Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: DiigoCurs valutar 3 mar 2008
EUR 3,761
USD 2,478
XAU 78,0003

Google

Autostrada Bechtel trece pe la DNA


Derularea contractului semnat de Compania de Autostrazi cu americanii de la Bechtel este cercetata, de anul trecut, de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Proiectul autostrazii Transilvania, derulat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) impreuna cu firma americana Bechtel, face obiectul unor cercetari preliminare derulate de DNA, au declarat vineri, pentru Cotidianul, atit surse oficiale din cadrul CNADNR, cit si surse judiciare
.

"Cercetarile sint in faza preliminara si au demarat la sfirsitul anului trecut. Se analizeaza o eventuala marire nejustificata a preturilor pe tronsonul Gilau-Cimpia Turzii si, daca aceasta se va confirma, incadrarea ar putea fi abuz in serviciu", au declarat surse judiciare, sub protectia anonimatului. Acestea au preferat sa nu precizeze daca DNA s-a autosesizat sau daca institutia a fost sesizata. Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a declarat recent ca va sesiza atit DNA, cit si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) asupra unor incalcari ale contractului si legislatiei in derularea acestui contract, insa sesizarea nu a fost inca depusa.

Oficialii companiei Bechtel spun ca nu au aflat de inceperea cercetarilor de catre DNA. In opinia lor, cercetarile ar fi fara obiect, pe motiv ca firma americana a respectat intru totul contractul. "Nu stiu de asa ceva, ma gindesc ca ar fi trebuit sa aflam. Nu am fost contactati. Din punctul nostru de vedere, Bechtel a respectat contractul", a declarat pentru Cotidianul Bogdan Sgircitu, director de comunicare al Bechtel.

Orice cercetari facute de autoritati la CNADNR sint considerate neproductive de catre seful acestei companii, Mihai Grecu. Fara a face referire direct la demersul DNA, acesta a declarat vineri, la o emisiune de la Antena 3, ca "in permanenta sint 3-4 controale la companie". "Hai sa ne luam de controale si de aceea nu sint autostrazi in Romania", a spus Grecu.

Din 2006, de la inceperea lucrarilor la autostrada Transilvania, presa a relatat numeroase neregularitati ale contractului dintre stat si Bechtel, precum si referitoare la modul in care acesta este derulat. Spre exemplu, raportul intocmit in octombrie 2007 de catre firma franceza Scetauroute, consultantul angajat de statul roman pentru acest proiect, este foarte critic. Sint incriminate calitatea scazuta a unor lucrari, un ritm lent de derulare a proiectului si nerespectarea obligatiilor care revin antreprenorului american in sensul tinerii costurilor sub control.

“Prin (...) documente pe care Bechtel si le emite in calitate de proiectant, modificarile - aparute in cele mai multe cazuri in urma unor greseli de executie si solutiile de rezolvare alese - sint cele mai costisitoare. Aceste modificari facute constant de catre antreprenor conduc la cresterea succesiva a costului contractului, cu ignorarea prevederilor contractuale de eficientizare, astfel incit nu i se permite beneficiarului sa stie costurile finale ale proiectului”, se spune in raportul firmei franceze.

“Antreprenorul incearca sa ascunda si greselile de executie pe care le face, greseli in urma carora au rezultat numeroase ruperi de taluz in debleu si pentru repararea carora pretinde sa fie platit suplimentar. In plus, intervine cu solutii noi, care duc la achizitii de teren suplimentar, care duc la cresterea costului lucrarilor”, mai afirma Scetauroute. Alte observatii critice se refera la calitatea fundatiilor sau a lucrarilor de beton.

In pofida semnalelor de alarma trase de Scetauroute, conducerea CNADNR, in interventiile sale publice, a preferat sa ia apararea firmei Bechtel si sa critice consultantul. Compania de stat a avizat plata catre Bechtel a unor lucrari in proportie de 95%, fara nici o verificare preliminara a lucrarilor de catre Scetauroute. Firma franceza este platita cu 60 de milioane de euro pentru a verifica atit facturile emise de Bechtel, cit si calitatea lucrarilor. Dispozitiile date catre Scetauroute de a aviza plata fara verificare anterioara au fost semnate doar de directorul general al CNADNR, fara a exista avizele departamentelor de specialitate ale companiei. In plus, unele cheltuieli facute de Bechtel au depasit sumele aprobate in acest sens de catre Guvern, in anexa 10 a contractului, spre exemplu, cheltuielile indirecte de capital.


 1-20din 242 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri