Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

Aproape am rezolvat cu taxa


"Proprietarii vor plăti pentru poluare, indiferent de capacitate"
Vosganian: În unele state UE, taxa depăşeşte preţul maşinii
Dezbaterile pe tema taxei de poluare auto sunt aproape de final. După ce şi-au spus ofurile pe forumurile de specialitate, cetăţenii au fost ieri ascultaţi, în dezbatere publică la Palatul Parlamentului. Auderile au început în jurul orei 11,00, aproape 170 de cetăţeni înscriindu-se pentru participare
. Dintre aceştia, potrivit organizaţiei neguvernamentale Advocacy Academy, 109 au depus un punct de vedere scris cu privire la taxă, dar numai 35 şi-au exprimat dorinţa de a lua cuvântul. Fiecare cetăţean a avut dreptul să vorbească maximum trei minute, urmând ca experţii să facă în termen de două săptămâni o sinteză a audierii publice. Documentul va conţine opiniile majoritare şi pe cele minoritare, concluzii şi recomandări pentru Executiv. Toate depoziţiile, atât scrise cât şi orale, precum şi sinteza audierilor, vor fi publicate online.
Excepţie de la durata speach-ului a făcut însă premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a reuşit să vorbească timp de cinci minute până a fost oprit. "Sunt convins că fiecare persoană suferă din cauza aerului aproape irespirabil determinat de poluare, iar vinovaţi suntem toţi cei care folosim maşini. Până de curând, nimeni nu plătea nimic, dar de acum încolo vor plăti cei care poluează, indiferent că vorbim de maşini mici sau de mare capacitate. Nu este uşor, dar suntem obligaţi să înţelegem principiul «poluatorul plăteşte»", a afirmat premierul.
Din 2011 se scot din circulaţie cele non-euro
La finalul audierilor, Tăriceanu a recunoscut că după implementarea taxei auto, următorul pas ar fi găsirea unor soluţii pentru maşinile aflate deja în uz şi care poluează chiar mai mult decât cele abia înmatriculate. "Ce facem cu aceste maşini pentru că dacă aplicăm principiul poluatorul plăteşte, ce facem cu autovehiculele care sunt în circulaţie? Aici avem o problemă care nu e de neglijat. Proiectul actual nu are o reglementare pentru parcul existent, ci numai pentru ceea ce intră ca vehicule introduse nou în parcul auto existent.
Trebuie să subliniez că există o măsură de stimulare a înnoirii parcului auto care intră în al patrulea an şi care a permis eliminarea maşinilor vechi şi poluante şi care va continua", a arătat Tăriceanu, avertizându-i pe deţinătorii de maşini non-euro că ar putea fi obligaţi de UE după 2011 să şi le retragă din circulaţie.
Între 50% şi 385% în alte state europene
Prezent şi el la audieri, ministrul Economiei şi Finanţelor a afirmat ieri că în unele state UE, precum Danemarca şi Grecia, taxa de poluare depăşeşte cu mult preţul de achiziţie a autoturismelor şi ajunge până la jumătate din valoarea maşinii în Olanda. "Taxa este inclusă în preţul de achiziţie, care se bazează pe considerente de natură tehnică, şi care în Olanda ajunge de pildă la 50% din preţ, la 105% în Danemarca sau până la 385% în Grecia pentru maşinile vechi.
Există şi o taxă de posesie, care în Grecia urcă până la 1.000 de euro/an, în Olanda între 72 euro şi 3.500 euro, iar în Germania se situează între 125 şi 1.000 de euro", a spus Vosganian, amintind că Executivul european a contestat modalitatea de calcul a taxei de poluare, nu introducerea acesteia.
Potrivit ministrului, introducerea taxei începând cu 1 ianuarie 2007 a făcut ca din 450.000 de maşini înmatriculate până în prezent în România, peste 330.000 de unităţi să fie noi, în timp ce în Bulgaria şi în Polonia parcul auto a crescut cu 500.000 de maşini vechi de peste 10 ani.
Şase cereri de restituire la Tribunalul Bistriţa-Năsăud
Cinci persoane fizice şi o firmă de transport internaţional au dat statul în judecată, depunând la Tribunalul Bistriţa-Năsăud cereri de restituire a taxei de primă înmatriculare.  Purtătorul de cuvânt al Tribunalului, Dana Ceuca, a declarat, pentru Mediafax, că toate procesele, înregistrate în decurs de o lună, sunt la stadiul judecării pe fond, media sumelor cerute de reclamanţi fiind de 6.500 de lei. Solicitările de restituire a taxei de primă înmatriculare au fost înregistrate de judecători drept contestaţii la un act administrativ fiscal, urmând să fie judecate de instanţe de contencios. Părţile citate în dosare sunt Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi Ministerul Finanţelor Publice.
Sancţiunile pentru constructori sunt prea mari
De partea cealaltă, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile a arătat ieri într-un comunicat că susţine măsura Comisiei Europene (CE) de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru automobile, însă apreciază că sancţiunile pentru constructorii care nu se vor conforma sunt prea mari şi spune că două treimi dintre maşinile aflate la vânzare în 2012 nu vor fi conforme noilor norme.
Precizând că este cu totul de acord cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) pentru maşini la o valoare medie de 120 grame pe kilometru, APIA consideră că producătorii de automobile trebuie să fie îndreptăţiţi să poată solicita bonificaţii/stimulente la nivel individual, pentru promovarea de tehnologii - ecoinovaţii - care duc la reducerea emisiilor de CO2, altele decât cele care se reflecta în ciclul de măsurare sau care fac parte din pachetul de măsuri care au ca scop reducerea suplimentară de 10 grame pe kilometru.
"Impunerea de sancţiuni şi penalizarea nedreaptă a constructorilor care nu-şi pot adapta produsele noilor cerinţe din cauza ciclurilor de producţie şi de model va duce la risipa unor resurse ce ar putea fi canalizate spre îmbunătaţirea eficienţei noilor modele. Trebuie ţinut cont de faptul că evitarea cerinţelor este teoretic imposibilă în primii ani ai implementării şi va avea ca şi rezultat impunerea de taxe asupra constructorilor", arată APIA, solicitând o aplicare progresivă a valorilor - ţintă pentru perioada 2012-2015 şi care să se aplice tuturor modelelor constructorilor.
"Un alt punct important este stabilirea nivelurilor penalităţilor pentru emisia suplimentară (sancţiuni pentru nerespectarea ţintelor) la un nivel de 95 euro pe gram, începând cu 2015, ceea ce nu considerăm a fi o soluţie potrivită. Este pur şi simplu nedrept să obligi constructorii auto să plătească de 20 de  ori mai mult decât ceea ce plătesc alte ramuri industriale în sistemul european de tranzacţionare a drepturilor de emisii de gaze cu efect de seră pentru aceeaşi cantitate de CO2", se arată în comunicat.
De asemenea, APIA susţine folosirea masei vehiculului ca parametru relevant în formula de calcul a ţintelor specifice pentru modelele de automobile individuale, conform unei funcţii liniare, vizând media eficienţei flotelor constructorilor.
Băsescu: Nu o discut, pentru că e ilegală
Invitat miercuri seară la B1 TV, şeful statului a afirmat că nu va discuta despre taxa de primă înmatriculare pentru că este ilegală. Afirmaţia preşedintelui a fost făcută după ce Radu Moraru i-a spus că există o taxă care "s-a modificat de şapte ori", lucru care îl enervează la culme.
La data de 11 martie, preşedintele a trimis o scrisoare premierului, în care îi cerea să anuleze prin ordonanţă de urgenţă taxa auto. Printre acuzele aduse şefului Guvernului se număra faptul că prin aplicarea unor astfel de măsuri îi desconsideră pe români. "Stimate domnule prim-ministru, având în vedere calitatea preşedintelui României de garant privind aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării (...) vă solicit să dispuneţi iniţierea şi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea art. 214ą - 214ł din Codul fiscal", se arată în scrisoare, menţionându-se că între statele membre "sunt interzise taxele vamale la import şi la export sau taxele cu efect similar, în cazul de faţă, taxa de primă înmatriculare a autoturismelor şi a autovehiculelor".
Cerându-i premierului să acţioneze "responsabil şi imediat", Băsescu şi-a exprimat speranţa că se vor respecta "drepturilor românilor care, din păcate, sunt cei ce suportă şi vor suporta consecinţele unor astfel de măsuri care încalcă legislaţia, jurisprudenţa comunitară şi practica instanţelor judecătoreşti din România". În replică, Tăriceanu i-a recomandat preşedintelui să nu îi mai scrie, pentru că află din presă despre cererile acestuia.

 1-20din 99 »
Ultimele discutii pe forum
DN1 Bucuresti - Brasov ->sesizari si reclamatii
Utilizator:
ltc
http://www.cestrin.ro:8080/sesizari/default.aspx

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
Nebhotep
sper sa nu le treaca repede. Nu ar fi primul proiect care incepe in fortza si se incheie cu scandal.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Re: DN Sibiu - Brasov
Utilizator:
aby2700
Sper sa nu fie doar un elan de inceput, si sa o lase mai moale pe parcurs.situatia era asemanatoare. Foarte multe tronsoane in care se circula pe o singura banda. In iarna insa, se circula normal. Toate sectoarele unde s-au realizat escavatii erau asfaltate, semafoarele erau scoase. cred ca au lucrat bine pana acuma. Sa speram ca si rezultatul final sa fie la fel de bine.

DN1 Bucuresti - Brasov ->Despre Colas in presa
Utilizator:
infrastructura.haos
[i:e29b04bb68]Podul des vizitat de Basescu a inghitit 515 miliarde, fiind reparat de SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, lucrarea fiind contractata pe un an, desi legea prevede "de regula nu mai mult de o luna". Grupul francez Colas a preluat in urma cu cativa ani si SC SCREG Romania SRL, despre care presa buzoiana a scris ca exploata balastul din zona pilonilor podului, fapt ce ar fi afectat fundatiile acestuia. Excavarile de pietris au fost executate pe baza unui studiu intocmit de IPTANA mai sus mentionata. Francezii detin 51% din firma ieseana si nu este de mirare ca CNADNR i-a cadorisit, deoarece compania statului este asociata cu COLAS la Sorocam SRL din Bucuresti, alta abonata la banii publici, si care il are ca administrator chiar pe fostul director al companiei. Sorocam s-a ales in noiembrie 2004 cu un contract de 12 miliarde de lei, in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei, pentru executarea unor lucrari de canalizare ape pluviale si

DN1 Bucuresti - Brasov ->DN1 Bucuresti - Brasov
Utilizator:
infrastructura.haos
In Romania functioneaza din 1998 si are peste 300 angajati. Cifra de afaceri la nivelul anului 2004 a fost in jur de 50 milioane euro. Firma a avut de-a lungul timpului, numeroase contracte cu CNADNR. Se pare chiar ca ar fi una din 'preferatele' ministrului Berceanu. Firma are la randul sau participatii la numeroase firme importante de constructii din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri