Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Autostradă cu bucluc


exproprieri timisoara, arad Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a început procedurile de expropriere a 462.000 de metri pătraţi de teren pentru construcţia Autostrăzii Arad - Timişoara. Paradoxul este că unii proprietari de pe aceeaşi parcelă de pământ primesc 2 euro/mp, iar alţii, mai bine aşezaţi pesemne, 134 de euro/mp!Tronsonul Arad - Timişoara şi varianta de ocolire a municipiului Arad are o lungime de 49 de kilometri (din care 38 km autostrada şi 11 km centura), iar valoarea estimată a proiectului este de 270 de milioane de euro
.

ACEEAŞI PARCELĂ, ALTE PREŢURI PE METRU PĂTRAT
Sunt însă arădeni extrem de nemulţumiţi de modul în care s-a făcut eva-luarea terenurilor pentru autostradă. Unii proprietari acuză diferenţe imense între sumele primite de ei şi de proprietarii expropriaţi pe terenurile învecinate. Oamenii însă nu ştiu nici măcar cui trebuie să se adreseze pentru a cere amănunte legate de evaluatori şi de modalităţile de contestare a sumelor. S-a ajuns la situaţia paradoxală în care unii proprietari primesc 2 euro pe metru pătrat de teren, alţii 134 de euro!

Autostrada va tăia o bună bucată din cartierul Aradul Nou (Str. Coloniştilor). Parcela nr. 2530, aparţinând unui număr de 15 proprietari expropriaţi, e cumpărată de Guvern cu sume diferite. Unul dintre proprietari, cel mai norocos, se alege cu 134 euro/mp, în timp ce ceilalţi nu primesc mai mult de 16 euro/mp pe terenurile care fac parte din aceeaşi parcelă! Ba mai mult, câţiva dintre proprietarii de pe Str. Coloniştilor primesc doar 16,6 euro/mp. Proprietarii s-au adresat Primăriei Arad, care centralizează cererile de despăgubire şi întocmeşte actele. Aici li s-a comunicat însă că fie sunt de acord cu suma primită, fie se adresează instanţei, exproprierea nu poate fi împiedicată.

EUROIUL E CALCULAT LA 3,6 LEI
"Nu vor să ne dea numărul de telefon al evaluatorilor, să aflăm cum se poate ca o parcelă să coste peste 100 euro/mp, iar altele nici 20. Diferenţele sunt mari chiar şi între parcelele ieftine (2 euro/mp). Nu era normal ca pe o parcelă sumele să fie egale, iar evaluările identice? Nimeni nu ne oferă nici un ajutor. Primăria nu ne spune decât să completăm formularele şi că în 90 de zile ne primim banii dacă suntem de acord", ne declară Emil Negrilă, un proprietar al cărui teren a fost evaluat la 16,65 euro/mp. Nu este însă singura hoţie acuzată de arădeni. Ei sunt revoltaţi din cauza faptului că statul calculează un curs de 3,6 lei pentru euro la despăgubiri, când cursul real este la 4,3 lei. Oamenii pierd astfel sume consistente: la 10.000 de euro, de pildă, paguba produsă numai de calcularea incorectă a cursului valutar este de aproximativ 7.000 de lei, adică peste 1.600 de euro! "Banii nu trec prin noi. Nu am calculat noi despăgubirile şi nici nu le plătim noi", ne-a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad. Statul român a făcut public faptul că va aloca pentru exproprieri suma de 31 de milioane de euro numai pe tronsonul Arad - Timişoara. Asta înseamnă că valoarea medie a unui hectar de teren va fi de 673 de mii de euro, adică 67,3 euro/mp. După cum se vede însă, banii nu vor fi împărţiţi în mod echitabil, ci pe baza unor criterii care deocamdată nu au fost făcute publice. Unii vor primi de aproape 70 de ori mai mult decât alţi proprietari de teren de pe aceeaşi parcelă!

Ocaua lui Radu Berceanu
Aflat recent la Arad, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a comentat aspectul despăgubirii celor expropriaţi. "Până acum, porţiuni mici de teren, neexpropriate, dădeau bătăi de cap Companiei de Autostrăzi şi constructorului, pentru că şantierul staţiona, costurile creşteau şi termenele de execuţie se lungeau", a explicat Berceanu. Proprietarii nemulţumiţi cu sumele primite vor putea acţiona în judecată statul, pentru a obţine bani mai mulţi, însă terenurile oricum nu vor mai fi în proprietatea lor, deoarece "exproprierea este de-acum un proces ireversibil". Ministrul Berceanu a mai dorit să lanseze şi un avertisment adresat eventualilor speculanţi imobiliari, spunând că "nu se poate să ai un teren care atunci când plăteşti impozit la stat să valoreze puţin, iar când ţi-l valorifică statul să valoreze mult mai mult". O  a doua măsură ce va avea ca efect urgentarea lucrărilor, conform lui Radu Berceanu, ar fi instituirea unor clauze de verificare a constructorului, ce să permită chiar rezilierea unilaterală şi în condiţii favorabile a contractului, în cazul unor abateri grave de la termele fixate. Astfel, "vom putea aplica amenzi de 50.000 RON la orice abatere de la termen sau o amendă de 0,05% din valoarea contractului, pe zi, până când lucrarea se aduce la termen. Vom institui alte relaţii între beneficiarul lucrării şi constructor, bazate pe corectitudine de ambele părţi", a mai declarat ministrul.
Data: 27.03.2009 , Sursa: Jurnalul National
Acest articol a fost vizualizat de : 273 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Arad,Timisoara,banat,exproprieri,Coridorul IV

 1-20din 130 »
Ultimele discutii pe forum
Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
aby2700
Super tare proiectul asta. In imaginea de mai sus am vazut ca lucrarile ar fi trebuit incepute in 2007. Stii cumva in ce stadiu se afla acum proiectul?

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE MAIN BATCHING CONCRETE PLANT AND PRE CAST SEGMENTS LINES Podul Calafat - Vidin
INFRASTRUCTURES RAILWAY AND HIGHWAY DRAINAGE STRUCTURE Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE PILES IN THE JETTY IN THE PRE CAST SEGMENTS PLANT Podul Calafat - Vidin
DANUBE BRIDGE CAUSEWAY IN THE NO NAVIGATION CHANNEL

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Bulgarii s-au apucat de treaba inca din 2007, dar nu la podul propriu-zis. De fapt, firma spaniola FCC a inceput organizarea de santier, a inceput constructia racordului rutier pe malul bulgar, a construit fabrica de betoane, a facut ceva teste cu piloni pe mal, a adus utilajele cate vor transporta acele piese din beton care se vor asambla din aproape in aproape si alte lucrari mai mici.

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most
Constructorul podului peste Dunăre Calafat-Vidin pe malul românesc va fi selectat la 15 octombrie, când Ministerul Transporturilor va încheia contractul de execuție în valoare de aproximativ 110 milioane de euro

Coridorul IV ->Podul Calafat - Vidin
Utilizator:
most

Acest pod este veriga lipsa din calea rutiera si feroviara care va lega cea mai mare parte a tarilor Uniunii Europene de Asia si Africa. Se pare ca aceasta cale mixta este singura de importanta intercontinentala care trece prin Romania (coridorul IV, ramura sudica) si se constituie ca alternativa la coridorul X care trece prin Belgrad si Sofia.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri