Prima pagina    Forum twitter rsswww.infrastructura.info

Suntem pe facebook

100 de milioane de euro lui Dorinel Umbrarescu


În 2008, CNADNR organiza o licitaţie pentru reabilitarea DN 12 Topliţa - Sandominic. Valoarea totală a proiectului se ridica la 200 de milioane de euro. Jumătate din sumă urma să fie acope­rită de Guvernul României, cealaltă jumătate, de fonduri BEI (Banca Europeană de Investiţii). Jocurile politice au făcut ca marele câştigător al lucrării să fie Dorinel Umbrărescu, în condiţiile în care o altă firmă câştigase licitaţia de pe locul 1. Jocurile europene sunt însă altele! BEI a transmis CNADNR un raport usturător. Banii europeni vor fi retraşi, iar bugetul va trebui să finanţeze reabilitarea măsluită cu încă 100 de milioane de euro!

Povestea care angrenează intervenţii politice şi pierderea finanţării europene a început în primăvara anului 2008
. Pe atunci, CNADNR, care reuseste cu greu sa acceseze vreun cent din fonduri europene, primise acordul BEI pentru reabilitarea DN 12. Suma de 100 de milioane de euro urma sa fie acordata in baza documentatiei transmise de companie. Astfel ca s-au stabilit conditiile de desfasurare a licitatiei cu miza europeana. Regulile pe baza carora BEI se angajeaza sa acorde banii sunt impartirea drumului in patru sectoare si nici un constructor nu va avea dreptul la mai mult de doua astfel de portiuni.

Zis si facut! In ordinea preturilor, pe locul intai s-a clasat JV (n.r. - asocierea) Mochlos/Romstrade, iar pe locul doi, UMB/Tehnostrade, firma omului de afaceri Dorinel Umbrarescu. Pe locul trei se afla firma maghiara Vegyepsz. In consecinta, cele patru sectoare de drum se impart frateste. Doua tronsoane pentru Romstrade si partenerul grec Mochlos, iar celelalte doua ii revin firmei patronate de Umbrarescu. CNADNR instiinteaza partenerul de proiect, Banca Europeana de Investitii, care aproba conditiile prevazute in docu­mentatia de atribuire si asigura partea romana de sprijinul financiar in conditiile prevazute mai sus.


CEI PATRU SUNT UNUL
Din pacate, sfarsitul anului 2008 aduce schimbari politice in Romania. De fiecare data, schimbarile politice vin si cu schimbari in lucrarile din infrastructura. Constructorii nu mai sunt buni, banii nu mai vin, probleme romanesti. Astfel ca, potrivit surselor din minister, presiunile politice au obligat Romstrade sa se retraga din asocierea cu partenerul grec. Firma romaneasca ar fi fost santajata cu retragerea finantarii pe un alt proiect. Miza din spatele acestor jocuri a fost urmatoarea: Umbrarescu primeste reabilitarea intregului DN 12. Si nu numai atat. Reabilitarea DN 12 avea sa deschida sansele constructorului catre proiecte mari cu finantare UE.

Odata desfiintata asocierea cu Romstrade, Mochlos nu mai poate sa isi indeplineasca sarcinile prevazute in contract. Imediat se constituie comisii peste comisii, se cer consultante si CNADNR decide ca UMB va prelua intrega lucrare de reabilitare. Surse din minister au relatat ca, sub presiunile politice, varianta ca o alta licitatie sa fie organizata a fost exclusa. S-au gandit la solutia aflata la indemana! Locul trei nu avea un pret foarte bun, iar o alta licitatie ar fi insemnat si pierdere de vreme. Nu s-au gandit insa si ca jocurile lor aveau sa ii lase fara banii UE. Solutia la indemana a fost taxata de partenerii europeni! Povestea incurcata din Romania face ca la data de 14.01.2010 raportul BEI sa ajunga pe masa CNADNR. Pe scurt, cei 100 de milioane de euro sunt ca si retrasi din finantarea DN 12.


LECTIA GRECEASCA
Calcaiul lui Ahile avea sa fie in mod ironic tocmai firma greceasca Mochlos. Departe de a intelege presiunile politice si interesele noii conduceri a Ministerului Transporturilor, firma greceasca avea sa dea o lectie realitatii romanesti.

Contesta licitatia, isi da in judecata partenerul roman si reclama nedreptatea la BEI. La final, toata lumea are de pierdut. Partenerul roman, Romstrade, ar putea sa plateasca pagube firmei grecesti in valoare de 10 milioane de euro!

CNADNR va pune banii din buzunar, iar DN 12 numai reabilitat nu este. Asta pentru ca firma lui Umbrarescu s-a apucat de lucrare. Negociata cu sarg de mai-marii zilei, lucrarea mult asteptata trebuia sa fie demarata cat mai curand! Pe parcurs insa compania avea sa constate cum o ustura "varianta la indemana". Umbrarescu a modificat solutia tehnica. A cerut cu 25% mai putini bani. Bani mai putini nu inseamna si lucrare in standard. Reabilitarea avea sa arate  mai mult a peticire de suprafata. UMB a turnat un strat de beton peste cel existent, nu a mai largit drumul si a renuntat la cele doua poduri care erau trecute in proiect. Peticeala romaneasca pe bani europeni nu merge. In consecinta, statul roman va trebui sa acopere fondurile UE cu bani de la buget. 100 de milioane de euro in an de criza!


50 MILIOANE DE EURO PIERDUTI DIN PIX
Jurnalul National a relatat in urma cu un an modul in care alti bani frumosi s-au pierdut pentru proiecte politice. In 2008, Ministerul Transporturilor, prin CNADNR, scotea din bugetul de stat 50 de milioane de euro pentru drumu­ri­le expres. Au inclus in maretia proiectului si centurile aferente oraselor. Au in­ce­tinit lucrari si au promis exproprieri de urgenta. Un an mai tarziu, proiectul se prabusea de la inaltimea unor mili­oane de euro aruncate pe drumuri inexis­tente. Inceputul anului 2009 aducea o veste care avea sa lase bugetul statului vaduvit de milioane de euro.

Se renunta la construirea drumurilor expres! Mai bine facem autostrazi, preciza atunci Radu Berceanu, ministrul Transporturilor. Trezirea la realitate a lasat insa ca un vis urat amintirea unor studii de fezabilitate realizate in intreaga tara. In unele zone s-a ajuns pana in stadiul documentarii pentru expropri­eri, iar in alte zone au incetinit si in­tar­zi­at alte lucrari. Vecinii unguri ne-au as­tep­tat multa vreme cu Autostrada M3, pe care au adus-o pana la cativa kilome­tri de granita. Noi ne-am blocat insa in promisiuni si variante ocolitoare pentru care acum nu mai sunt bani. Studiile de fezabilitate pentru cele sapte drumuri expres nu mai sunt valabile din acest an. Pentru ca ele sa fie transforma­te in autostrazi, asa cum s-a promis, mai sunt necesare infuzii de milioane de euro. Proiectul politic drumuri expres a costat bugetul 50 de milioane de euro!
Data: 01.02.2010 , Sursa: Jurnalul National
Acest articol a fost vizualizat de : 287 ori.

Cuvinte cheie: autostrazi,Romania,finantare

tweet This! Distribuie rss

 1-20din 335 »
Ultimele discutii pe forum
Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/03/pasajul-basarab-2.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Lutic
http://vlutic.blogspot.com/2010/02/pasajul-basarab.html http://vlutic.blogspot.com/2009/11/respectarea-termenelor.html

Bucuresti ->Pasajul Basarab
Utilizator:
Marian Andrei
Vad ca pe aici nu este niciun topic de discutii despre acesta asa ca am deschis unul. Pasajul este construit de Astaldi si FCC in colaborare cu mai multe firme care sunt specializate pe lucrari (de ex Coifer pentru podul metalic Grozavesti si Martifer pentru podul hobanat). Lucrarile incepute in noiembrie 2006 ar fi trebuit sa fie gata in martie 2009 dar din cauza numeroaselor intarzieri cauzate de exproprieri si platile intarziate am ajuns in situatia in care suntem in ianuarie 2010 si mai sunt ceva luni pana la finalizare. Lucrarea este realizata in proportie de 70% si va fi incheiata in 2 etape - prima intre Vasile Milea/Grozavesti si IDM Basarab iar a doua este toata zona Basarab - Titulescul (podul hobanat). Pentru mai multe detalii pe forumul retelei metrouusor urmaresc zilnic evolutia lucrarilor in contact permanent cu constructorul http://forum.metrouusor.com/viewforum.php?f=26

Bucuresti ->Constantin si Elena
Utilizator:
absolutep0wer
La multi ani pentru toti cei cu numele Constantin si Elena !

Bucuresti ->Cum se circula in Bucuresti si nu numai
Utilizator:
Marian Andrei
In sectorul 6 din toamna se tot monteaza parcari etajate de cate 24 locuri.


Prieteni, id-uri messenger | Masini modificate | Dacia Sandero
Bucuresti| Autostrada Soarelui| Coridorul IV| Autostrada Transilvania| Autostrada Bucuresti-Brasov| Autostrada Bucuresti-Pitesti| Centuri Ocolitoare| Drumuri express| Drumuri Nationale| Norme TEM| Reteaua de drumuri|
Impozite si taxe auto | Zone metropolitane | Statistici nationale| Statistici europene| linkuri