Prima pagina    Forum Adauga legatura la: Yahoo Adauga legatura la: Google Adauga legatura la: Power Oldie Adauga legatura la: Digg Adauga legatura la: Del.icio.us Adauga legatura la: Reddit Adauga legatura la: Jumptags Adauga legatura la: Netscape Adauga legatura la: Blinklist Adauga legatura la: Diigo


10 la suta din Autostrada Transilvania, in acest an


Dacă Bechtel şi Ministerul Transporturilor nu se înţelegeau până în prezent în ceea ce priveşte exproprierile în cadrul proiectului Autostrada Transilvania, în momentul de faţă reprezentanţii celor două instituţii nu se pot pune de accord cu privire la stadiul lucrărilor. Compania americană care construieşte autostrada între Braşov şi Borş  declară că a terminat peste 50% din sectorul dintre Câmpia Turzii şi Cluj-Napoca, în timp ce reprezentanţii CNADNR spun că doar 35% din tronson a fost finalizat. Până în momentul de faţă, guvernul a soluţionat doar 30 % din dosarele de expropriere, adică 981 de hectare

Oficialii Ministerului Transporturilor, prin intermediul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), au anunţat că până în prezent lucrările la sectorul 2B (Câmpia Turzii şi Gilău) sunt în proporţie de 35% finalizate
. „Lucrările aferente secţiunii 2B, Câmpia Turzii- Cluj Vest, reprezintă, până în prezent, 35% din totalul lucrărilor (n.r., corespunzătoare acestui sector)”, a declarat Dorina Tiron, directorul general al CNADNR. Oficialii companiei americane Bechtel, care răspunde de construcţia autostrăzii, susţin altă variantă: lucrările pe care le-au efectuat ei la secţiunea dintre Câmpia Turzii şi Gilău sunt finalizate în proporţie de peste 50%. „Nu cunosc datele pe care vi le-au comunicat cei de la CNADNR , însă lucrările pe care noi le-am efectuat, până în prezent, la sectorul dintre Câmpia Turzii şi Gilău sunt finalizate într-o proporţie mai mare de 50 de procente”, a declarat Bogdan Sgârcitu, directorul de comunicare al Bechtel. Dacă s-ar calcula diferenţa dintre varianta celor de la CNADNR şi a companiei Bechtel, se poate observa o diferenţă de opt kilometri de autostradă, comparabilă cu distanţa dintre Mărăşti şi Mănăştur. Reprezentanţii companiei americane au în sarcină în acest an finalizarea a 77% din sectorul 2B, respectiv a tronsonului dintre Turda şi Gilău, care are o lungime de 42 de kilometri. Astfel, Bechtel va trebui să termine 10,09 % din traseul total al Autostrăzii Transilvania, care măsoară 416 kilometri între Braşov şi Borş. Oficialii companiei americane au explicat că prioritatea realizării porţiunii dintre Turda şi Gilău ar putea creşte procentajul de lucrări efectuate până în prezent. „Până în prezent, între Câmpia Turzii şi Turda ritmul lucrărilor noastre a fost mult mai redus, datorită faptului că nu ni s-a pus la dispoziţie terenul necesar şi nici nu s-a finalizat relocarea utilităţilor. Astfel, procentajul lucrărilor efectate de către Bechtel va creşte dacă luăm în calcul doar segmentul dintre Turda şi Gilău”, a anunţat Sgârcitu.

Fără finanţare europeană

Oficialii Bechtel au menţionat că actualul guvern încearcă să găsească, în momentul de faţă, un alt mod de finanţare pentru Autostrada Transilvania, însă nu au încercat încă accesarea fondurilor europene. „Până în momentul de faţă nu am discutat cu guvernul despre ce metode posibile de finanţare ar avea pentru a continua proiectul Autostrăzii Transilvania într-un ritm mai alert. În ceea ce priveşte finanţarea europeană a proiectului, nu au fost făcute până în momentul de faţă demersuri în această direcţie”, a declarat directorul de comunicare al Bechtel.
 
981 de hectare expropriate

Pânăla ora actuală , una dintre principalele plângeri ale Bechtel asupra relaţiei de colaborare pe care o desfăşoară cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România se referea la întârzierea exproprierilor. În următoarea perioadă, CNADNR are în plan finalizarea exproprierilor pentru sectorul 2B şi 3C (Suplacu de Barcău-Borş). „Numărul de imobile (n.r., parcele) expropriate în vederea construcţiei Autostrăzii Transilvania este de 6.545. Au fost expropriate până în prezent 981 de hectare, reprezentând 30% din suprafaţa totală necesară a fi expropriată. Exproprierile pentru sectorul 3C se vor finaliza în acest an”, a susţinut Dorina Tiron. În ceea ce priveşte relocarea utilităţilor, CNADNR susţine că acestea vor fi finalizate la sectorul 2B până în 15 iunie. „Procedura de relocare a utilităţilor pe sectorul 2B este finalizată în proporţie de 80%. Restul de 20% va fi finalizat până la data de 15 iunie 2009” , a explicat Tiron. Oficialii Bechtel au confirmat că procedura exproprierilor este spre final. „Procedura de expropriere pe care autorităţile o derulează este aproape de finalizare, iar noi acordăm asistenţă pentru ca acest procedeu să se termine cât mai repede”, a explicat Sgârcitu.
Celelalte sectoare vor începe ...  „cândva”

CNADNR trebuia, conform contractului iniţial, să ceară CNADNR demararea lucrărilor la două noi sectoare. Astfel, sectorul 3B dintre Mihăileşti şi Suplacu de Barcău, cu o lungime de 76 de kilometri, este în întârziere cu 1 an şi 2 luni.  Lucrările la 3B trebuiau să înceapă în luna martie a anului 2008. În aceeaşi situaţie se află şi sectorul 3A, între Cluj Vest şi Mihăieşti, cu o lungime de 24 kilometri, care este în întârziere cu 1 an. Astfel, lucrările la acest sector trebuiau demarate în luna mai a anului trecut. „Dacă de abia se caută bani pentru sectorul 3C, vă daţi seama că nu sunt bani pentru celelalte sectoare”, a declarat Sgârcitu.

Supravegheaţi de CNADNR

Dacă anul trecut reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România îşi trimiteau inspectorii o dată la câteva luni pe şantierul Autostrăzii Transilvania, în acest an oficialii companiei „monitorizează” stadiul lucrărilor în fiecare săptămână. „Cei de la Bechtel au greşit până acum o parte din lucrări şi vom avea grijă să îi supraveghem în fiecare săptămână. Vrem să analizăm cu atenţie toate activităţile pe care le derulează Bechtel”, a declarat un reprezentant din cadrul CNADNR, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Responsabilii proiectului Autostrăzii Transilvania din cadrul companiei sunt chiar acum (n.r., săptămâna trecută) pe şantierul autostrăzii. Aceştia vor supraveghea lucrările celor de la Bechtel”, a continuat reprezentantul CNADNR. Oficialii companiei Bechtel neagă că ar fi vorba despre lipsă de încredere în privinţa calităţii autostrăzii şi explică supravegherea ca pe o mai bună colaborare cu autorităţile contractante. „Chiar în acest moment, oficiali ai contractorului sunt pe şantierul Autostrăzii Transilvania şi vor avea o întâlnire cu reprezentanţii noştri. Nu este vorba de încă o renegociere a clauzelor contractuale, ci, mai degrabă, o colaborare mai bună cu contractantul pentru a ne desfăşura mai uşor activitatea şi pentru a le comunica într-un mod mai facil cerinţele pe care le avem”, a declarat Bogdan Sgârcitu.

Bechtel: Din vară, asfaltăm

Oficialii firmei Bechtel au anunţat că este mai uşor să asfalteze o porţiune mai mare de teren deodată. „E mai eficient să asfaltăm o porţiune semnificativă, de aproximativ 10 kilometri odată. În perioada verii vor începe, cel mai probabil, asfaltările”, a informat Bogdan Sgârcitu. Oficialii Ministerului Transporturilor au anunţat, anterior, că anul acesta le-au cerut reprezentanţilor companiei Bechtel să pună accent pe sectorul 2B al Autostrăzii Transilvania, tronson cuprins între Câmpia Turzii şi Gilău. Motivul invocat de către reprezentanţii Ministerului Transporturilor este că doresc descongestionarea traficului din judeţul Cluj.
 
În contextul în care muncitorii firmei americane vor lucra mai mult la sectorul 2B, iar la sectorul 3C, Suplacu de Barcău-Borş, vor munci doar la un viaduct, compania nu va apela la serviciile tuturor celor 2300 de oameni, care au lucrat anul trecut pentru Bechtel. „O ipoteză este să reducem numărul personalului de la 2.300 de oameni până la 2.000, în contextul în care marea parte a lucrărilor le vom efectua doar pe un singur sector”, a lămurit Bogdan Sgârcitu. Bechtel ar fi trebuit să înceapă lucrul la sectorul 3A (Gilău-Mihăieşti) anul trecut, în luna mai, iar la porţiunea 3B (Mihăileşti-Suplacu de Barcău), în luna martie a anului trecut. Oficialul Bechtel a susţinut că este posibil ca sectorul 2B să fie finalizat mai rapid decât era prevăzut iniţial,  anume că pe tronsonul dintre Câmpia Turzii şi Gilău se va putea circula începând cu 28 februarie 2010. „Este posibil să finalizăm sectorul 3C în acest an şi, astfel, termenii contractului vor fi  respectaţi”, a  adăugat Sgârcitu. Oficialii CNADNR nu exclud posibilitatea ca în acest an să solicite Bechtel începerea lucrărilor la alte noi sectoare. „În situaţia în care, prin rectificări bugetare, vor fi alocate sume suplimentare acestui contract, vor fi stabilite noi tronsoane de autostradă pe care se vor executa lucrări”, a declarat Dorina Tiron.
 
Data: 04.05.2009 , Sursa: Gazeta de Cluj
Acest articol a fost vizualizat de : 330 ori.
Cuvinte cheie: autostrada transilvania.cluj,bechtel

 1-20din 400 »
Ultimele discutii pe forum
Autostrada Transilvania ->Nedumerire
Utilizator:
Lutic
Ce nu pot eu sa inteleg e de ce au inceput lucrarile la aceasta autostrada de la jumatate si nu au inceput de la un capat: Brasov sau Bors?

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
Din cate am auzit ungurii pregatesc deja aducerea autostrazii lor inspre granita Romana, in asa fel incat sa faca legatura cu Autostrada Transilvania. Proiectul Autostrazii Transilvania este intradevar un foarte bun exemplu pentru ce inseamna din punct de vedere economic trecerea unei autostrazi pe un teritoriu. Probabil ca pe masura ce lucrarile vor avansa, vom vedea asemenea investitii si in alte zone traversate de Autostrada Transilvania.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Iata inca o investitie pe traseul, deocamdata auxiliar, alaturi de autostrada spre Iasi, care a facut sa-mi creasca respectul pentru autostrada Transilvania. Mai precis pentru tronsonul dintre Cluj si Brasov si apoi spre Bucuresti si spre Sud. Pentru ca, asa cum anticipam, va fi foarte importanta calea de legatura dinspre nordul continentului, la limita Uniunii Europene, catre Asia. Si va putea profita si portul Constanta. Cum bine spuneau niste baieti din Cluj ca va fi un drum important la granita zonei Schengen, cand vom intra si noi. Din pacate, continuarea pe teritoriul bulgar nu pare prea convenabila si nici nu am vazut daca au planuri pentru autostrada de la Ruse spre granita cu turcii. Acum traseul pare prea intortocheat si asta ar putea descuraja, intr-o anumita masura, calatorii. Nici in partea cealalta, spre Niyregyhaza, nu vad prea mult entuziasm din partea maghiarilor. Aceasta sosea ar trece prea putin pe teritoriul lor si nu ar avea castig prea mare. Se vede pe harta

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
Nebhotep
O stire de ultima ora, autostrada de la Cluj la Jucu de va extinde inca 35 de kilometrii pana la Dej, unde este un parc industrial asemenator celui din Comuna Jucu, si unde deja sunt investitori importanti in tratative. Se pare ca Porche ar vrea sa deschida aici o fabrica de motoare. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a aprobat deja extinderea autostrazii Cluj - Jucu pana la Dej si se pare ca pregatesc deja caietul de sarcini pentru licitatie.

Autostrada Transilvania ->Autostrada Cluj Jucu se extinde pana la Dej
Utilizator:
most
Da, dar ma gandeam cum putem colecta traficul (si banii aferenti, care nu ar fi putini) de la tarile din Nord (Baltice si Scandinave) si de la Polonia si o parte din Germania. Probabil ca o autostrada prin Ucraina care sa ocoleasca Ungaria si Slovacia ar fi o alternativa daca ungurii nu vor sa continue spre Niyregyhaza. Insist pe traficul acesta si avantajele sale pentru ca am vazut destule pareri pe forumuri. Un sofer se plangea ca nu e bine tratat la traversarea Ucrainei, deci drumul care se vede pe harta langa granita cu Ungaria si Slovacia este folosit de transportatorii nostri spre Polonia si Germania. Vezi, pe acest forum ar putea sa-si exprime parerea si astfel s-ar putea creiona anumite strategii. Sau, insist pe importanta coridorului IV pentru ca pe soselele noastre am vazut de mai multe ori camioane chiar si din Teheran. Transportul rutier are avantajele sale fata de cel feroviar si cel maritim care nu sunt atat de rapide, nu suporta cantitati mici si nu lasa marfa in ograda


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | vanzari masini | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri