bani in 2010 pentru continuarea lucrarilor, deoarece rezervele bugetare se vor indrepta spre achitarea datoriilor.

Incepind din luna august si pina la sfirsitul lui decembrie 2009, platile restante catre Bechtel pentru lucrarile executate se ridica la 214 milioane de euro. „Eu le-am prezentat sindicalistilor perioada in care se achita datoriile. Din februarie si pina in aprilie vom plati tot. Acum sintem in cautare de solutii de finantare, pentru ca nu mai avem bani. Anuntul facut de Bechtel privind disponibilizarile a fost ca o masura de precautie. Sint convinsa, ca atit ei, ca si noi, cauta variante. Deciziile le vor lua ministrul Transporturilor, Guvernul, vor fi discutii poate cu FMI si Comisia Europeana”, a precizat directorul CNADNR. Totusi, aceasta mizeaza pe faptul ca Bechtel va gasi o formula de finantare pe termen lung, cu perioada de gratie, care sa nu afecteze deficitul bugetar. „Noi sintem presati de organele de finantare sa nu creasca deficitul bugetar, iar Bechtel e presat ca nu sint bani. Daca noi sau Bechtel nu gasim sursa de finantare, atunci nu putem efectua lucrari anul acesta”, a afirmat Tiron.


Si Bechtel cauta solutii

Tot in decursul zilei de ieri, secretarul de stat in MTI, Constantin Dascalu, a lansat o alta varianta care sa scoata afacerea autostrazii la liman si anume contractarea unui imprumut cu garantie de stat, care sa permita deblocarea lucrarilor. Potrivit lui Dascalu, nu se stie inca daca imprumutul va fi luat de CNADNR, MTI, Bechtel sau Ministerul Finantelor. Datoria americanilor este de a prezenta un grafic de lucrari si banii de care are nevoie pentru a le executa.

In tot acest timp, directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgarcitu, anunta ca isi iau angajamentul „de a sprijini autoritatile in vederea gasirii resurselor necesare pentru a continua lucrarile de constructie in 2010”. „In ceea ce priveste chestiunea concesunii, Berceanu ne-a informat in cadrul unei intilniri ce a avut loc in 2009 de intentia de a discuta un posibil contract de concesiune pentru tronsonul Targu-Mures - Brasov. De la acea data nu au mai avut loc discutii pe aceasta tema”, a subliniat Sgarcitu.

Bugetul autostrazii mai mic decit datoriile

In acest an, Guvernul a alocat suma de 380 de milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura ce vizeaza toate autostrazile din Romania. In schimb, Legea bugetului de stat aloca proiectului in 2010 un buget de 700 de milioane de lei pentru proiectul autostrazii, sustin reprezentantii Bechtel, adica aproximativ 175 de milioane de euro, insa datoriile pe care statul le are, de 214 milioane de euro, depasesc bugetul alocat.
Data: 05.02.2010 , Sursa: Foaia Transilvana
Acest articol a fost vizualizat de : 94 ori.

Cuvinte cheie: finantare,Autostrada Transilvania,Bechtel

tweet This! Distribuie rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 505 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Bechtel, negoț cu piatră
Utilizator:
bahntm
Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpără materiale de construcții la prețuri minime și le decontează la valoare maximă. Compania americană Bechtel câștigă sume importante din lucruri aparent neînsemnate. În luna aprilie a acestui an, Bechtel a obținut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferența dintre prețul pentru câteva dintre materialele de construcție decontate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Na ționale (CNADN) și cel plătitit furnizorilor. Bechtel își permite acest lucru deoarece prețurile au fost negociate în anul 2004 cu statul român și au rămas nemodificate, în ciuda faptului că, fiind perioadă de criză, prețurile de pe piață au scăzut enorm. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862939/Bechtel-negot-cu-piatra/

Autostrada Transilvania ->Furturi la Autostrada Transilvania
Utilizator:
bahntm
Angajatii Bechtel „dau din casa”: Cum se lucreaza la Autostrada Transilvania (Hotnews.ro) Cititorul Hipolit.r a postat pe forum un email de la un angajat Bechtel in care povesteste cum se munceste in realitate la vestita autostrada: Stiu ca de cand a inceput constructia Autostrazii Bechtel, santierul a fost un „domeniu privat”, accesibil doar politicienilor aflati in cautare de cistiguri electorale. Rind pe rind, de la Adrian Nastase incoace, toti ministrii de resort si prim-ministrii Romaniei si-au lustruit pantofii pe autostrada, in vizite anuntate si organizate. In acest sens, conducerea Bechtel a raspuns de fiecare data comenzilor celor aflati la putere. In acest carusel al santierului electoral, de curind, Adrian Nastase, cel care inaugura cu ani in urma santierul, a fost oprit sa-si mai incerce sarmul electoral. Nici presa nu a avut acces liber pe santier, ci doar in escapade organizate din timp pentru oficialitati

Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri