Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Autostrada Transilvania a inghitit pana acum 1,6 miliarde de euro


costuri autostrada transilvania,bechtelDupa ce timp de trei ani nu a dat in folosinta nici un kilometru din autostrada Transilvania, Guvernul Tariceanu a promis, in ultimul an de mandat, ca 25 km din acest tronson vor fi finalizati pâna la sfârsitul acestui an. In prezent, americanii de la Bechtel au finalizat doar 150 de metri de autostrada din 415 kilometri
. Compania de Autostrazi a anuntat ca Guvernul trebuie sa aloce minimum 520 milioane de euro in 2009 pentru continuarea proiectului.  

Lucrarile la autostrada Transilvania, tronsoanele 2 B - Campia Turzii – Cluj Vest si 3C - Suplacu de Barcau-Bors, ar putea sa nu fie gata in februarie 2010, asa cum prevede contractul. „Americanii de la Bechtel au cerut, de mai multe ori, extensii de timp, de doi ani, pentru tronsoanele Campia Turzii – Cluj Vest si Suplacu de Barcau-Bors. Conform contractului, cele doua tronsoane trebuie finalizate in 28 februarie 2010, insa constructorul vrea sa termine cei 118 kilometri de autostrada in 2012. Pe langa extensia de timp, Bechtel a cerut majorarea sumelor din contract”, ne-au declarat reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).  Pentru majorarea valorii contractului cu Bechtel, noul Guvern ar trebui sa aprobe o hotarare de modificare a preturilor din contract.  In plus, reprezentantii CNADNR au motivat ca intarzierea lucrarilor se datoreaza nealocarii la timp a sumelor necesare. „Alocarea banilor la timp pentru lucrarile la tronsonul Campia Turzii – Cluj Vest ar fi dus la finalizarea celor 25 km de autostrada la sfarsitul acestui an, dar niciodata nu s-au dat banii la timp. Lucrarile cu deficienta nu au fost sanctionate la timp de ceilalti directori de proiect. Compania Enka (n.n., subcontractor la proiect) nu are suficienta forta de munca pe tronsoanele din Bihor si din Cluj. Doar in situatia unei concentrari de forte foarte mari se pot repara alunecarile de teren in zona sectorului de la Cluj si se poate respecta graficul, respectiv luna februarie 2010. Lucrarile la cei 5 kilometri de alunecari ar putea dura doi ani”, ne-au mai declarat reprezentantii CNADNR.

In 2009, lucrarile vor depasi 2 mld. euro
Statul roman a platit, in patru ani, aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru autostrada Transilvania. „Exproprierile, relocarile de utilitati si contractul de lucrari de constructii plus montaj au costat aproximativ 1,6 miliarde de euro. In cei patru ani, constructia si lucrarile de montaj au costat circa 600 milioane de euro. Pentru acest an, Guvernul a aprobat 446 milioane de euro, din care s-au primit efectiv circa 300 milioane de euro. La autostrada Transilvania nu a fost finantare ori s-au dat bani cu intarziere”, spun reprezentantii CNADNR. Pentru lucrarile de anul viitor, Compania de Autostrazi a cerut Guvernului  Tariceanu, sa aprobe un buget de 520 milioane de euro. „Bugetul contractual minimal este de 320 milioane de euro, plus diferenta de 200 milioane de euro, bani care nu s-au alocat anul acesta, plus factorul de escaladare a preturilor. Vrem  sa prindem in pret si doua noduri rutiere. Doar bugetul minimal s-ar putea sa se aprobe. Pana la sfarsitul anului viitor, autostrada Transilvania va sari de 2 miliarde de euro”, ne-au mai precizat reprezentantii CNADNR.

Posibile renegocieri cu Bechtel
In data de 15 ianuarie 2009, conform contractului incheiat cu Bechtel, statul este obligat sa plateasca 30% avans din bugetul alocat de Guvern. „In acest caz, daca Guvernul aproba bugetul de 520 milioane de euro, Compania de Autostrazi este obligata sa plateasca avansul de peste 150 milioane de euro pana in 15 ianuarie 2009. Daca se aproba 300 milioane de euro, Bechtel trebuie sa primeasca, in ianuarie, aproximativ 90 milioane de euro”, ne-au explicat reprezentantii CNADNR.
Bechtel ar putea incepe lucrarile in luna martie la o statie de asfalt, in zona Bihor, care va fi finalizata la inceputul lunii august. Constructorul nu prea are utilaje pe cei 64 km de autostrada din Bihor. Solutia de bun-simt din partea Bechtel si Enka ar fi sa accepte subcontractori romani sau straini”, spun sursele citate.  Prin renegocierea contractului cu Bechtel, Guvernul ar putea evita plata unor daune de aproximativ 700 milioane de euro din cauza lucrarilor de reparatii si a intarzierilor. „Din punct de vedere tehnic trebuie sa ne asiguram ca lucrarile sunt de calitate si ca se respecta contractul. Firmele serioase nu dau oameni afara si nu lasa sa se degradeze lucrarile. In anumite zone unde au inceput lucrarile, pe aliniamentul autostrazii, a inceput sa creasca iarba”, ne-au mai spus oficialii companiei.

Fostul director Mihai Grecu a semnat avizul de depasire a costurilor
Lucrarile la tronsonul 2B Campia Turzii – Cluj Vest sunt finalizate in proportie de 35%. „Conform contractului, tronsonul Campia Turzii – Cluj Vest, in lungime de circa 54 km, costa circa 343 milioane de euro. In luna mai 2007, fostul director general al CNADNR, Mihai Grecu, a semnat o scrisoare prin care a aprobat depasirea costurilor autostrazii Transilvania. Bechtel a consumat aproximativ 300 milioane de euro pentru tronsonul Campia Turzii – Cluj Vest. Daca socotim alunecarile de teren, Bechtel a finalizat numai 25% din tronsoul Campia Turzii – Cluj Vest”, au afirmat reprezentantii CNADNR. Potrivit acestora, din facturile de pe luna decembrie, ianuarie si februarie, suma de 343 milioane de euro urmeaza sa fie depasita de Bechtel. „Conform analizelor, Bechtel va avea o problema pentru ca trebuie sa repare cativa kilometri de autostrada. La urmatoarea factura este posibil ca ei sa solicite 20 milioane de euro si noi sa cerem 200 milioane de euro de la Bechtel”, au precizat reprezentantii CNADNR.
Data: 31.12.2008 , Sursa: Gardianul
Acest articol a fost vizualizat de : 210 ori.
Cuvinte cheie: costuri autostrada Transilvania,Bechtel

 1-20din 350 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri