Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


11 milioane de dolari pentru proiectarea Autostrazii Nokia


autostrada Cluj, Dej,Nokia  Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN), Dorin Debucean, a declarat că a obţinut la rectificarea bugetară de săptămâna trecută fonduri pentru demararea proiectului autostrăzii urbane Gilău - Jucu, cunoscută sub denumirea de “Autostrada Nokia”
.

 Suma se ridică la 27 de milioane de lei (circa 11 milioane de dolari – n. red.), însă pentru a o putea utiliza CNADN are nevoie de acceptul Ministerului Finanţelor.

 

în condiţiile în care acceptul va fi obţinut, la finele lunii noiembrie se va organiza licitaţia de proiectare (studii geo, topo şi exproprieri), urmând ca în toamna anului următor să fie declanşate procedurile pentru contractarea unui constructor.

 

“Indiferent dacă se schimbă sau nu guvernarea, având în vedere alegerile din această toamnă, autostrada urbană de la Cluj este un proiect de infrastructură care va continua. Riscul politic să nu continui un astfel de proiect nu cred că va fi asumat de nici un politician. Există investiţii la Cluj foarte importante şi nu ai face decât să-ţi ridici un întreg judeţ în cap”, a atras atenţia Dorin Debucean.

 

Directorul CNADN a explicat că autostrada se va realiza cu paşi mici, chiar şi în condiţiile în care ministrul Ludovic Orban declara că proiectul este mult prea costisitor şi nu există resurse bugetare pentru susţinerea lui.

 

 “La rectificarea bugetară de săptămâna trecută am primit 27 de milioane de lei. Din aceste fonduri putem susţine proiectarea rutei de la Gilău până la Jucu. Ceea ce s-a realizat până acum este studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, parte de care s-a ocupat societatea Iptana. Avem, de asemenea, avizul Comisiei Tehnico-Economice a CNADN şi o hotărâre de guvern.

 

 Dacă Ministerul Finanţelor îşi va da acceptul pentru toată suma, atunci trebuie să aşteptăm cele 52 de zile legale şi putem să organizăm licitaţia de proiectare. Estimăm că o vom putea organiza la finele lunii noiembrie”, a subliniat Debucean. Acesta a menţionat că, de vreme ce urmează perioada de iarnă, studiile geo şi topo vor fi demarate anul următor, termenul de finalizare fiind toamna lui 2009.

 

în tot acest timp, CNADN va putea rezolva problema asigurării finanţării lucrărilor de construcţie, care - conform estimărilor - depăşesc 300 de milioane de euro. De altfel, în luna iulie CNADNR a scos la bătaie încă 6,5 milioane de euro pentru a contracta asistenţă tehnică în vederea realizării documentaţiilor menite să atragă fonduri europene.

 

Banii vor fi folosiţi pentru centuri ocolitoare din 11 judeţe, printre care se numără şi autostrada urbană a Clujului. “Dacă totul merge bine, peste un an vom putea organiza şi licitaţia pentru angajarea unui constructor. Acesta este mersul proiectelor de infrastructură. Dacă aş fi magician, numai atunci l-aş putea face mai repede”, a mai adăugat directorul CNADN.

 

Compania va mai licita la începutul lunii octombrie studiul de fezabilitate ce vizează prelungirea autostrăzii urbane Gilău – Jucu până la Bistriţa, pentru care se va aloca suma de 3,6 milioane de lei. Intenţia CNADN este de a prelungi autostrada Gilău - Jucu până la Dej, iar de acolo - cu încă un drum expres – să îl lege de Bistriţa, pe teritoriul judeţului urmând a se asigura o legătură rapidă cu Drumul Naţional (DN) 17 Bistriţa - Vatra Dornei - Suceava.

 

 “Sunt două proiecte distincte, autostrada urbană Cluj - Gilău şi cea pe care CNADN a gândit-o între Jucu şi Bistriţa. Ultima este în stadiul studiului de fezabilitate, iar prima va intra în etapa de «design & built» anul acesta. Aici noi vom stabili cu proiectanţii exact profilul autostrăzii urbane şi toate chestiunile legate de exproprieri şi traseu”, a conchis Debucean.
Data: 03.09.2008 , Sursa: Ziua de Cluj
Acest articol a fost vizualizat de : 238 ori.
Cuvinte cheie: autostrada Cluj,Dej,Nokia

 1-20din 324 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Au inceput asfaltarile pe Autostrada Transilvania
Utilizator:
Nebhotep
Mi se parte ca esti un pic prea entuziasmat de acest efect UE. Nu prea cred ca acesta este motivul. Mai ales ca inca nu exista proiecte importante de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene. Si sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral. In acest an am vazut mari campanii de astfaltare in orasele din Vestul tarii. Orase ca Timisoara,Arad,Lugoj,Deva au fost reasfalate in acest an, chiar si strazi care un avusesera asfalt niciodata. Nimic nu s-a facut insa din fonduri de la UE. Tronsonul din DN7 despre care amintesti este realizat prin credit furnizor iar Timisoara - Lugoj are finantare de la Banca Japoniei.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri