Prima pagina    Forum twitter rss

Autostrada Comarnic-Braşov nu va costa 4,8 miliarde de euro


Potrivit SAR, opinia publică a fost informată greşit că autostrada va costa 4,8 miliarde euro, din înmulţirea a 26 de ani, cât va opera concesiunea, cu cifra anuală de 180 de milioane euro, ca plată de disponibilitate.

„Această explicaţie nu a luat în calcul un lucru simplu, şi anume rata socială a discount-ului, un fel de invers al dobânzii, luată în calul în orice proiect de investiţii
. De exemplu, la o suma de 180 de milioane euro, achitata in anul 20 de la data punerii in exploatare a autostrazii, valoreaza azi doar 45 milioane euro la o rata sociala de discount de 5 - 6 la suta pe an, uzuala in UE, si chiar daca rata va fi mai mare tot nu se va ajunge la 4,8 miliarde euro", se arata in raportul SAR.

SAR arata ca unul din principalele puncte neexplicate este cum ar plati statul autostrada, daca va fi taxa de disponibilitate, adica suma pe care o va plati fiecare autovehicul stabilita la 1,76 euro pe osie, la care se va adauga diferenta de la buget daca nu se ating valorile de trafic de circa 30.000 de autovehicule pe zi, cifra care oricum nu ar asigura plafonul de 180 milioane de euro.

SAR sustine ca statul poate percepe taxa pe cei 55 de kilometri ai autostrazii, concomitent cu rovinieta, dar ca trebuie asigurata transparenta si eficienta utilizarii sumelor.

De asemenea, SAR sustine ca pretul pe kilometru, anuntat de MTI la 21,8 milioane euro, este normala, dar a subliniat ca in general proiectele de concesiune sunt cu 24 la sunt mai scumpe decat cele facute cu finantarea statului, desi MTI sustine ca un studiu arata ca proiectul in concesiune este mai ieftin cu 900 milioane de euro decat un proiect derulat de stat.

Totusi, SAR a aratat ca se impune furnizarea unor informatii publice complete si adecvate pentru clarificarea aspectelor controversate. Lamurirea lor va insemna mai putine acuzatii publice de coruptie, acceptabilitatea unor masuri mai putin populare (taxe de autostrada, roviniete) si, posibil, corectarea unor ineficiente. Tacerea si indiferenta fata de opinia publica duc in schimb la costuri politice pe termen mediu si lung.

Contractul de concesiune a fost semnat pe 18 ianuarie de catre ministrul Transporturilor, Radu Berceanu si de catre reprezentantii firmelor Vinci si Aktor, in prezenta premierului Emil Boc.

Consortiul Vinci - Aktor ar trebui sa proiecteze, sa finanteze si sa construiasca Autostrada Comarnic - Brasov, urmand ca, pe o perioada de 30 de ani, sa administreze cei 55 de kilometri ai tronsonului, in schimbul unei taxe pe care utilizatorii o vor plati incepand din al cincilea an al concesiunii.

Consortiul va concesiona Autostrada Comarnic-Brasov la un pret de 1,57 miliarde de euro, pret de constructie. Incepand din al cincilea an al concesiunii, pe o perioada de 26 de ani, statul roman va realiza plati de disponibilitate catre concesionar, in valoare de 180 milioane de euro pe an.

Taxa pe care utilizatorul o va plati incepand din al cincilea an al concesiunii, dupa darea in folosinta a autostrazii, va fi de 1,75 euro/osie/100 kilometri, ceea ce inseamna ca un autoturism va plati in primul an o taxa de circa doi euro, pentru a strabate cei 55 de kilometri ai tronsonului.

La terminarea perioadei de 30 de ani de concesiune, tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov intra in proprietatea statului, care are doua alternative: fie sa-l concesioneze din nou, fie sa-l administreze.

Costurile totale pentru autostrada Comarnic - Brasov se ridica la 4,8 miliarde euro, iar consortiul Vinci-Aktor, care a concesionat tronsonul, va plati penalitati in cazul in care va finaliza lucrarile de constructie mai tarziu de patru ani, sau va primi bonusuri daca le va inaugura mai devreme, a declarat, la semnarea contractului de concesiune, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

'Cred ca exista viitor privind realizarea de concesionari in parteneriat public-privat. Contractul este unul foarte complex si sper ca am reusit sa il incheiem intr-o forma care sa devina un fel de model pentru alte contracte, cel putin in zona asta, de autostrazi', a precizat Berceanu.

Acesta a explicat ca actualul nivel de costuri prevazut in contract, de 4,8 miliarde euro, este dat de faptul ca exista costuri financiare importante timp de 30 de ani, la care se adauga banii necesari lucrarii in sine.

'La 30 de ani vorbim de inca o data banii. In cei 26 de ani (nr de la inaugurarea lucrarii) concesionarul face intretinerea asa cum trebuie, reparatiile asa cum trebuie....Sunt prevazute din opt in opt ani reparatii capitale... In plus, este vorba de intretinerea curenta', a explicat Berceanu.
Data: 25.01.2010 , Sursa: Jurnalul National
Acest articol a fost vizualizat de : 247 ori.

Cuvinte cheie: autostrada,comarnic Brasov

tweet This! rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 175 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Bucuresti - Brasov ->Comarnic-Brasov
Utilizator:
Lutic
Cica in maxim 2 saptamani se semneaza contractul de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brasov, care face parte din Autostrada Bucuresti-Brasov! Oare chiar o fi adevarat?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
cristi
Viteza de proiectare a autostrazilor, in diferite tari (km/h): Tara - Ses - Deal - Munte Anglia - 112 - 96 - 80 Austria - 140 - 120 - 100 Belgia - 120 - 100 - 80 Elvetia - 120 - 100 - 80 Franta - 140 - 120 - 100 Italia - 120 - 100 - 80 Japonia - 120 - 100 - 80 S.U.A. - 112 - 96 - 80 ------------------------------- Romania - 120 - 100 - 80 P.S. Tari rank-urile :))

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Intersectie pe o autostrada din Italia(Napoli). Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Oare om vedea vreodata asa ceva si la noi?

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Utilizator:
infrastructura.haos
Ce ziceti de acest viaduct? Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula și cu 80 km/oră
Asa da!

Autostrada Bucuresti - Brasov ->Autostrada de mica viteza
Utilizator:
infrastructura.haos
Stimați praticipanți la trafic. Compania națională de „autostrăzi” are plăcerea să vă aducă la cunoștință cea mai proastă veste din domeniul său de incompetență. A! Nu vă gândiți că ne-am adjudecat ultimul loc în lume la lipsa de șosele omenești. Cât timp vor mai exista triburile alea independente de la sud de Uganda, adică până n-o să moară toți în accidente de elefant, o să fim doar de râsul Albaniei. Deci: despre al’ceva e vorba în comunicat. E vorba despre datele tehnice ale autostrăzii de 1.500.000.000 de euroi înșirați pe 169 de kilometri, de la București la Brașov. Sărim peste amănuntele de interes turistic, gen „pe stânga - calea ferată, pe dreapta – localitatea Buda”. Doar e autostradă, ce dracu; din calea ăsteia trebuie să dispară toată bariera, gaborimea de circulație din colțul Sinăii și trecerea de pietoni (Comarnic, Bușteni, Predeal). Autostrada e făcută să te sui pe ea,


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri