Utilizator:
Lutic |
Cica in maxim 2 saptamani se semneaza contractul de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brasov, care face parte din Autostrada Bucuresti-Brasov! Oare chiar o fi adevarat? |
Concesionarul Vinci trebuie să termine autostrada, în patru ani începând de astăzi. Abia după ce se va ianugura traseul, Vinci poate să primească primii bani din 4,8 miliarde de euro, pe care-i va încasa în următorii 26 de ani.
Potrivit ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, tronsonul menţionat ar trebui să fie finalizat peste 4 ani începând de astăzi
"Pe noi nu ne intereseaza foarte tare cum isi stabliesc dumnealor etapele. E mai putin important daca proiecteaza un an si construiesc 3 sau daca proeicteaza 3 si lucreaza 1. Pe noi ne interseaza cel mai mult ca dumnealor sa reuseasca sa incheie etapa financiara, ca daca nu vor reusi, nu se va mai intampla nimic, nu va mai fi niciun contract si va trebui sa luam totul de la capat, a subliniat Berceanu.
Penalitati pentru constructor daca intarzie peste termenul de 4 ani
Pe de alta parte, ministrul a mai spus, pentru capital.ro ca in cazul in care consortiul va depasi termenul de 4 ani, acesta va trebui sa suporte penalitati. Berceanu nu a putut specifica valoarea acestora, insa a mentionat ca este vorba de un anumit procent din valoarea contractului care este greu de calculat din cauza complexitatii proiectului.
Berceanu a explicat ca, in privinta taxei pe care utilizatorii viitoarei autostrazi vor trebui sa o plateasca, aceasta ar putea fi schimbata dupa un an de la darea in folosinta. Mai mult, Berceanu a precizat ca in cazul in care pe tronsonul de autostrada Comarnic-Barsov nu vor circula atatea masini cat se estimeaza in prezent, statul roman va trebui sa plateasca anumite sume de bani consortiului Vinci–Aktor. Ministrul nu a mentionat despre ce sume este vorba insa a precizat ca in cazul in care volumul de trafic va fi cel estimat sau chiar mai mare, statul roman urmeaza sa primeasca si el o parte din taxa perceputa de la cei care vor utiliza autostrada.
La semnarea contractului a fost de fata si premierul Emil Boc. Acesta s-a aratat optimist si a precizat ca peste 4 ani romanii vor putea circula cu masina pe autostrada intre Bucuresti si Brasov, iar circulatia aglomerata pe aceasta ruta va fi de domeniul trecutului. In schimb, ministrul Berceanu a tinut sa precizeze ca in cazul in care taxa de autostrada se va dovedi prea mare soferii vor alege din nou sa circule pe DN1 si DN1A ceea ce inseamna ca taxa va fi stabilita in timp pe principiul cerere/oferta. Daca incasarile vor fi insuficiente, tariful ar urma sa fie majorat.
Costul total al autostrazii, platit in 30 de ani: 4,8 miliarde de euro
Vinci va primi, in cei 30 de ani care curg incepand de azi, 4,8 miliarde de euro. Din suma totala, 3,108 miliarde euro reprezinta cheltuieli cu imprumutul principal, 670 milioane euro - cheltuieli cu creditul subordonat, 323 milioane euro - cheltuieli legate de operare si intretinere, 584 milioane euro - taxe, impozite si alte costuri financiare, 146 milioane euro - inflatia, potrivit Ministerului Transporturilor. Suma de 323 de milioane de euro aferenta cheltuielilor legate de operare si intretinere reprezinta doar o parte din costul total al acestei activitati, restul fiind suportat din taxele de concesiune - taxa de autostrada, chirii si altele.
Acest articol a fost vizualizat de : 382 ori.