Prima pagina    Forum twitter rss

Autostrăzi din fonduri UE


Marile proiecte de infrastructură rutieră de la noi din ţară se vor face cu fonduri europene, dar statul trebuie să asigure cofinanţarea. Berceanu vrea un spaţiu fiscal de două miliarde de euro, bani care vor fi cheltuiţi în avans din bugetele pe următorii trei ani.
Pentru a realiza proiectele de infrastructură programate pentru anul acesta, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) ar avea nevoie de un buget dublu faţă de cel care a fost avizat ieri de comisiile parlamentare
. Cum asa ceva nu este posibil, ministrul Radu Berceanu va solicita Guvernului "un spatiu fiscal" prin care institutia sa poata cheltui in avans de la buget circa doua miliarde de euro in urmatorii trei ani, pentru proiecte aferente Coridorului IV pan-european, bani care vor veni apoi de la UE, BERD si BEI.

"Avem nevoie de aceasta aprobare speciala pentru spatiu fiscal pentru un numar de proiecte separat de restul, pentru ca altfel nu avem cum sa iesim din acest cerc vicios in care proiectele nu se mai termina. Am vorbit despre acest lucru si cu prim-ministrul si cu ministrul de Finante", a declarat ieri Berceanu, prezent la comisiile reunite ale Parlamentului pentru aprobarea bugetului de stat pe acest an. Berceanu a reluat ideea potrivit careia bugetul MTI ar trebui sa reprezinte 3,5% din PIB, dar si ca proiectele finantate de la UE, BEI si BERD nu pot fi incepute fara a fi asigurata cofinantarea. MTI va avea in 2010 un buget total de 10,859 miliarde de lei, compus din transferul a 10,011 miliarde de lei de la bugetul de stat, credite externe totale de 71,8 milioane de lei si fonduri externe nerambursabile de 676 milioane de lei, potrivit proiectului de buget pe 2010.

PLANURI MARI, FINANTARE INSUFICIENTA
Promisiunea de la sfarsitul anului trecut cu privire la numarul de kilometri de autostrada dati in folosinta anul acesta deja nu mai este de actualitate. Pentru anul acesta, CNADNR avea in plan sa dubleze numarul de kilometri de autostrada in lucru si a celor receptionati. Astfel, daca anul trecut s-a lucrat pe 243 km, din care au fost pusi in functiune 42,3 km de autostrada, anul acesta, CNADNR isi propunea sa lucreze la 508,162 km de autostrada si sa receptioneze 101,46 km. Pentru acest lucru, necesarul de fonduri al CNADNR pe anul 2010 se ridica la valoarea de 17,379 miliarde de lei, in crestere cu 88% fata de resursele asigurate pe anul 2009 prin bugetul de venituri si cheltuieli, potrivit MTI.

Compania estimeaza ca pentru realizarea numarului de kilometri de autostrada propus pentru anul acesta va avea nevoie de un fond de 4,809 miliarde de lei numai pentru cei 101,46 de kilometri mentionati, dintr-un total bugetar de peste 9,2 miliarde de lei la nivelul companiei de drumuri. De asemenea, pentru intretinere curenta si periodica a drumurilor nationale este nevoie anul acesta de 2,254 miliarde de lei, din care buget de stat 1,260 miliarde de lei, venituri proprii 935 milioane de lei si intrari de credite externe 59 milioane de lei. Pentru reparatiile capitale, necesarul de fonduri de la bugetul de stat este in valoare de 795 milioane de lei.
Data: 07.01.2010 , Sursa: Jurnalul National
Acest articol a fost vizualizat de : 265 ori.

Cuvinte cheie: Berceanu, autostrazi, romania, cost,buget,planificare,varza

rss
Alte Stiri din aceeasi categorie

 1-20din 312 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.

Bucuresti ->Rezolvarea traficulului
Utilizator:
hidroplasto
O solutie pentru fluidizarea traficulului ar fi pasarelele construite cu aparate de reazem de calitate folosindu-se normative germane EN1337 si nu cel romanesc.

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Nebhotep
Videanu a venit acum cu o idee geniala! Sa ridice masinile parcate ilegal in Bucuresti. Sunt curios unde o sa le depoziteze pe toate :twisted: avand in vedere ca nu sunt suficiente locuri de parcare. In Bucuresti (si nu numai) nici sa vrei sa parchezi legal nu poti pentru ca nu ai unde.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri