Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: DiigoCurs valutar 11 apr 2008
EUR 3,613
USD 2,283
XAU 67,9475

Google

A doua renegociere cu Bechtel?


Tronsoanele aflate în lucru ne costa mai mult cu pana la 107%, ceea ce ar putea aduce la aceeasi masa constructorul si ministerul.
Singurele tronsoane aflate în lucru pe traseul autostrazii Transilvania, 2B si 3C, sunt mai scumpe cu 27%, respectiv 107% decat pretul stabilit prin studiu de fezabilitate la semnarea contractului în 2004. Cele 100 de milioane de euro platite ca penalitati catre Bechtel si posibilitatea ca si restul de 6 tronsoane sa fie mai scumpe ar putea duce la o noua renegociere
.

“Pretul real al celor doua tronsoane aflate în lucru pe traseul autostrazii Transilvania, respectiv 2B (Cluj Vest Gilau – Campia Turzii) si 3C (Suplacu de Barcau – Bors), stabilit de firma de proiectare IPTANA, este mai mare cu 27%, respectiv 107% decat cel stabilit în 2004 prin studiu de fezabilitate”, sustine Dorin Debucean, directorul general adjunct de proiect al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Costurile sunt mai mari datorita viciilor de teren, acestea determinand solutii tehnice mai scumpe, respectiv constructia de viaducte si mai multe structuri de elevatie (poduri).

 

Una dintre alternative: o noua renegociere

 

Proiectele tehnice de executie a celor doua tronsoane au fost avizate de Comisia Tehnica a CNADNR, iar Comisia Juridica a companiei a pregatit un memoriu pe aceasta tema pentru Guvern.

în opinia lui Debucean, exista doua variante. “Prima varianta este una fericita. Daca restul de sase tronsoane (1A, 1B, 1C, 2A, 3A si 3B) vor fi mai ieftine decat sumele relevate de studiul de fezabiliate, iar pretul unitar al executiei autostrazii va fi sub pretul tinta stabilit la anexa 10 a contractului (2,2 miliarde de euro), atunci contractul nu va suporta nici o modificare”, sustine Debucean.

Cea de a doua varianta ia în calcul posibilitatea ca si restul tronsoanelor sa fie mai scumpe decat prevederile si atunci “se va ajunge obligatoriu la o renegociere a contractului, în urma caruia se vor stabili noile preturi”, a concluzionat directorul CNADNR.

 

CNADNR vrea 4 noduri de iesire de pe autostrada

 

CNADNR a solicitat companiei Bechtel sa gaseasca solutii pentru a lega autostrada Transilvania de autostrada urbana Jucu - Cluj (asa-numita “Autostrada Nokia”), de drumul expres Satu-Mare - Arad si de localitatile Tureni si Turda. CNADR a propus ca jonctiunea dintre autostrada Transilvania si cea urbana Jucu - Cluj sa se realizeze la 4 km de Gilau catre Oradea.

De altfel, Bechtel a dat deja o comanda proiectantului IPTANA, care va oferi solutiile tehnice si economice. Daca aceste solutii sunt viabile, atunci ele vor face obiectul unor anexe în contract.

 “Deocamdata, totul este la stadiul de studiu. Dupa ce ni se va oferi solutia tehnico-economica pentru fiecare din cele 4 noduri, vom stabili ce este de facut concret”, a declarat Debucean.

 

100 de milioane de euro, penalitati platite catre Bechtel

 

“40 de milioane de euro au fost platite ca penalitati de CNADR în timpul în care ministru al Transporturilor era Gheorghe Dobre (PD), în urma negocierilor”, afirma, la instalarea sa ca ministru al Transporturilor, Ludovic Orban.

Surse din cadrul Bechtel spun ca suma totala a penalitatilor platite catre Bechtel atinge 100 de milioane de euro, din care 60 s-au facut sub forma mascata, de cheltuieli (decontari) pentru organizarea santierelor de pe traseul autostrazii. Informatia nu a fost însa confirmata de conducerea CNADNR.

“Exista, într-adevar, ceva penalitati de platit, dar acestea se vor compensa la finele contractului”, sustine Debucean. Anul acesta, Bechtel va primi 180 de milioane de euro pentru lucrarile efectuate, iar pentru anul viitor CNADNR a primit din partea Bechtel o solicitare de asigurare a unui buget de 400 de milioane de euro, care include si efectuarea lucrarilor de terasare la tronsonul 3A, Cluj Vest Gilau – Mihaiesti si 2A, Ogra (Targu Mures) – Campia Turzii. Conform lui Debucean, primii 40 km vor fi dati în folosinta în toamna lui 2008, pe tronsonul Turda - Cluj Vest Gilau.

 1-20din 266 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri