Prima pagina    Forum Adauga legatura la: YahooAdauga legatura la: GoogleAdauga legatura la: Power OldieAdauga legatura la: DiggAdauga legatura la: Del.icio.usAdauga legatura la: RedditAdauga legatura la: JumptagsAdauga legatura la: NetscapeAdauga legatura la: BlinklistAdauga legatura la: Diigo
Google

3,6 milioane de euro, consultanţa juridică pentru 54 km de şosea


Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, o vacă bună de muls pentru câteva firme de avocatură specializate în exproprieri

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) continuă să fie o vacă bună de muls pentru anumite firme de avocatură: cu patru zile în urmă, compania a publicat anunţul de participare  pentru „servicii de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere a imobilelor necesare construcţiei drumului expres Petea-Satu Mare”

. Valoarea estimată a contractului? Un mizilic de 12,17 milioane RON fără TVA, pentru un drum de numai 54 de kilometri!

  Încercând să aflăm cum este posibil ca, în ciuda articolelor deja publicate în Gândul pe această temă, CNADNR să se lase jecmănită de o asemenea manieră, am discutat cu şeful Direcţiei Juridice a companiei, Alin Goga. Acesta ne-a declarat că avem de-a face cu... un mare pas înainte, întrucât până acum CNADNR a plătit cam 1.500 de euro  fără TVA pentru fiecare expropriere, iar la noua licitaţie preţul ar urma să fie de cel mult 1.200 de euro, tot fără TVA.

 Interesant este că preţul total, de 12,172 de milioane de lei  fără TVA, adică 3,6 milioane de euro, ar fi suficient, în aceste condiţii, pentru 3.000 de exproprieri. Ai zice că drumul a fost trasat intenţionat numai prin curţile oamenilor, în aşa fel încât cei 54 de kilometri de şosea să facă fericiţi cât mai mulţi proprietari, fără a mai pune la socoteală avocaţii.

 Alin Goga spune însă că „în zonă proprietatea este foarte fărâmiţată” şi că „firma care a întocmit studiul de fezabilitate pentru acest proiect, Search Corporation, a avertizat că în anumite zone se poate ajunge şi la 70-80 de exproprieri pe kilometru”.

 L-am întrebat pe şeful Direcţiei Juridice a CNADNR dacă suma de 1200 de euro per expropriere nu i se pare mare, în condiţiile în care tarifele de pe piaţa liberă sunt cu totul altele.

Alin Goga spune că decizia de a reduce preţul maxim oferit de la 1500 de euro plus TVA la 1.200 de euro plus TVA a fost luată exact pe baza analizei preţurilor de pe piaţă şi că speră ca acest contract să fie adjudecat cam la 700 de euro plus TVA per expropriere. Cu toate că ne-a demonstrat că ştie destul de bine situaţia reală a pieţei, şeful Direcţiei Juridice afirmă totuşi că „trebuia să ne luăm o rezervă”, deşi saltul de la 700 la 1200 de euro miroase mai degrabă a ţeapă. Sigur, nu mai este vorba despre tunuri monstruoase, de genul celui tras pe vremea lui Miron Mitrea, când avocata Simona Neagu a luat în total un „onorariu de succes” de 4,5 milioane de euro pentru... semnarea contractului cu Bechtel, dar pornirea licitaţiei de la preţuri cu 60-70% mai mari decât cele de pe piaţă ridică totuşi serioase semne de întrebare.

 Pentru a demonstra că lucrurile merg spre bine, Alin Goga ne-a declarat că „nu vreau să mă antepronunţ, dar nu cred că firme precum Toma Dragomir sau Cecilia Popa şi Asociaţii (mari câştigători de contracte cu CNADNR în era Mitrea – n.red.)  îşi vor mai adjudeca aceste contracte”. Pentru a sparge monopolul, din caietul de sarcini ar fi fost eliminată prevederea referitoare la existenţa unui portofoliu de minimum 3.000 de contracte de expropriere deja făcute, în aşa fel încât orice firmă dornică să lucreze cu CNADNR să poată participa la licitaţie.

În aceste condiţii însă, pare greu de înţeles de ce a fost păstrată o limită atât de ridicată, când piaţa geme de firme dispuse să ia asemenea contracte la 700 de euro plus TVA. Probabil că doar la aflarea numelui câştigătorului acestei licitaţii vom putea lămuri misterul.


 1-20din 275 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
most
S-au stabilit interconectarile celor doua autostrazi romanesti (C IV si Transilvania) cu cele maghiare. Autoritatile maghiare au constatat ca a crescut mult traficul cu Romania si portiunile lor de sosea simpla nu mai fac fata. Daca am inteles bine, vor construi chiar si o autostrada noua de la Budapesta spre Oradea, ca sa nu se ocoleasca pe la Nyireghyhaza.


Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri