Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


Aici sunt banii dvs.- 16 ani de rate pentru Autostrada Bucuresti-Pitesti


Reparata de toate guvernele, prima autostrada facuta in Romania va fi platita in totalitate abia in 2012, cand va fi inchis cu mare intarziere un credit contractat pe vremea lui Vacaroiu.  Romania va plati Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pana in 2012 peste 70 de milioane de dolari, in contul unui imprumut luat tocmai in august 1996, destinat „modernizarii si introducerii taxarii pe autostrada Bucuresti-Pitesti“. Dupa semnarea acelui acord, prin care Romania a imprumutat 53,1 milioane de dolari, lucrarile pe autostrada au fost adevarate tepe, taxarea nu s-a introdus si ca urmare Compania de Autostrazi (CNADNR) nu a putut face dovada respectarii conditiilor impuse de BERD pentru inchiderea imprumutului in 2001, potrivit termenilor conveniti initial. Pentru a nu supara bancherii BERD, CNADNR nu a propus renegocierea acordului, prin scoaterea componentei de taxare din acord, insa a acceptat prelungirea acestuia pina in 2012, moment pana la care am putea avea taxe pe autostrazi. Nivelul dobanzilor achitate suplimentar catre BERD, ca urmare a nedefinitivarii imprumutului in 2001, este de mai multe milioane de dolari. Pana la inceputul acestui an s-au platit catre BERD dobanzi in valoare de 19,9 milioane de dolari, adica peste o treime din valoarea de 53,1 milioane de dolari a imprumutului. Pana acum s-au platit 38,32 milioane de dolari din principalul de 53,1, iar pana in 2012 se vor achita, pe langa ratele sumei restante (aproximativ 15 milioane de dolari) si dobanzile aferente, care se vor ridica la cateva milioane de dolari.

intelegerea CNADNR cu BERD prevedea ca partea romana se obliga sa introduca taxarea pe autostrada Bucuresti-Pitesti, nu mai tarziu de finele anului 1999, in conditii acceptate de BERD
. CNADNR urma sa semneze un contract cu o firma care sa taxeze, sa opereze si sa intretina autostrada pe baza unui contract de concesiune. Pentru a raspunde acestor cerinte, Administratia Nationala a Drumurilor (predecesoarea CNADNR) a organizat mai multe licitatii pana la momentul la care introducerea taxei nu a mai fost posibila - intre timp s-a introdus rovinieta, iar o taxa pe autostrada s-a considerat ca ar semnifica o dubla taxare a infrastructurii rutiere. Pe langa banii platiti bancii, CNADNR a mai platit si consultanti pentru a primi asistenta financiara, tehnica, legala.

O hotarare de guvern, care prelungeste imprumutul, semnata recent atat de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, cat si de cel al Finantelor, Varujan Vosganian, descrie esecul licitatiilor organizate pentru selectarea unui concesionar. Bazandu-se pe faptul ca BERD, institutie influenta, este in spatele licitatiilor, firmele participante la discutii au cerut conditii avantajoase pentru ele, dar dezavantajoase pentru statul roman. Printre acestea, potentialii concesionari au solicitat statului sa participe cu bani (pe langa sumele incasate de acestea din taxarea autostrazii), au pretins statului sa constituie depozite care sa compenseze atat posibilele scaderi de venituri din taxe, cat si sa acopere devalorizarea leului. „Procedura de licitatie s-a desfasurat in perioada 1997-1999. (...) Procedura nu a fost finalizata, deoarece nu s-au acceptat conditiile puse de ofertanti“, se arata in actul normativ. O a doua licitatie organizata in perioada 2000-2001 a esuat asemanator, deoarece „ofertantii au solicitat garantii din partea BERD privind micsorarea riscurilor specifice contractului pe termen lung“. Potrivit CNADNR, „perioada prevazuta pentru concesionare era de 50 de ani“.

in 2001, adica anul in care trebuia inchis imprumutul, CNADNR a angajat o firma britanica pentru a acorda asistenta in vederea restructurarii companiei, introducerii intretinerii drumurilor pe baza de performanta si pentru elaborarea unui plan de afaceri al fimei de stat. in urma recomandarilor facute de acest studiu, CNADNR a introdus in iulie 2002 tariful de utilizare a infrastructurii rutiere, adica rovinieta. Taxarea autostrazii si deci indeplinirea conditiilor BERD nu a mai fost posibila deoarece s-a considerat ca aplicarea concomitenta a acestora ar fi un caz de suprataxare. „in timpul derularii licitatiei a fost publicata OUG nr. 15/24.01.2002 privind introducerea tarifului unic de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare. Deoarece prin introducerea rovinietei si a unei taxe de autostrada, se aplica o dubla tarifare a utilizarii autostrazii Bucuresti - Pitesti, licitatia pentru angajarea operatorului s-a anulat de facto”, spune directorul de comunicare al CNADNR, Stefan Szobotka.

Cauza acestei situatii o constituie atat teama CNADNR de a nu supara BERD, cat si dorinta guvernantilor de a nu introduce o taxa nepopulara, explica un fost director al CNADNR. “Romanii nu sunt obisnuiti cu ideea taxarii si de aceea nu s-a introdus aceasta taxa. Ceea ce platesc ei acum pentru rovinieta intr-un an intreg, in alte tari UE se plateste pentru parcurgerea a 1.000 de kilometri de autostrada. Daca CNADNR ar fi renuntat la imprumut, BERD ar fi considerat aceasta o dovada de neseriozitate, iar compania nu a vrut sa strice relatiile cu banca”, explica fostul director general. La solicitarea noastra, oficialii BERD au refuzat sa informeze care este valoarea ratelor ce mai sunt de platit, nivelul dobanzilor achitate sau care mai sunt de achitat, marginindu-se sa comenteze ca taxa de autostrada este o masura intalnita in multe alte tari.

O afacere transpartinica
Dupa semnarea acordului cu BERD, perfectat pe vremea cand ministru al Transporturilor a fost pedeseristul Aurel Novac, autostrada a inghitit in lucrari de reparatii prost facute sau inutile mult peste 100 de milioane de euro, bani cu care, la nivelul acelor ani, se putea construi una noua. in 1997, cand ministru al Transporturilor a fost Basescu, consortiul italian Federici Astaldi Todini Italia (FAT) a castigat licitatia pentru reabilitarea integrala a autostrazii. Italienii promiteau, la momentul respectiv, ca termina lucrarea in 22 de luni pentru circa 27 de milioane de euro. La finalul lucrarilor, CNADNR a platit de cinci ori mai mult. Reabilitarea a durat doi ani, iar autostrada a fost inaugurata in octombrie 2000, cu mare pompa, de catre succesoarea si colega sa de partid Anca Boagiu. Doi ani mai tarziu, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea dezlipea cu mana stratul de rulare subtire de un centimetru, asternut pe zeci de kilometri de autostrada, pe baza unei solutii tehnice recomandate de firma Search Corporation. Materialul asternut, numit slurry-seal, se foloseste in special in zonele fara trafic intens, explica, la acel moment, fostul ministru. Reparatiile facute pe vremea lui Mitrea au costat si ele 15 milioane de euro. in mandatul actual, pe autostrada s-a mai dat un tun. in urma cu doi ani, cand ministru era Radu Berceanu, licitatia pentru o noua reparatie a autostrazii a fost castigata de o asociere formata din firmele Pa&Co. si Euroconstruct Trading 98, detinute de oamenii de afaceri Costel Casuneanu, respectiv Dan Besciu. Cele doua firme au castigat licitatia in pofida faptului ca pretul solicitat era dublu fata de cel al concurentei reprezentate de firma austriaca Alpine. Argumentul oficial pentru selectarea duetului Pa&Co. - Euroconstruct Trading 98 drept castigator a fost ca oferta austriecilor era incompleta la nivelul lucrarilor de efectuat. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat deschiderea unui dosar dedicat lucrarilor, insa nici o concluzie nu a fost facuta publica pana in prezent.
Data: 01.09.2008 , Sursa: Cotidianul
Acest articol a fost vizualizat de : 121 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Bucuresti Pitesti

 1-20din 38 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Bucuresti - Pitesti ->actualizare
Utilizator:
ltc
actualizati informatiile despre A1(pe site) prin introducerea informatiilor despre centura pitesti! (vezi wikipedia) !

Autostrada Bucuresti - Pitesti ->Centura Pitesti
Utilizator:
ltc
are cineva imagini sau filmulete cu noua centura???

Autostrada Bucuresti - Pitesti ->Re: Centura Pitesti
Utilizator:
infrastructura.haos
are cineva imagini sau filmulete cu noua centura??? si eu am tot cautat dar nu am gasit pe net

Autostrada Bucuresti - Pitesti ->Centura Pitesti
Utilizator:
infrastructura.haos
Video Centura Pitestiului (YouTube)

Autostrada Bucuresti - Pitesti ->Centura Pitesti este gata
Utilizator:
infrastructura.haos
Orasul Pitesti este printre cele mai norocoase din Romania. In sfarsit are o centura ocolitoare. Necesitatea acesteia era cu atat mai mare cu cat Pitestiul prelua tot traficul spre Autostrada A1 spre Bucuresti. Acum, Pitestiul are o centura moderna, pe care se poate trece in viteza, fara sa mai pierzi timpul la semafoarele din oras. Totusi, interesant este ca la intersectia centurii cu drumul care iasa din Pitesti, prioritate are drumul din urma.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri