Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Autostrada Transilvania, construită cu obligaţiuni


autostrada transilvaniaLucrările companiei Bechtel ar putea fi finanţate din surse extrabugetare. Printre acestea, şi emisiunile de obligaţiuni.
Ministerul Transporturilor caută soluţii pentru finanţarea Autostrăzii Transilvania (Braşov - Borş) în afara bugetului de stat, având în vedere problemele cu sumele pentru lucrări, ce ar trebui să fie alocate în acest an, o soluţie reprezentând-o emisiunile de obligaţiuni, au declarat ieri reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), citaţi de Rompres
.

“Una dintre soluţiile pentru finanţarea Autostrăzii Transilvania ar putea fi emisiunile de obligaţiuni sau alte instrumente de acest tip. Am discutat deja cu unele bănci comerciale care au spus că sunt interesate de aceste emisiuni, dar şi cu Ministerul Finanţelor, însă este necesară o analiză atentă”, au menţionat sursele citate.

Directorul general al CNADNR, Mihai Grecu, declarase în luna februarie că lucrările la Autostrada Transilvania ar putea fi stopate din cauza faptului că Ministerul Transporturilor nu mai are fonduri pentru lucrări în acest an, după ce a fost plătit avansul de peste 140 de milioane de euro.

 “Nu mai avem fonduri pentru lucrări anul acesta. Suma pe care am avut-o la dispoziţie, peste 140 de milioane de euro, a fost deja plătită, dar constituie avansul de 30% din valoarea lucrărilor. Nu mai dispunem de alte fonduri deocamdată, dar sperăm că la rectificare vom primi fonduri”, precizase Mihai Grecu.

Compania constructoare, Bechtel, ar fi trebuit să primească circa 500 de milioane de euro pentru lucrări în 2008. CNADNR nu a plătit lucrările pentru lunile decembrie 2007 şi ianuarie 2008, însă, potrivit contractului, Bechtel ar trebui să notifice o eventuală stopare a lucrărilor doar dacă nu-şi primeşte banii timp de şase luni.

Nici la rectificarea bugetară, CNADNR nu a primit fonduri, potrivit directorului de comunicare al Companiei, ªtefan Szobotka. “Nu au fost alocate încă fonduri suplimentare pentru lucrări la Autostrada Transilvania la rectificare”, a precizat reprezentantul CNANDR.

 

Aşteaptă ajutor de la UE

 

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat săptămâna trecută, într-o emisiune televizată că o soluţie pentru finanţarea autostrăzii ar putea veni de la Uniunea Europeană. “Traseul autostrăzii va deveni parte dintr-un coridor european.

Statele baltice, împreună cu Polonia, Ungaria şi Slovacia şi cu noi, că şi noi susţinem proiectul respectiv, au solicitat crearea unui coridor nord-sud care să nu treacă prin Rusia-Ucraina şi acest coridor intră în ţară din Ungaria, pe la Borş, şi se duce exact pe traseul Autostrăzii Transilvania. Si va deveni parte dintr-un coridor european”, a explicat ministrul Transporturilor.

Ludovic Orban a spus că preţul autostrăzii a crescut deoarece s-au triplat preţurile la terenuri, comparativ cu anul semnării contractului, în 2003, iar preţul materialelor de construcţii a crescut cu 80%. “Din cauza asta e normal că în raport cu un preţ din burtă care a fost băgat acolo, de 2,8 miliarde, preţ-ţintă, nici nu există sintagma asta în legislaţia românească, preţul va fi mult mai mare. Pe de altă parte, analiza preţului se face la sfârşitul lucrării”, a explicat ministrul Transporturilor.

Per ansamblu, costurile de construcţie pentru Autostrada Transilvania s-ar putea dubla, de la 2,2 de miliarde euro la peste patru miliarde euro, iar trei tronsoane ce urmează să fie deschise în acest an vor costa aproape dublu faţă de preţul estimat în 2003.

 

Parteneriat privat

 

ZIUA de Cluj a dezvăluit săptămâna trecută că lipsa banilor pentru finanţarea Autostrăzii Transilvania şi, pe plan local, a autostrăzii urbane Cluj – Gilău – Dej conduc spre o nouă strategie la care Ministerul Transporturilor lucrează deja. Este vorba de crearea unei societăţi în parteneriat cu companii private, care să funcţioneze separat de CNADNR.

Noua societate ar urma să se ocupe strict de realizarea proiectelor Companiei, dar fără să mai apeleze la bugetul de stat. De altfel, într-o discuţie cu reporterii ZIUA de Cluj legată de posibilitatea ca Guvernul să ajungă în postura de a nu mai putea să finanţeze lucrările la autostrada urbană Cluj – Gilău – Dej, directorul CNADNR, Mihai Grecu, a vorbit în premieră despre un plan pe care îl are Ministerul Transporturilor pentru a degreva bugetul naţional de sarcina finanţării autostrăzilor.

 “Deficitul bugetar permite cheltuieli suplimentare de cel mult 3% din suma aprobată iniţial. însă pentru toate aceste proiecte pe care le avem s-ar depăşi cu mult acest prag. Prin urmare, ne-am gândit şi la o altă soluţie. Trebuie atraşi banii de pe piaţa de capital, ca să nu mai îngreunăm bugetul”, a explicat Grecu. O variantă în acest sens se referă la crearea unei companii private care să funcţioneze pe lângă CNADNR.

 “Această societate va deţine o relaţie contractuală cu compania noastră şi se va ocupa strict de execuţia acestor drumuri expres şi de autostrăzi”, spune directorul CNADNR. Acesta a explicat că ideea se bazează pe ceea ce există deja în ţări precum Croaţia sau Portugalia.

 1-20din 270 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri