Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Au fost reluate asfaltarile la autostrada pe tronsonul Gilau - Campia Turzii


Bechtel, constructorul american al autostrăzii Transilvania, a anunţat că au fost demarate lucrările de asfaltare pentru încă 15 km de autostradă dintr-un sector cu o lungime de 25 de kilometri, care face legătura între Gilău şi Câmpia Turzii. În vara anului trecut, compania americană a asfaltat primii 7 kilometri ai autostrăzii Transilvania pe tronsonul 2B (Câmpia Turzii - Gilău), scrie Ziarul Financiar, ediţia de Transilvania.Bugetul aprobat de Ministerul Tran­sporturilor pentru lu­cră­ri­le care urmează să fie re­a­li­za­te în 2009 este de 327 mil. eu­ro, însă oficialii Bechtel au afirmat că au capacitatea de a lucra dublu faţă de bu­­getul alocat. Până în prezent, com­pa­nia americană a primit doar sumele res­tan­te pentru lucrările executate anul tre­cut, în valoare de aproximativ 100 de mi­lioane de eu­­ro.


Reprezentanţii companiei Bechtel spun că întârzierile sunt provocate în pri­n­cipal de către problemele cauzate de accesul la o parte din terenul situat pe tron­sonul 2B (Câmpia Turzii - Gilău)
. Re­ţe­lele de apă, curent sau gaze care in­ter­sectează aliniamentul nu au fost mu­tate încă, iar pentru aproximativ 10% din terenul aflat pe segmentul 2B nu au fost finalizate exproprierile. Con­du­ce­rea Bechtel estimează că până la finele a­ces­tui an vor fi terminaţi 42 de ki­lo­me­tri de autostradă.


„Chiar dacă am avut promisiuni din par­tea Ministerului Transporturilor că până la finele lunii aprilie vom avea ac­ces la întreaga suprafaţă de teren de pe tro­n­sonul 2B (Câmpia Turzii - Gilău), se pare că termenul va fi prelungit. În mo­mentul de faţă, 19 utilităţi nu sunt li­be­re, noi încercăm să respectăm ter­me­nul de finalizare a tronsonului 2B (Câm­pia Turzii - Gilău) până la finele anului, însă acest lucru va depinde şi de plăţile lu­nare care vor fi făcute de Ministerul Tran­sporturilor’’, a declarat Bogdan Sgârcitu, director de comunicare al Bechtel.


Oficialii Bechtel susţin că lucrările pe tronsonul 2B (Câmpia Turzii - Gilău) au fost reluate încă de la începutul lunii apri­lie, iar în momentul de faţă la Au­tos­trada Transilvania lucrează 2.000 de oa­meni. În ceea ce priveşte tronsonul 3C (Suplacu de Barcău - Borş), lucrările pe acest segment nu vor fi demarate pâ­nă când Bechtel nu va primi finanţarea ne­cesară. Din cei 700 de oameni care anul trecut lucrau la tronsonul 3C (Su­pla­cu de Barcău - Borş), o parte dintre ei au fost repartizaţi pentru lucrările e­xe­­cutate pe segmentul 2B Câmpia Tur­zii - Gilău, iar restul aşteaptă demararea lu­crărilor pe segmentul 3C. Con­struc­to­rul autostrăzii Transilvania s-a angajat să finalizeze 42 de kilometri de au­tos­tra­dă până la sfârşitul anului în curs.


Anul trecut, oficialii Bechtel a­nun­ţau că, pentru a putea finaliza proiectul au­to­strada Transilvania până în 2013, ar tre­­bui să dispună de peste 15.000 de an­ga­j­aţi şi să aibă acces liber la teren. Sta­tul ro­mân a plătit companiei americane Bech­­tel, în ultimii cinci ani de zile, 2,7 mld. lei pentru construcţia autostrăzii Bra­­şov - Borş, plăţi efectuate aproape în to­­talitate de la buget, lucrările de exe­cu­ţie fiind începute la două din opt tron­soa­ne şi finalizate în proporţie de 35% şi 18%.


Valoarea plăţilor către con­struc­to­rul american, efectuate de Compania Na­ţională de Autostrăzi şi Drumuri Na­ţio­nale (CNADNR), a crescut gradual în intervalul 2004-2008, de la 298,2 mil. lei în primul an contractual la 706,5 mil. lei în 2007 şi la 1,1 mld. lei în 2008.


Din suma totală plătită companiei, 1,9 mld. lei au fost alocate de la bugetul de stat şi 766,9 mil. lei au fost acoperite din credite externe, rezultă dintr-un cen­tra­lizator al cheltuielilor efectuate de CNADNR pentru lucrările la au­to­stra­da Braşov - Cluj - Borş.


În acest interval, lucrările de e­xe­cu­ţie au fost începute pentru două din cele opt tron­soane ale proiectului. Data de fi­na­li­za­re a celor două tronsoane, tron­sonul 2B Câm­pia Turzii - Gilău şi tron­so­nul 3C Su­placu de Barcău - Borş, este, con­form con­t­ractului, luna februarie a anului 2010.


Parlamentul a aprobat deja suma pe ca­re o va primi Bechtel anul acesta, re­spec­tiv 327 mil. euro, care va fi su­fi­cien­tă pen­tru finalizarea celor 42 de ki­lo­me­tri, po­trivit reprezentanţilor companiei a­me­­ricane. Până la sfârşitul anului în curs, autostrada Transilvania ar putea în­­­ghiţi aproximativ 880 mil. euro, în con­diţiile în care se lucrează pe aproximativ 70 de kilometri de traseu. Potrivit ofic­ia­li­­lor Bechtel, faţă de aproximările ini­ţia­le din 2003, când autostrada Braşov - Borş avea costuri estimate la peste 2,2 mi­­liarde de euro, în prezent proiectul au­­tostrada Transilvania s-a scumpit.


„Costul de construcţie al autostrăzii nu este ridicat, având în vedere numărul ma­re de structuri, poduri şi viaducte ca­re trebuie realizat. În plus, suprafaţa ex­ca­vată este foarte mare şi cantităţile de pie­triş care trebuie turnate presupun cos­turi ridicate’’, spune Bogdan Sgâr­ci­tu. Din totalul de 415 kilometri, a­pro­xi­ma­tiv 60 de kilometri sunt reprezentaţi de 267 de structuri.


În luna ianuarie a acestui an, mi­nis­trul Transporturilor, Radu Berceanu, aflat în vizită pe şantierul Bechtel de la Cluj, a spus că vrea ca tronsonul Cluj - Borş al Autostrăzii Transilvania să fie fi­na­lizat până în anul 2012 şi că statul ro­mân va înregistra pierderi foarte mari din cauza cursului de schimb, fiindcă plă­ţile către Bechtel sunt făcute în euro. A­cesta a mai spus că este supărat fiindcă au fost cheltuite de către statul român su­me foarte mari de bani pentru acest pro­iect, dar nu este practicabil nici mă­car un kilometru din autostradă.


Proiectul de construcţie a autostrăzii Tran­silvania, pe traseul Braşov - Borş, a în­ceput în anul 2004, în baza unui con­tract cu o valoare de 2,2 miliarde de eu­ro acordat companiei americane Bech­tel. Lucrările au fost întrerupte la ju­mă­ta­tea anului 2005, când autorităţile au în­ceput reanalizarea contractelor în­che­iate de guvernarea precedentă.


Ca urmare a sistării lucrărilor în 2005, termenul de finalizare a au­tos­tră­zii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. Până la jumătatea lu­nii august a anului trecut, compania a as­fal­tat o porţiune de aproximativ şapte ki­lometri de autostradă dintr-un sector cu o lungime de 25 de kilometri, care fa­ce legătura între Gilău şi Câmpia Turzii.
Data: 12.05.2009 , Sursa: Clujeanul
Acest articol a fost vizualizat de : 338 ori.
Cuvinte cheie: autostrada transilvania,asfaltari,bechtel

 1-20din 400 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri