Propune o stire noua

Autostrada care trece Carpații, extinsă până la Făgăraș. Concesiunea, anul viitor


Ministerul Transporturilor vrea să concesioneze lucrările de execuție a secțiunii dintre Brașov și Făgăraș a Autostrăzii Transilvania la pachet cu autostrada Comarnic-Brașov, potrivit unui memorandum aprobat de ministrul de resort, Anca Boagiu, și care va fi supus votului Guvernului.

Acest tronson din Autostrada Transilvania are 48,4 kilometri.

”Evenimentul Zilei” a scris încă din luna august că aceasta va fi soluția pe care o vor adopta autoritățile, mai ales că firma americană Bechtel va mai lucra doar pe un singur tronson al autostrăzii care trebuia să lege Brașovul de Borș, respectiv pe secțiunea Suplacu de Barcău-Borş .

Directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) declara, într-un interviu pentru EVZ, că începutul anului viitor va marca și demararea procedurilor de concesiune pentru autostrada care va începe la Comarnic și se va opri la Făgăraș. De asemenea, prin construcția acestei autostrăzi se va realiza o alternativă la autostrada Sibiu-Pitești, parte a Coridorului IV Pan-European, proiect estimat la peste trei miliarde de euro.

Înainte ca aceste proiecte să fie concesionate, trebuie reactualizate studiile de fezabilitate, trebuie elaborat și aprobat Studiul de fundamentare a deciziei de concesionare etc. De asemenea, trebuie realizată o analiză economico-financiară și trebuie văzut care este cea mai potrivită procedură de atribuire a viitorului contract de concesiune.

Mai multe încercări de concesiune pentru Comarnic-BrașovAutoritățile române au încercat până acum de două ori să concesioneze lucrările de proiectare, execuție și operare a autostrăzii Comarnic-Brașov. Prima tentativă a făcut-o guvernul Năstase, în anul 2004. Contractul era semnat atunci cu firmele Asthrom Roichman, Vinci, Strabag. Înțelegerea a fost reziliată de guvernul Tăriceanu un an mai târziu. O încercare a făcut și Ludovic Orban, ministru al Transporturilor când la Palatul Victoria s-a aflat Călin Popescu Tăriceanu. Nu s-a ajuns la semnarea unui contract deoarece au existat numeroase nereguli.

Ajuns șef la Transporturi după ce PDL-ul a câștigat alegerile din 2008, Radu Berceanu a pus și el umărul la o încercare de concesionare. Câștigătoare a fost desemnată asocierea Vinci-Aktor. În presă au apărut informații că oferta firmei Vinci-Aktor a fost modificată pe ascuns, prin introducerea unor clauze avantajoase celor două firme. Chiar și așa, contractul a fost denunțat de Vinci-Aktor. La acea vreme, ministrul Radu Berceanu declara că reprezentanții celor două firme i-au cerut să-și dea acordul asupra modificării în vederea obţinerii mai ușoare a finanţării. Berceanu a refuzat și a declarat că, dacă ar fi acceptat, ar fi ajuns la pușcărie.

Asocierea Vinci-Aktor ne-ar fi cerut 1,5 miliarde de euro pentru a construi cei 58 de kilometri ai acestei autostrăzi.

Premierul Emil Boc și ministrul Transporturilor Anca Boagiu le-au propus chinezilor să ne construiască în concesiune această autostradă. 


Data: 22.09.2011 , Sursa: Capital
Acest articol a fost vizualizat de : 131 ori.

Cuvinte cheie: autostrazi Romania

tweet This! Distribuie   rss - Flux Stiri

G A L E R I E         I M A G I N I         S T I R I

Au mai ramas sapte kilometri de asfalt
Patru artere importante din Cluj-Napoca intra in reabilitare
Infrastructura, prioritara în judet
Statul a scos la licitație autostrada pe care Bechtel n-a făcut-o
Cum arată din AVION autostrada care ne va lega de Germania - Auto si Transporturi > Capital.ro
O autostrada ca-n filme
Imagini spectaculoase: Cum mai arată autostrada care ne va duce la nemți
Adrian Porumboiu îl loveşte sub centură pe Arpad Paszkany: «Şi-a luat nevastă de la bară!»
Propune o stire noua


Citeste si...


» Primul credit acordat de o banca pentru reabilitare termica, la Cluj

» SURPRIZĂ: Doar 7 km ne mai despart de autostrada spre nemți

Au mai ramas sapte kilometri de asfalt
Au mai ramas sapte kilometri de asfalt

Patru artere importante din Cluj-Napoca intra in reabilitare
Patru artere importante din Cluj-Napoca intra in reabilitare

Infrastructura, prioritara în judet
Infrastructura, prioritara în judet

» Ministrul Transporturilor cere sancţionarea firmei care efectuează reabilitarea DN 7C-Transfăgărăşan

Statul a scos la licitație autostrada pe care Bechtel n-a făcut-o
Statul a scos la licitație autostrada pe care Bechtel n-a făcut-o

» Va fi concesionată întreținerea autostrăzilor spre Pitești și Constanța, laolaltă cu realizarea Centurii de Sud a Capitalei

» Autostrada care trece Carpații, extinsă până la Făgăraș. Concesiunea, anul viitor

» Autostrada Soarelui va fi gata de tot abia în 2014
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Soarelui ->Circulaţia rutieră pe Autostrada Soarelui, oprită temporar
infrastructura.haos:
infrastructura.haos

Traficul rutier pe Autostrada Soarelui A2 a fost oprit temporar, astazi după-amiază, din cauza unui incendiu la o mirişte din apropierea A2, în dreptul kilometrului 121, circulaţia fiind deviată spre DN 3, pe ambele sensuri, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române. Potrivit

Autostrada Soarelui ->Autostrada Soarelui
infrastructura.haos:
infrastructura.haos

radare fixe nu sunt pe A2. Este posibil insa sa fie radare mobile. Acestea filmeaza autovehiculele aflate in miscare, fara sa le opreasca. Este posibil ca asemenea radare sa fie folosite in acele loganuri neinsciptionate.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
infrastructura.haos:
infrastructura.haos

CN ADNR a demarat la data de 4 iulie licitatia pentru proiectarea si constructia autostrăzii Centura Constanta. Firmele de constructii interesate sunt invitate să depună documentele de precalificare până pe data de 17 august 2007. În urma etapei de precalificare, firmele selectate vor avea la

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
daniel28:

Nici macar nu s-a licitat. In derulare este doar invitatia la precalificare pt centura Constantei, la care documentatiile se depun pana pe 17.08.2007. Asa ca mai ai de asteptat.

Autostrada Soarelui ->BY-PASS CONSTANTA
infrastructura.haos:
infrastructura.haos

Conform calendarului Autostradazii Cernavoda - Constanta, Semnarea contractului de "Proiectare si Constructie" ar trebui sa aiba loc la 28.02.2008 iar perioada de executie 15.03.2008 si 15.03.2010.